Monday, December 15, 2014

Έρογλου: «Ασυνεπής» ο Αναστασιάδη (Η Επιστολή του κατοχικού ηγέτη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μούν)

Για «ασυνέπεια» του Προέδρου Αναστασιάδη και «μονομερή» αναστολή της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις, ενόψει της απόφασης για έναρξη του πάρε-δώσε, κάνει λόγο ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου καλεί στην επιστολή του την ε/κ πλευρά να επιστρέψει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφέρεται και στην πρόταση για δημιουργία ad hoc επιτροπής για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

  • Την επιστολή Έρογλου «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σε σχέση με την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, έδωσε στη δημοσιότητα η λεγόμενη προεδρία του ψευδοκράτους, αναφέροντας ότι κυκλοφόρησε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης.

Σε αυτήν, ο κ. Έρογλου αναφέρεται σε «μονομερή» αναστολή της συμμετοχής του Προέδρου Αναστασιάδη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λίγες μέρες μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου - όπως λέει - εξέφραζε την στήριξή του σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και «σε μια στιγμή κατά την οποία οι ηγέτες είχαν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα περιελάμβανε μια άσκηση πάρε-δώσε».

Κάνει λόγο για «ξεκάθαρη ασυνέπεια» του ηγέτη της ε/κ πλευράς και λέει ότι «δεν μπορεί παρά να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η προοπτική μιας προσανατολισμένης σε αποτελέσματα διαπραγμάτευσης, που θα εμπεριείχε μια άσκηση δούναι και λαβείν, ήταν ο πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αποσυρθεί από τις συνομιλίες».

Αντί για επίδειξη της απαραίτητης πολιτικής θέλησης και ηγεσίας, βρήκε πιο βολική την αναστολή των συνομιλιών, συνεχίζει ο κ. Έρογλου.

  • «Καταλύτης για τη λύση οι υδρογονάνθρακες»
Στην επιστολή του, ο κ. Έρογλου αναφέρει ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων γύρω από το νησί μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για μια συνολική λύση. «Παρόλα αυτά, η επιμονή των Ε/κ για μονομερείς ενέργειες εις βάρος των ίσων και εγγενών δικαιωμάτων του τ/κ `λαού` αναφορικά με τους φυσικούς πόρους του νησιού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει το αντίθετο αποτέλεσμα» προσθέτει.

Ο κ. Έρογλου λέει ότι αν ο κ. Αναστασιάδης ήταν ειλικρινής προς την κατεύθυνση αυτή, θα είχε από καιρού αποδεχτεί τις προτάσεις που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης τον Σεπτέμβριο του 2011 και Σεπτέμβριο του 2012, οι οποίες «προβλέπουν τη δημιουργία μιας ad hoc επιτροπής για από κοινού εξερεύνηση, εκμετάλλευση και εξαγωγή αυτών των πόρων».

Εξάλλου, χαρακτηρίζει «επιλεκτική» και «παραπλανητική» την προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, αποφεύγοντας, όπως λέει, να πει οτιδήποτε για τις κάποιες από τις εξίσου σημαντικές αρχές που εμπεριέχονται στο έγγραφο που ο ίδιος ενέκρινε, όπως το γεγονός ότι θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς, ότι θα υπάρχουν ιθαγένειες των συνιστωσών πολιτειών και ότι η κυριαρχία θα προέρχεται εξίσου από Ε/κ και Τ/κ.

«Κάνοντας διαρκώς επιλεκτικές αναφορές σε ένα κείμενο συμβιβασμού και χωρίς να σέβεται τα υπόλοιπα σημεία που κατέστησαν δυνατή μια ισορροπημένη διακήρυξη, ο Ε/κ ηγέτης αποδεικνύει την έλλειψη δέσμευσης του και έχει ως στόχο να παραπλανήσει», προσθέτει.

  • «Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης»
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται εξάλλου σε συνέχιση εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη της μακρόχρονης πρακτικής για εκμετάλλευση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων. «Τέτοιες προσπάθειες δεν συντείνουν στην ανακούφιση του πόνου των συγγενών τους, ενώ δεν αντικατοπτρίζουν σωστά το εξαίρετο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων» αναφέρει, τονίζοντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης για λόγους πολιτικής προπαγάνδας.

  • «Σφετερίζονται τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Ο κ. Έρογλου χαρακτηρίζει «ατυχές» το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης την πρακτική του σφετερισμού - κατά την έκφρασή του - του τίτλου της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαστρεβλώνοντας νομικά και ιστορικά γεγονότα γύρω από το Κυπριακό. Την ίδια ώρα ο κατοχικός ηγέτης κάνει αναφορά στις «πραγματικότητες» που ισχύουν στην Κύπρο για περισσότερο από μισό αιώνα και λέει ότι η συνεταιρική Κυπριακή Δημοκρατία «καταστράφηκε» το 1963 από τους Ε/κ.

«Δεν έχει υπάρξει κοινή κεντρική διοίκηση στο νησί, ικανή να εκπροσωπεί τις δύο πλευρές ή ολόκληρο το νησί έκτοτε» προσθέτει, ενώ αναφέρει πως τα περί εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων και κατοχή του νησιού «δεν αντικατοπτρίζουν ούτε τις νομικές, ούτε τις ιστορικές πραγματικότητες». Η «τουρκική παρέμβαση» του 1974 ήταν «απολύτως νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου», ενώ χαρακτήρισε  την παρουσία των δυνάμεων κατοχής, ως «τουρκική ειρηνευτική δύναμη στο Βορρά», και πως αυτή αποτελεί την μόνη αποτρεπτική και αποτελεσματική εγγύηση για μη επανάληψη της επιθετικότητας έναντι των Τ/κ.

«Αν υπάρχει κατοχή στην Κύπρο, αυτή αφορά την συνεχιζόμενη κατοχή της έδρας της Κυβέρνησης από την ε/κ πλευρά, σε βάρος της τ/κ πλευράς και των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος» συμπληρώνει.

Μιλά εξάλλου για συνέχιση της «διεθνούς απομόνωσης» των Τ/κ και για «απάνθρωπους περιορισμούς» εκ μέρους των Ε/κ, ενώ προτρέπει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να απέχει από κάθε ρητορεία και δραστηριότητα που διευρύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών» κάνοντας τη λύση πιο δύσκολη.

ΚΥΠΕ
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=192332
15/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin