Wednesday, November 5, 2014

ΝΑΤΟ: Η έκθεση τούρκου βουλευτή που «έσπρωχνε» τις θέσεις της Αγκυρας

Η τοποθέτηση του Οσμάν Ασκίν Μπακ, τούρκου βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην ελληνική Βουλή, στην οποία βρέθηκε ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ μπορεί να αιφνιδίασε ορισμένους. Σίγουρα πάντως δεν αιφνιδίασαν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς ο κ. Μπακ είναι… «σεσημασμένος» στην προσπάθεια προώθησης ακόμη και των πλέον ακραίων τουρκικών θέσεων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Μπακ είναι άλλωστε ο συντάκτης έκθεσης στην οποία είχε αποκλειστικά αναφερθεί «Το Βήμα» σε ρεπορτάζ του στις 15 Ιουνίου 2014, μέσω της οποίας επιχείρησε να περάσει αναλλοίωτες τις θέσεις της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο σε κείμενο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Η έκθεση είχε τίτλο «Ευρωπαϊκή ενεργειακή Ασφάλεια: Ο Νότιος Διάδρομος Αερίου» και είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας (και πιο συγκεκριμένα της Υποεπιτροπής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Ασφαλείας).

Όποιος ανατρέψει στο σημερινό κείμενο της έκθεσης δεν θα βρει τίποτα το επιλήψιμο. Έχει όμως ενδιαφέρον να δει κανείς τι περιείχε το αρχικό προσχέδιο του κ. Μπακ. Σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπάρξει πολύ δραστήρια, επιδιώκοντας μονομερείς ενέργειες (unilateral activities) στην έρευνα των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις αρχικές έρευνες να ξεκινούν το 2006… Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει την καθιέρωση μηχανισμών καθορισμού των σχετικών μεριδίων (σσ. του φυσικού αερίου), διαμοιρασμού των εσόδων και εξαγωγής αυτών των πόρων. Οι προτάσεις αυτές έμειναν αναπάντητες από τους Ελληνοκυπρίους».

Οι αναφορές σε «μονομερείς ενέργειες» καθώς και στις τουρκοκυπριακές προτάσεις συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων απαλείφθηκαν έπειτα από κινητοποίηση ελλήνων βουλευτών, πρωτοστατούντος του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως παράγραφος στο προσχέδιο της έκθεσης Μπακ ήταν η υπ' αριθμόν 44, σήμερα υπ' αριθμόν 56 στο τελικό σχέδιο. Σε αυτή γίνεται αναφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας. Σε εκείνη την παράγραφο υπήρχε η ακόλουθη αναφορά: «Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε παραβίαση των νομικών και νομίμων δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και καταθέτει την αντίθεσή στις ελληνοκυπριακές προσπάθειες. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2013, η Τουρκία κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16' 18"E από τη νήσο Κύπρο». 

Η σχετική επισήμανση σχετίζεται με τη ρηματική διακοίνωση με την οποία η Άγκυρα απάντησε στην προηγούμενη ελληνική ρηματική διακοίνωση (του Φεβρουαρίου 2013) με την οποία η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη για την προκήρυξη, από την Τουρκία, οικοπέδων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η εν λόγω προκήρυξη είχε δημοσιευθεί στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεων το 2012. 

Πέραν των συντεταγμένων δε, η Τουρκία σημείωνε στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης ότι «τα εξωτερικά όρια της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ακτογραμμής, το δυτικό οριακό σημείο της οποίας θα καθοριστεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλά ότι ο κ. Μπακ ήταν ο κομιστής της πάγιας τουρκικής θέσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα δεν δικαιούνται κανένα κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, καθώς ουσιαστικά οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες εφάπτονται των αντιστοίχων αιγυπτιακών. Δεν είναι επομένως περίεργο που η Άγκυρα έχει εσχάτως εκφράσει τόσο έντονη ενόχληση για την τριμερή συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας - Καϊρου και τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Σαββάτου.

  Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
tovima.gr
4/11/14
--
-

1 comment :

  1. Το επόμενο μοιραίο λάθος στο Κυπριακό ...

    Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
    Να, που εκδηλώνεται και στην πράξη η διαβεβαίωση που πήρε και μας μετέφερε περήφανος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν εισβάλει η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ότι οι ΗΠΑ θα θωρακίσουν την κυπριακή ΑΟΖ. Από την ημέρα της νέας τουρκικής εισβολής, οι ΗΠΑ δηλώνουν και ξαναδηλώνουν ότι πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις στην ΑΟΖ (οι εντάσεις, γενικά) και ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να μοιραστεί ακριβοδίκαια μεταξύ των δυο κοινοτήτων μετά από τη διευθέτηση του Κυπριακού. Θωράκιση δεν είδαμε, αλλά τώρα αποκαλύπτεται πλήρως και η πραγματική βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ, διά του Αμερικανού πρέσβη. Αυτού, που ξεκίνησε τη δράση του στην Κύπρο οργανώνοντας ταξίδι των διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική για να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Υποδεικνύει, λοιπόν (με ευγένεια σε πρώτη φάση, μετά θα αρχίσουν οι απειλές), ότι η διαφορά με τα κοιτάσματα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Και μάλιστα, κουτοπόνηρα, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι παλιότερα περιλαμβανόταν στο τραπέζι του διαλόγου και μετά αποσύρθηκε και ρωτά, δήθεν αθώα, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετεί αυτή τη θέση. Εννοώντας, βεβαίως, η ξεροκέφαλη ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν θέλει τον διάλογο. Η αλήθεια είναι ότι τα κοιτάσματα δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι των συνομιλιών και εξ αρχής η κυβέρνηση Χριστόφια πρώτα και τώρα η κυβέρνηση Αναστασιάδη, απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο, που είναι πάγια απαίτηση της τουρκικής πλευράς. Δηλαδή, να σταματήσουν οι διαδικασίες με τις έρευνες στην ΑΟΖ και να τεθεί το ζήτημα ως μία από τις πτυχές του Κυπριακού που θα επιλυθεί σε μια συνολική διευθέτηση. Όπως δηλαδή και η Αμμόχωστος. Το απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πρώτον, θα πάγωνε κάθε ελπίδα ανάπτυξης των κοιτασμάτων, δεύτερον, ότι αποδεχόμαστε πως πρόκειται για μια έννομη διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων όταν όλη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πως είναι ζήτημα που νόμιμα διαχειρίζεται το αναγνωρισμένο κράτος και τρίτον, θα χανόταν κάθε πιθανότητα τα κοιτάσματα να αποτελέσουν κίνητρο για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους για να κάνουν βήματα επίλυσης του Κυπριακού. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι Αμερικάνοι, οι δήθεν «στρατηγικοί εταίροι», που θα μας θωρακίσουν, προωθούν αυτό ακριβώς που επιθυμεί η Άγκυρα και θέλει να αποφύγει η πλευρά μας. Και το θέτουν ως αντάλλαγμα της πλευράς μας, ως ένα ακόμα δώρο προς την Άγκυρα για να πεισθεί να αποσύρει το πειρατικό Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ. Έχουν αρχίσει οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο. Ελπίζουμε να αντέξει. Διότι αυτό θα είναι το επόμενο μοιραίο λάθος της πλευράς μας.
    http://ardin-rixi.gr/archives/39906
    5/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin