Friday, November 14, 2014

Ομήρου: Απορρίπτουμε συζήτηση των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες

Επιβάλλεται ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία και εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες και διαμοιρασμό των εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας απόψε στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και ο Δήμος Στροβόλου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως “η πρόσφατη νέα επιδρομική ενέργεια, με παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν της επαναφοράς στη σύγχρονη εποχή της `πολιτικής των κανονιοφόρων`, είναι ηλίου φαεινότερον ότι επιδιώκει συγκυριαρχία επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και αρπαγή του φυσικού αερίου”.

“Πέραν δηλαδή των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στον υποθαλάσσιο πλούτο της νότιας περιοχής της Κύπρου” είπε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Ανέφερε πως “η επιδρομική - πειρατική επίθεση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως στόχο τη ματαίωση της δυνατότητας άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με απαγόρευση γεωτρήσεων, εξόρυξης και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου φυσικού μας πλούτου”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως “ενώπιον αυτής της ληστρικής, αρπακτικής συμπεριφοράς επιβάλλεται ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία και εθνική ομοψυχία. Στηρίζουμε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο ως αντίδραση στην έκνομη τουρκική συμπεριφορά. Τα μέτρα θα πρέπει να κλιμακώνονται όσο η Τουρκία συνεχίζει την επιδρομή της”.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως “απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες, κάθε πρόταση για `συνδιαχείριση` ή `διαμοιρασμό` εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550. Θα έθετε ακόμα υπό αναίρεση τόσο τις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ με Αίγυπτο Λίβανο και Ισραήλ όσο και τις συμφωνίες με ξένες εταιρείες για γεωτρήσεις και εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου”.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ακόμα πως “οι κίνδυνοι είναι ορατοί και άμεσοι. Καθήκον μας να τους αποτρέψουμε. Με σαφή και συνεπή στρατηγική. Με πνεύμα διεκδικητικό. Με αποφασιστικότητα. Με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Με στηλίτευση της τουρκικής συμπεριφοράς. Με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης όπως αυτές ορίζονται από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.  Οι στιγμές είναι οριακά κρίσιμες. Χρέος μας να ανταποκριθούμε με επάρκεια”.

Πηγή: Philenews/ ΚΥΠΕ

14/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin