Thursday, June 26, 2014

Με παρέμβαση Γεροντόπουλου δεν πέρασε η θέση των Σκοπίων για Ε.Ε.

Η προσπάθεια των Σκοπίων (FYROM) να περάσουν την θέση τους στο θέμα της μελλοντικής ενταξιακής πορείας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα στο Βουκουρέστι όπου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής των Χωρών Ν.Α. Ευρώπης. Η άμεση αντίδραση και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα μας, απέτρεψε τη συγκεκριμένη αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν, όπως ήθελε η πλευρά των Σκοπιανών. Ο κ.Γεροντόπουλος επέμενε να απαλειφθεί και γι' αυτό καθυστέρησε η υιοθέτηση του κοινού ανακοινωθέντος. Τελικά έγινε δεκτή η θέση της Ελλάδας και στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε μελοντική ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε τοποθετηθεί στο θέμα αυτό τονίζοντας: "Η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των κρατών της Βαλκανικής στην Ε.Ε. Αυτό όμως θα γίνει λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα προαπαιτούμενα κριτήρια των υποψήφιων κρατών-μελών, καθώς και όσων επιθυμούν να ενταχθούν στην διαδικασία".

Όσον αφορά την Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Ν.Α.Ευρώπης, είπε: «Η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτή δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε έναν περιφερειακό, θεσμοθετημένο και ανεξάρτητο οργανισμό όπως ζητούν ορισμένες χώρες, διότι έτσι θα επικαλύπτει άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΣΕΠ. Κατά την άποψη μας, η διαδικασία αυτή πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη στην περιοχή της Ν.Α.Ευρώπης, να προωθεί την περιφερειακή συνεργασία και να επικεντρώνει τις δράσεις στον στρατηγικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής". 

26/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin