Tuesday, December 9, 2014

Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου με τον Αντιπρόεδρ​ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχαν σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic, με θέμα τις προοπτικές αξιοποίησης των αποθεμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου...

Στην συνάντηση είχε προγραμματισθεί να συμμετάσχει και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας, Silvan Shalom, o οποίος είχε συνυπογράψει προσφάτως επιστολή από κοινού με τους άλλους δύο Υπουργούς προς τον κ. Sefcovic, ωστόσο τελικώς δεν κατάφερε να παραστεί εξαιτίας επειγουσών προεκλογικών υποχρεώσεών του.

Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής τη σημασία του διαδρόμου φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας-Ιταλίας (East-Med Corridor), έργο κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εν λόγω αγωγός, ο οποίος θα διαθέτει χωρητικότητα αντίστοιχη του Νοτίου Διαδρόμου, ήτοι της τάξεως των 8-12 bcm, θα αποτελέσει μελλοντικά μία ακόμη εναλλακτική πηγή και όδευση για τις ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή ακριβώς που η αναζήτηση τέτοιων οδεύσεων έχει αναχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα από την ΕΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, ο East-Med διαθέτει επιπλέον το πλεονέκτημα ότι θα διέρχεται εξ ολοκλήρου από κράτη-μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΕ, ενώ οι προμελέτες καταδεικνύουν ότι ο αγωγός είναι τόσο τεχνικά εφικτός όσο και οικονομικά βιώσιμος. Επί του παρόντος ο East-Med βρίσκεται στα τελικά στάδια για την επιλογή της υλοποίησης της μελέτης σκοπιμότητας.

O κ. Sefcovic επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα στοιχεία που του παρουσιάσθηκαν και δεσμεύθηκε να μελετήσει τρόπους στήριξης του σχεδίου από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
[ypeka.gr]
9/12/14

--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin