Saturday, July 5, 2014

Ουκρανία: Ανοίγει ο Δρόμος για Επενδύσεις Από ΗΠΑ και ΕΕ στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να επενδύσουν στο απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας.

Το νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί επίσης σε δεύτερη ανάγνωση πριν υπογραφεί σε νόμο, ορίζει τη δημιουργία μίας εταιρείας που θα είναι υπεύθυνη για το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας. Στην εταιρεία αυτή, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να διαθέτουν ποσοστό μέχρι 49%.



Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, που ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας για τη λειτουργία του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι αυτό θα φέρει έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου που θα παρακάμπτει τη χώρα.

Ορισμένοι ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, αν δεν της δοθεί ίση πρόσβαση στις υποδομές αερίου της Ουκρανίας με αυτή του θα δοθεί σε άλλες ξένες εταιρείες.

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει το σύστημα διανομής αερίου της Ουκρανίας με αντάλλαγμα πιο φτηνό αέριο.

Παράλληλα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομής φυσικού αερίου της χώρας ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα εμπορικά συμβόλαια.

Το νομοσχέδιο που αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιον μπορούν να πουλούν αέριο και πόσο, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους βάσει συμβολαίων. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αφορά τόσο τη Naftogaz όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε ότι τα νομοσχέδια που πρότεινε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη χώρα να περάσει τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μειώνοντας την κατανάλωσή της κατά περίπου 20%.................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=83403#.U7gyOX0SISE.blogger

5/7/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin