Thursday, November 20, 2014

BBC: Η «Νέα Τουρκία» του Ερντογάν οδηγείται σε απομόνωση

 Σε απομόνωση στη διεθνή πολιτική σκηνή οδηγεί τη χώρα του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το BBC.

O ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Κωνσταντινούπολη, Μαρκ Λόουεν, σε εκτενές  άρθρο, σημειώνει πως «κατά τη διάρκεια της 11χρονης θητείας του ως πρωθυπουργός, η Τουρκία ήρθε επιτέλους στο διεθνές προσκήνιο. Ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αύξησε τη διπλωματική παρουσία της, ιδιαίτερα στην Αφρική.

»Η μεγαλύτερη της πόλη, η Κωνσταντινούπολη, έχει σήμερα ένα απο τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου με μια αεροπορική εταιρεία [σ.σ: την Turkish Airlines] που πετάει σε περισσότερους προορισμούς από οποιαδήποτε άλλη.

»Αλλά τους τελευταίους μήνες, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, τα πράγματα έχουν πάρει αρνητική τροχιά. Οι διάφοροι πολιτικοί ανά τον κόσμο εξακολουθούν να κάνουν στάση στην Τουρκία, με τελευταίο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να φτάνει αυτή την βδομάδα. Ωστόσο σήμερα της Τουρκίας της λείπουν οι φίλοι».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «όλα ξεκίνησαν με την Αραβική Άνοιξη. Τότε που η Τουρκία έπαιξε λάθος τα "χαρτιά" της, υποστηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και υπολογίζοντας στην ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία.

»Πλέον, η Τουρκία δεν έχει πρεσβευτή στο Κάιρο και ο Ερντογάν έχει καταγγείλει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, ως έναν "μη δημοκρατικά εκλεγμένο τύραννο".

»Την ίδια στιγμή, οι σχέσεις της με το Ιράκ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν αποδυναμωθεί, ενώ και η πάλαι ποτέ στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ είναι υπό κατάρρευση, καθώς ο πρέσβης στο Τελ Αβίβ έχει αποσυρθεί, και ο Ερντογάν έχει στο πρόσφατο παρελθόν συγκρίνει τον βομβαρδισμό της Γάζας με το Ολοκαύτωμα.

»Αλλά ακόμη και οι σχέσεις με παλιούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε τέλμα. Όταν η Ουάσιγκτον συγκροτούσε μια συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, η Τουρκία προτίμησε να περιθωριοποιηθεί, αρνούμενη να αφήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για αεροπορικές επιδρομές εάν αυτές δεν στόχευαν επίσης τον πρόεδρο Ασαντ και δεν υποστήριζαν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία.

»Τον περασμένο μήνα, λίγες ώρες αφού ο Ερντογάν προειδοποίησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να μην εξοπλίσει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, οι ΗΠΑ τους παρέδωσαν όπλα. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρη η στάση των ΗΠΑ απέναντι τον Ερντογάν».

«Η τουρκική κυβέρνηση κατανοεί ότι έχει χαθεί έδαφος, αλλά η Άγκυρα το δικαιολογεί θεωρώντας ότι η απομόνωση της Τουρκίας είναι επειδή είναι η μόνη χώρα που έχει την γενναιότητα να σταθεί ηθικά στο ύψος της και να υιοθετήσει μια εξωτερική πολιτική αρχών» υποστηρίζει στο βρετανικό δίκτυο ο πολιτικός αναλυτής Σινάν Ουλγκέν, προσθέτοντας πως «το επιχείρημα αυτό αρέσει στους οπαδούς του Ερντογάν -και για αυτόν αυτό μετράει».

«Οι διαδηλώσεις του Γκεζί και η αμήχανη αντίδρασή του απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά που τον βαραίνουν, ήταν η στιγμή που άλλαξε ριζικά η διεθνής κοινή γνώμη ενάντια στον Ερντογάν» συνοψίζει ο Ουλγκέν, καταλήγοντας πως «η απομόνωση της Τουρκίας είναι πρόβλημα για την ίδια, αλλά και για τη Δύση».

Πηγή: news.in.gr - 

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-kosmos/47/229330/bbc-i-nea-tourkia-tou-erntogan-odigeitai-se-apomonosi#sthash.oF02xzTz.dpuf
20/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin