Friday, December 12, 2014

Γεροντόπουλος: Να υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που σηκώνουν το κύριο βάρος της μετανάστευσης

Παρέμβαση ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στο Συμβούλιο Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 12 Δεκέμβριος 2014)
 
Την ανάγκη να υπάρξει κοινοτική αλληλεγγύη προς τις χώρες που σηκώνουν το κύριο βάρος της παράνομης μετανάστευσης, όπως η Ελλάδα, επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη, σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται πιο στενή συνεργασία όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την παράνομη μετανάστευση. Τις εργασίες του Συμβουλίου, απασχόλησαν, επίσης, η αναπτυξιακή συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την μετά το 2015 περίοδο, η ισότητα των φύλων και η εξέλιξη της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Γεροντόπουλος τόνισε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ενσωμάτωση της μετανάστευσης στις εξωτερικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή. Επισημαίνουμε τις αρνητικές πτυχές ιδιαίτερα της μη νόμιμης μετανάστευσης, τα γενεσιουργά αίτια της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, ενισχύοντας την αναπτυξιακή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης τους.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο ευαίσθητο νοτιο-ανατολικό άκρο της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις μιας διευρυνόμενης, μαζικής και μη νόμιμης μετανάστευσης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Γι’ αυτό και προτάσσουμε την κοινοτική συνεργασία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων που προκύπτουν».

Για το θέμα της αναπτυξιακής συνεργασίας, ο κ. Γεροντόπουλος επεσήμανε: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην καθοριστική της επιρροή κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς φορείς, για τον καθορισμό της Αναπτυξιακής Ατζέντας για τη μετά το 2015 περίοδο. Η Ελλάδα συμμερίζεται την άποψη για χρησιμοποίηση όλων των πιθανών διαθέσιμων πόρων για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κρατικών και ιδιωτικών, διεθνών και εγχώριων».

[ mfa.gr]
12/12/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin