Thursday, January 22, 2015

Αγοράζει ελληνικά ομόλογα υπό προϋποθέσεις η ΕΚΤ (Μόνο με τήρηση προγράμματος)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέβη τον Ρουβίκωνα της νομισματικής πολιτικής ανακοινώνοντας αγορές κυρίως κρατικών ομολόγων αλλά και ιδιωτικών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.
Επειδή όμως υπολογίζονται και οι αγορές ομολόγων που ήδη έχουν γίνει, το μηνιαίο ποσό αγορών περιορίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ τον μήνα και το συνολικό ποσό των ελάχιστων αγορών στα 950 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων ο κ. Ντράγκι είπε ότι θα υπάρξουν προυποθέσεις και ρυθμίσεις για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση που συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Με λίγα λόγια, θα υπάρξουν αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο εφαρμόζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν έχουμε ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι προκειμένου να γίνουν  αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Το συνολικό ποσό αγορών θα ανέλθει στο 1 τρισεκατομμύριο 80 δισ. ευρώ. "Στο πλαίσιο αυτού του εκτεταμένου προγράμματος οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων θα ανέλθουν στο ποσό των 60 δισ. ευρώ" είπε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. "(Οι αγορές) θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και σε κάθε περίπτωση θα διεξάγονται μέχρι να δούμε διαρκή διόρθωση του πληθωρισμού". Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,2%.

Παράλληλα ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Πρόκειται για συνδυασμό που προβλέπει ανοιχτό πρόγραμμα γορών μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού και με ελάχιστο όριο αγορών 1 τρισ. 80 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι αγορές θα γίνουν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, μια υποχώρηση στην πίεση των Γερμανών να μην υπάρξει διαμοιρασμός του ρίσκου σε κεντρικό επίπεδο. Παρ' όλα αυτά ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι αν υπάρξουν απώλειες ΕΚΤ θα επωμιστεί το 20% των πρώτων ζημιών και το υπόλοιπο θα το αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για προσπάθεια να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις των Γερμανών και να διατηρηθεί το δόγμα περί ενιαίας νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Οι αγορές σίγουρα εντυπωσιάστηκαν με το ευρώ να υποχωρεί κατά ένα σεντ έναντι του δολαρίου στο 1,1511 έναντι του δολαρίου και ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,7%.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσαν σε νέο χαμηλό ιστορικό επίπεδο, δηλαδή στο 1,639% και 1,491% αντίστοιχα. Και το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο υποχωρούσε κατά 9 μονάδες βάσης στο 9,25%.

Αμετάβλητα τα επιτόκια
Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αναφοράς, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0,05%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

 [kathimerini.com.cy]
22/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin