Thursday, October 9, 2014

Να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για την ΑΟΖ, λέει μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Λευκωσία: Πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκη. Ο κ. Μπιλιράκης και ακόμη δύο συνάδελφοί του ο Τζακ Κίνγκστον και ο Γκρέγκορι Μικς είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην Κύπρο.

«Είμαστε δίπλα σας», είπε ο Αμερικανός βουλευτής ελληνικής καταγωγής, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ανέφερε ακόμη ότι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε θέσει ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών ερώτημα στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατά πόσο Κύπρος και Ισραήλ ως δύο κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα στην ΑΟΖ τους χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι η απάντηση ήταν «φυσικά και έχουν».

«Αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ και ως μέλη του Κογκρέσου πιστεύουμε το ίδιο, πάρα πολύ έντονα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τουρκία», είπε ο κ. Μπιλιράκη.

Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι ενημέρωσε τους Αμερικανούς επισκέπτες του για τις συστηματικές παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την τελευταία προκλητική ενέργεια εισόδου στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη διατύπωση απροκάλυπτων απειλών που στοχεύουν προφανώς στο να ματαιώσουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το κυριαρχικό να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο.

Επί τάπητος βρέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών και την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς σ` αυτές τις συνομιλίες υπό το φως των αφόρητων προκλήσεων που η Τουρκία εκδηλώνει εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοι έχουν επιδείξει απόλυτη κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε και τόνισε πως συμφωνήθκε να διατηρηθεί επαφή γιατί οι ΗΠΑ, ως υπερδύναμη, μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο στην εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, όσο και σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

9/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin