Thursday, December 11, 2014

Νίκος Λυγερός: Η Κρήτη αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ενέργειας

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κρήτης στην ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης, αναδείχτηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με θέμα «Η θέση της Κρήτης στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»...


Κεντρικός ομιλητής στη ημερίδα ήταν ο ερευνητής- στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός, ο οποίος τόνισε ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο ενέργειας και οικονομίας λόγω των σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια του νησιού αλλά και του «περάσματος» από την Κρήτη του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδεθεί με το Ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μας.

Στον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης αναφέρθηκαν επίσης, καλωσορίζοντας τον κ. Λυγερό, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αλλά και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, εκπρόσωποι φορέων των σωμάτων ασφαλείας, προϊστάμενοι υπηρεσιών κ.ά

Ο κ. Λυγερός επισημαίνοντας τον στρατηγικό ρόλο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, έκανε αναφορά στα εννέα οικόπεδα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, στα έντεκα στο Ιόνιο και τα δεκατρία οικόπεδα στην Κύπρο.

Ο ίδιος είπε ότι ο διαγωνισμός ενεργοποιείται και εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα είναι το τέλος της υποβολής αιτήσεων, μετά θα υπάρξει η φάση της αξιολόγησης και ότι σε ένα χρόνο θα γίνει η επιλογή της εταιρείας.
  • Ο κ. Λυγερός αναφερόμενος στα οικονομικά ωφελήματα για την Κρήτη, είπε ότι η Περιφέρεια του νησιού δικαιούται βάσει νόμου το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου.
Παράλληλα επισήμανε την συνεργασία-προετοιμασία που θα πρέπει να υπάρξει σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ενώ ανέφερε ότι «σιγά-σιγά θα πρέπει να ασχοληθούμε με το δίκτυο της Κρήτης σε φυσικό αέριο».
  • Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Λυγερός, αν οι πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου επηρεάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, απάντησε «καθόλου».
Ο κ. Λυγερός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής της Γαύδου, τονίζοντας ότι «έχουμε συνυπολογίσει και την ύπαρξη της Γαύδου, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το οικόπεδο 13 που είναι γύρω από τη Γαύδο, χωρίς βέβαια να την αγγίζει, αλλά τα 2.428 τετραγωνικά χιλιόμετρα που προσφέρει η Γαύδος επιπλέον στην ελληνική ΑΟΖ τώρα είναι καθιερωμένη γιατί και η Λιβύη το αποδέχτηκε, άρα είμαστε σε μία φάση αν θέλετε de facto προς το παρόν...»

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι το θέμα των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ένα θέμα γεωπολιτικό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο χάραξης εθνικής στρατηγικής και μπορεί να καθορίσει νέα δεδομένα, νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, οικονομικές και μη.
Ο Περιφερειάρχης, ωστόσο, παρατήρησε με έμφαση ότι όποιες ενέργειες λάβουν χώρα σχετικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων - πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα επιφέρουν στη χώρα - θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στο περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο της εκάστοτε περιφέρειας.

Κλείνοντας ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης ήταν, είναι και θα είναι αρωγός σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του Εθνικού μας πλούτου, είτε λαμβάνοντας τις πολιτικές αποφάσεις που της αναλογούν, είτε ασκώντας την απαιτούμενη πίεση προς την Κεντρική πολιτική ηγεσία. Είναι δε πάντοτε δίπλα σε διακεκριμένους και καταξιωμένους επιστήμονες, όπως ο σημερινός καλεσμένος μας, που για μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούν για την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που αφορούν την Ελλάδα και την Κρήτη».
Στη δική της ομιλία η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Βιργινία Μανασάκη ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει στραμμένο το βλέμμα στις ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και με πνεύμα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων, αξιώνει – όπως είπε - την ανάδειξη της ενέργειας ως πυλώνα ανάπτυξης του τόπου παράλληλα με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η κ. Μανασάκη κάνοντας αναφορά στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε έναν πολύ δυναμικό ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ φαίνεται να διαμορφώνουν έναν ισχυρό-στρατηγικό ενεργειακό και γεωπολιτικό άξονα, ο οποίος όπως είναι ευνόητο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τόνισε πως η Ευρώπη «έχει πολιτική για την ενέργεια πολύ σημαντική, η οποία έχει στη κορυφή της ατζέντας της, τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρόμων της ενέργειας, καθώς επίσης και την αξιοποίηση των ενδογενών πηγών και πόρων. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα που έχει κάνει σήμερα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση, τόσο με τους διαγωνισμούς και τα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρεί, όσο και με την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Ισραήλ και Κύπρου. Νομίζω ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο τόσο ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά και ως προς τη χάραξη εθνικής στρατηγικής…».
Στο τέλος της ημερίδας έγινε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις παρευρισκομένων από τον κ. Λυγερό.
Την εκδήλωση της ημερίδας συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.
Μανόλης Κοκολάκης
 [ethnos.gr]
11/12/14
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin