Saturday, October 18, 2014

Επανήλθε η «επιτροπή» με εξαγορές εκατομμυρίων. Αγόρασε από Ε/κ ακίνητα σε Βασίλεια και Κερύνεια

Λευκωσία: Με δύο σημαντικές εξαγορές από Ελληνοκυπρίους στα βόρεια παράλια των κατεχομένων επανήλθε η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών». Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε προχωρήσει στην εξαγορά ακινήτων περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους στη Βασίλεια και στην Κερύνεια πληρώνοντας πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αυτές ήταν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς «επιτροπής» από το τέλος του περασμένου Ιουνίου και θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι δημοσιοποιήθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα σχεδόν μήνα μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Η κίνηση αυτή της «επιτροπής», να προχωρήσει σε αποφάσεις για να καταβάλει αποζημιώσεις σε περιπτώσεις που βρίσκονται παραθαλάσσια, στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον, οι συγκεκριμένες περιοχές προωθούνται από το κατοχικό καθεστώς για τουριστική ή οικιστική ανάπτυξη. Δεύτερον, να προσελκύσει κι άλλους Ελληνοκύπριους, για να ξεπουλήσουν τις περιουσίες στα κατεχόμενα.

Για την ακίνητη περιουσία στη Βασίλεια, που περιλαμβάνει 81.259 τετραγωνικά μέτρα γης, ένα σπίτι κι ένα άλλο κτήριο, η «επιτροπή» θα πληρώσει πέραν των δυόμισι εκατομμυρίων ευρώ ή 2.120.830 στερλίνες. Σ’ ό,τι αφορά την περίπτωση της Κερύνειας πρόκειται για ακίνητο συνολικής έκτασης 15.046 τετραγωνικών μέτρων και γι’ αυτό θα δοθεί το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ή 1,8 εκατομμύρια στερλίνες. Οι δύο αιτήσεις είχαν καταχωρηθεί εντός του 2011 και οι αποφάσεις λήφθηκαν στις 18 και 24 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Πέραν όμως των δύο αυτών περιπτώσεων η «επιτροπή» ανακοίνωσε αποφάσεις και για άλλες τέσσερις αιτήσεις Ελληνοκυπρίων, δίνοντας όμως πολύ χαμηλότερο ποσό αποζημιώσεων. Η πρώτη αφορά ακίνητο στη Λευκωσία έκτασης 539 τετραγωνικών μέτρων, για το οποίο δόθηκαν 117 χιλιάδες ευρώ (93.400 στερλίνες), η δεύτερη είναι στο Διόριος και αφορά 288 τ.μ. γης και δύο σπίτια για τα οποία πληρώθηκαν €35.000 (28.200 στερλίνες), η τρίτη περίπτωση είναι ακίνητο 521 τ.μ. στην Κερύνεια για το οποίο πληρώθηκε το ποσό των €88.000 (70.000 στερλίνες) και η τέταρτη περίπτωση είναι δύο ακίνητα στο Τριμίθι και το Κάρμι συνολικής έκατσης 1309 τ.μ. για τα οποία δόθηκε αποζημίωση €63.000 (50.000 στερλίνες).

Συνολικά με τις έξι νέες αποφάσεις της η «επιτροπή» πλήρωσε πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που κινείται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εξαγορές ελληνοκυπριακών περιουσιών που αποφασίστηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξαν άλλες ανακοινώσεις από μέρους της «επιτροπής».

Έφτασαν τις έξι χιλιάδες οι αιτήσεις

Ακριβώς στα μέσα Οκτωβρίου το σύνολο των αιτήσεων που καταχωρήθηκαν από Ελληνοκύπριους ενώπιον της «επιτροπής» για περιουσίες τους στα κατεχόμενα ήταν έξι χιλιάδες. Ωστόσο η φετινή χρονιά κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου είχαν καταχωρηθεί συνολικά για φέτος 296 αιτήσεις. Μέχρι στιγμής εντός Οκτωβρίου είχαν καταχωρηθεί 22 αιτήσεις, αριθμός που είναι στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο, ο οποίος τελικά έκλεισε με 36 αιτήσεις.

Από τις ιδρύσεώς της και μέχρι σήμερα η «επιτροπή» κατέβαλε αποζημιώσεις σε 587 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων, από τις 717 που είχε λάβει αποφάσεις και πλήρωσε συνολικά 227.354.198 ευρώ ή 181.079.848 στερλίνες. Από τις 587 υποθέσεις που δόθηκε αποζημίωση οι 574 κρίθηκαν μέσω «φιλικού διακανονισμού» και άλλες 13 μετά από «ακροαματική διαδικασία». Με το ποσό των 227 εκατομμυρίων ευρώ το κατοχικό καθεστώς έχει καταφέρει να εξαγοράσει μια έκταση 12,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιοχής βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των κατεχομένων και κυρίως παραθαλάσσια όπου σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και μεγάλη οικοδομική ανάπτυξη.
Ανδρέας Πιμπίσιης

philenews.com
18/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin