Wednesday, July 16, 2014

Κυριάκος Γεροντόπουλος: Ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας η μετανάστευση

ΥΠΕΞ, 16/7/14
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, κατά την παρέμβαση του στην άτυπη Συνάντηση Υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία την Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Ιουλίου.

Συνδέοντας την αναπτυξιακή συνεργασία της Ε.Ε. με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πιστεύουμε ότι η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία, θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, δημιουργώντας σε αυτές καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ώστε να εμποδιστεί μελλοντικά η δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών.


Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το θέμα της μετανάστευσης αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η χώρα μας, όπως και η Ιταλία που πλέον ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, δέχονται ισχυρές πιέσεις από τα κύματα των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο και ασφαλές περιβάλλον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Υποστηρίζουμε λοιπόν το έργο και τις προσπάθειες της Ιταλικής Προεδρίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει την ορθή, ασφαλή και λογική μετανάστευση και κινητικότητα των ατόμων, μέσω της εφαρμογής μιας σχεδιασμένης και σωστά διαχειρίσιμης ροής των μεταναστών. Παράλληλα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, στους κινδύνους που συνδέονται με την παράνομη μετανάστευση.

Η μετακίνηση των μεταναστών, δημιουργεί ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο στους ίδιους αφού κινδυνεύουν οι ζωές τους, όσο και στις χώρες που καταφεύγουν. Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε στην καταπολέμηση των αιτιών της παράνομης μετανάστευσης, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και τις χώρες προέλευσης τους, αλλά και τις χώρες διέλευσης τους».

Ο κ. Γεροντόπουλος δέχθηκε παρουσία όλων των συνέδρων τα συγχαρητήρια του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου Άντρις Πίμπαλγκς, γιατί με δικές του προσωπικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας, επιτεύχθηκε συμφωνία για το κλείσιμο του Κέντρου Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (CDE). Πρόκειται για κοινό Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ), που αποστολή του ήταν υποτίθεται να μεταφέρει βοήθεια προς τις χώρες αυτές. Υπήρχαν όμως αδιαφανείς διαδικασίες και καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ατασθαλίες και διασπάθιση των χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Κένυα όμως με την επιμονή του Υφυπουργού Εξωτερικών, συμφωνήθηκε με τις χώρες Α.Κ.Ε να κλείσει ο συγκεκριμένος οργανισμός και να μην κατασπαταλούνται άλλα χρήματα χωρίς μάλιστα κανένα αποτέλεσμα. 

mfa.gr
16/7/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin