Saturday, December 6, 2014

Πάνω Από το Όριο Συναγερμού η Στάθμη του Έβρου. (Συνεχείς επιτόπιες συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου)

Πάνω από το όριο συναγερμού βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 6,25 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70), γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και αποφασίστηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου τα μεσάνυχτα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο "προχωρήσαμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα από 6500 - 7000 στρέμματα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

"Υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερών που παροχετεύονται στον Έβρο, στο ύψος του Ορμενίου, περίπου 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η ίδια παροχέτευση εμφανίζεται και νοτιότερα στο σημείο όπου συναντώνται οι τρεις ποταμοί Έβρος, Άρδας και Τούντζα, όπου επίσης η παροχή αγγίζει τα 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο" τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

Παράλληλα, καταγράφεται υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαίλογκραντ στον ποταμό Άρδα, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση. Η πολιτική προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο και, επίσης, αναμένεται ο μεγάλος υδάτινος όγκος να μετακινηθεί σταδιακά προς το νότιο τμήμα του Έβρου τις επόμενες μέρες.

Η αντοχή των αναχωμάτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, πρόσθεσε ο κ . Πέτροβιτς, ο οποίος προχθές το απόγευμα συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, σε επίσκεψη που έκανε στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας και του Τριγώνου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα υπάρξουν συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του Έβρου.

Στο μεταξύ, λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα και άγνωστος αριθμός νεογέννητων, ενώ διασώθηκαν 140 από μια μονάδα στην περιοχή της Καρωτής.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και συνιστάται η προσοχή όλων να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο και να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού Έβρου.

 [energia.gr]
6/12/14
---
  • Συνεχείς επιτόπιες συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στον Έβρο

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, επισκέφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο πολλά από τα σημεία τόσο του ποταμού Έβρου αλλά και του Ερυθροπόταμου και του Άρδα, όπου κινδυνεύουν να σπάσουν τα αναχώματα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τον ακριτικό νομό τις τελευταίες μέρες.
Ο κ. Γεροντόπουλος βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και τους υπεύθυνους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και επισκέφθηκε το Σουφλί, το Μικρό Δέρειο, το Αμόριο, το σημείο «Πράσινη Πόρτα» της Νέας Βύσσας, αλλά και το Πύθιο. 
 Εκεί είχε επιτόπου διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους κατά τόπους στρατιωτικούς διοικητές. Συζήτησαν για την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και τους τρόπους αντιμετώπισης της.
6/12/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin