Tuesday, June 17, 2014

Αργεντινή: Εκβιασμός η απόφαση για τα funds, δεν θα χρεοκοπήσουμε

Τα hedge funds μπορούν να πάρουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία του αργεντινικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες...
 
Αρνείται η Αργεντινή να «υποκύψει στον εκβιασμό», όπως τον χαρακτηρίζει η πρόεδρός της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, για πλήρη αποπληρωμή σε δύο κερδοσκοπικά fund μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει έφεση επί της υπόθεσης.

Μερικές ώρες μετά την απόφαση, η πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε για εκβιασμό από τα δύο fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν πληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων που είχαν αγοράσει.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν διπλό πλήγμα: Όχι μόνο δέχθηκε πως η Αργεντινή έχει υποχρέωση να αποπληρώσει 1,3 δισ. ευρώ στα δύο fund -το NML Capital, που έχει τη φήμη «όρνιου», και το Aurelius CM- αλλά έκρινε και ότι τα fund μπορούν να πάρουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία του αργεντινικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες.....

mme.gr
17/6/14

1 comment :

  1. Στο χείλος της χρεοκοπίας η Αργεντινή...

    Η Αργεντινή είναι έτοιμη να χάσει μια πληρωμή ομολόγων σήμερα, θέτοντας τη χώρα στο χείλος της δεύτερης χρεοκοπίας της σε 13 χρόνια, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να «μπλοκάρει» την καταβολή χρημάτων έως ότου η κυβέρνηση της χώρας καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της από την προηγούμενη πανωλεθρία χρέους.

    Η Αργεντινή, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει μια 30ήμερη περίοδο χάριτος, αφού έχασε την πληρωμή χρέους 539 εκατ. δολ., προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με μια ομάδα κατόχων μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων, στην οποία ηγείται το NML Capital, του δισεκατομμυριούχου, Paul Singer, ώστε να αποτρέψει την χρεοκοπία στα ομόλογα που έχει εκδώσει σε δολάρια συνολικού ύψους 28,7 δισ. δολ. Τόσο η Αργεντινή όσο και η NML έχουν δηλώσει ότι είναι ανοικτές σε συνομιλίες.

    Η δεκαετούς διάρκειας μάχη μεταξύ της Αργεντινής και τους πιστωτές της από την χρεοκοπία των 95 δις. δολ. το 2001, πλησιάζει σε κορύφωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στις 16 Ιουνίου, επικύρωσε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περίπου 1,5 δισ. δολ. στους κατόχους μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων ταυτόχρονα με τις πληρωμές των αναδιαρθρωμένων ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Αργεντινή μετέφερε χρήματα για την πληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων, κίνηση η οποία ακυρώθηκε από τον Αμερικανό δικαστή, Thomas Griesa, καθώς τα δύο μέρη διαπραγματεύονται.

    Η δικαστική απόφαση «περιορίζει τις επιλογές της Αργεντινής και την αναγκάζει να διαπραγματευτεί επιτέλους» αναφέρει ο Jorge Mariscal, ο επικεφαλής επενδύσεων για της αναδυόμενες αγορές, στην UBS Wealth Management, που επιβλέπει κεφάλαια ύψους 1 τρισ. δολ. «Η Αργεντινή θα πρέπει τώρα να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές καθυστέρησης και να σοβαρευτεί».

    Χθες η Αργεντινή, με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρησή της στο φύλλο των New York Times, υποστηρίζει ότι ο Griesa, ευνοεί τους πιστωτές και επιχειρεί να ωθήσει τη χώρα στην χρεοκοπία.

    «Η απόφαση «είναι απλώς ένας εξελιγμένος τρόπος που προσπαθεί να μας ρίξει στα γόνατά μας ενώπιον των τοκογλύφων» αναφέρει η Αργεντινή. «Αλλά δεν θα πετύχει τον σκοπό του, για έναν απλό λόγο: Η Δημοκρατία της Αργεντινής, θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα αποπληρώσει τα χρέη της και θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της».

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin