Tuesday, November 11, 2014

Θερμή υποδοχή Ράμα από τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας

Ενθουσιώδη υποδοχή στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επιφύλαξαν οι κάτοικοι της κοιλάδας του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, κατά τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του αλβανού πρωθυπουργού στη χώρα...


Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής.
Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Όλοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας».

Ο Ράμα, κατά την άφιξή του στο Πρέσεβο κατευθύνθηκε στο δημαρχείο της πόλης, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση στο πολιτιστικό κέντρο του Πρέσεβο, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των Αλβανών της νότιας Σερβίας.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Επεσήμανε δε, ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.
Κατά την ομιλία του, ο Ράμα ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να εξαλείψουν οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη Σερβία».


Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Αλβανία αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν δοθεί δικαιώματα στις μειονότητες, που αρνούνται άλλες χώρες να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους.
«Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας» ανέφερε στην ομιλία του στο Πρέσεβο ο Έντι Ράμα.

Κομισιόν: Μια νέα αρχή στις σχέσεις Αλβανίας Σερβίας
«Η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις» της Αλβανίας και της Σερβίας, επισήμανε σήμερα μια εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τη χθεσινή, ιστορική, συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Ερωτηθείσα εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει ως προκλητικές τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα ενώπιον του Σέρβου ομόλογού του περί αδιαμφισβήτητης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε τη θέση της ΕΕ λέγοντας πως η συνάντηση των ηγετών Σερβίας - Αλβανίας πρέπει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τις δύο χώρες.

«Αναμένουμε οι δύο ηγέτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική τόλμη ούτως ώστε να οικοδομήσουν εκ νέου τις σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας μετά από τόσα χρόνια», είπε η ίδια εκπρόσωπος.
Τόνισε ακόμη πως η συμφιλίωση και η περιφερειακή συνεργασία είναι οι λύσεις που η ΕΕ προτείνει στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Διεθνή ΜΜΕ: Ανεπιτυχής η προσπάθεια
Ευρεία δημοσιότητα έδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ στην πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στη Σερβία και στην ένταση που κυριάρχησε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όταν έκανε αναφορά στο Κόσοβο.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι «η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία μετά από 68 χρόνια μετατράπηκε σε διπλωματικό καυγά για το καθεστώς του Κοσόβου, ο οποίος προβλήθηκε ζωντανά, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».

Σημειώνοντας ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας στο Βελιγράδι διακόπηκε, επειδή ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» εμφανίστηκε στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ παικτών και οπαδών, το BBC μετέδωσε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ενεπλάκη στο περιστατικό, όταν τα σερβικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τον αδερφό του ότι κατηύθυνε το ελικόπτερο.

«Στη συνέχεια, η συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του μετατράπηκε σε αμοιβαία ανταλλαγή κριτικής των δύο ηγετών» αναφέρει το BBC.

Η δήλωση του Έντι Ράμα για ανεξάρτητο Κόσοβο προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι δεν ανέμενε «τέτοια πρόκληση» και ρώτησε τι σχέση έχει η Αλβανία με το Κόσοβο.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι κανένας δεν θα ταπεινώνει τη Σερβία και ο κ. Ράμα απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η δήλωσή του ήταν προκλητική, μετέδωσε το BBC.

Στην ιστορική συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, η διπλωματία δεν λειτούργησε και η προσπάθεια προσέγγισης των σχέσεων των δύο χωρών απέτυχε, σύμφωνα με γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle.

Ο κ. Ράμα έπρεπε να γνωρίζει ότι η δήλωσή του για το Κόσοβο δεν θα αρέσει στους οικοδεσπότες, επειδή το καθεστώς του Κοσόβου είναι για τη σερβική κυβέρνηση ευαίσθητο ζήτημα, αναφέρθηκε σχόλιο του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Όλα μπορούσαν να κυλήσουν καλά, επισημάνθηκε.

Για ημιτελή νέα αρχή στις σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων εξαιτίας του επεισοδίου κάνουν λόγο τα αυστριακά ΜΜΕ . Η εφημερίδα Standard αναφέρει ότι η ιστορική επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι δεν κύλησε χωρίς επεισόδιο και ότι αφορμή για τη διαφωνία ήταν το Κόσοβο. Αναφέρει ότι το σημαντικότερο γεγονός είναι η πραγματοποίηση της επίσκεψης και σημειώνει ότι μετά τις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών αποδείχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να πραγματοποιηθούν οι αισιόδοξες προσδοκίες για "νέα αρχή".

Η εφημερίδα Presse τονίζει ότι οικοδεσπότης και φιλοξενούμενος «δεν συγκρατήθηκαν πολύ στη διπλωματική ανταλλαγή ωραίων λέξεων». Η Πρέσε αναφέρει ότι ο σερβικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της RTS, που μετέδιδε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου, δεν μετέφρασε στα σερβικά την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού και διερωτάται αν πρόκειται για λογοκρισία ή σύμπτωση.

«Μόνον με την ισχυρή πίεση της ΕΕ», σύμφωνα με την εφημερίδα, «κατέστη δυνατή η ιστορική επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι και η ίδια πίεση θα ωθήσει τις δύο υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες να πραγματοποιήσουν και άλλες υποχρεωτικές συναντήσεις».

Η εφημερίδα «Κουρίρ» ανέφερε ότι έπρεπε πρώτα να ηρεμήσουν τα πνεύματα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας και μετά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι.

Με κάθε λεπτομέρεια μετέδωσαν την επίσκεψη του Έντι Ράμα στη Σερβία και το επεισόδιο στη συνέντευξη τύπου τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στις βαλκανικές χώρες.

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων επιβαρύνονται κυρίως λόγω Κοσόβου, καθώς η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα που αναγνώρισε τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου στη Βουλή του Κοσόβου στο Κατσάνικ το 1990, υπενθυμίζει η εφημερίδα «Γιούταρνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.

Η εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η επίσκεψη του κ. Ράμα είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόκληση, όπως είπε, του Αλβανού πρωθυπουργού και την αναφορά του στο Κόσοβο.

Τα ΜΜΕ στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας σημειώνουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε τη φιλοξενία του κ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι, όταν μίλησε για θέμα που δεν υπήρχε στην ατζέντα και δεν αφορά την Αλβανία, όταν μίλησε για «ανεξάρτητο Κόσοβο ως πραγματικότητα που πρέπει η Σερβία να αποδεχθεί».

Και τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι. Η εφημερίδα «Βιέστι» στην ηλεκτρονική της έκδοση σημείωσε ότι η τεταμένη ατμόσφαιρα στιγμάτισε την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία και ότι στη συνέντευξη τύπου ειπώθηκαν σκληρά λόγια. Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Ράμα κάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αλβανία και «υποσχέθηκε» ότι στα Τίρανα δεν θα υπάρξει πρόκληση.
ethnos.gr
11/11/14
 ---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

3 comments :

  1. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισκέφθηκε την κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Οι κάτοικοι της περιοχής επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Αλβανό πρωθυπουργό...

    Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Πρέσεβο και των γύρω περιοχών άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής.

    Ο κεντρικός δρόμος της πόλης ήταν σημαιοστολισμένος μόνο με σημαίες της Αλβανίας, ενώ οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Όλοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας».................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=278508&-V=articles
    11/11/14

    ReplyDelete
  2. Statement by the Spokesperson of High Representative/Vice-President Federica Mogherini on the visit of the Prime Minister of Albania to Serbia ...

    "The visit which Serbian Prime Minister Aleksandar Vučić hosted yesterday and today for Albanian Prime Minister Edi Rama represents an important step forward in relations between the two countries. We commend both leaders for their political courage in pressing ahead with a visit which was of its very nature both challenging and sensitive. We see this visit as the start of a new phase in relations between the two countries and trust that both leaders will work to build on it, to ensure further positive steps forward."
    http://eeas.europa.eu/statements-eeas/2014/141111_02_en.htm
    12/11/14

    ReplyDelete
  3. «Εμπρηστικός» ο Ράμα και από το Πρέσεβο ...

    Ακρως «εμπρηστικός» αποδείχτηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα κατά την επίσκεψή του στη Σερβία -την πρώτη Αλβανού ηγέτη εδώ και 68 χρόνια- καθώς επανέλαβε τις δηλώσεις του ότι «η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια πραγματικότητα». Κορύφωση αυτών των σχολίων ήταν όταν μίλησε στο Πρέσεβο στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, περί «σεβασμού των μειονοτήτων από τη Σερβία».

    Συγκεκριμένα, όταν επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το Πρέσεβο, οι Αλβανοί τού ετοίμασαν θριαμβευτική υποδοχή, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Το Πρέσεβο, το Νπουγιάνοβατς και η Μέντβετζια είναι Αλβανία», «Ολοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες, πρωθυπουργέ μας».

    Στην ομιλία του στο πολιτιστικό κέντρο του Πρέσεβο, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι όλων των Αλβανών της νότιας Σερβίας, τόνισε ότι αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για τους κατοίκους της περιοχής και επισήμανε ότι οι Αλβανοί του Πρέσεβο θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

    Ζήτησε επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να εξαλειφθούν οι διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη Σερβία». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Αλβανία αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική μειονότητα: «Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας», είπε..................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64092037
    12/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin