Monday, June 23, 2014

Παρέμβαση Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας (Λουξεμβούργο, 23.06.2014)

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014:
 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετείχε, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, στη 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, το οποίο συνεκλήθη, σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Fuele και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Çavuşoğlu, ο κ. Βενιζέλος έθεσε, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις διμερείς σχέσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που θα είχε η συμβολή της Τουρκίας στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπό το φως και της πρόσφατης επανέναρξης των συνομιλιών.

Στο Συμβούλιο τέθηκε, επίσης, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη επικύρωση και εφαρμογή της από την τουρκική πλευρά.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Άγκυρας, για πρόοδο στις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη, καθώς και για σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο πλήρης σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του κοινοτικού κεκτημένου μπορούν να δώσουν ώθηση και συγκεκριμένα αποτελέσματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην προσδοκία που υπάρχει στην Ευρώπη για επιστροφή της Τουρκίας, μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων με νέα και αποφασιστική δυναμική.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν, τέλος, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.
 mfa.gr
23/6/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

1 comment :

  1. ΚΥΠΡΟΣ: Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών - 04/07/2014...

    Το Υπουργείο Εξωτερικών κατόπιν πρόσφατων δημοσιευμάτων στον κυπριακό και ελλαδικό Τύπο με αφορμή την τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού κας Ελένης Θεοχάρους, επιθυμεί να διευκρινίσει ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014, η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέγνωσε την συμφωνηθείσα Κοινή Θέση των 28 κρατών μελών βάσει της γνωστής διαδικασίας διεξαγωγής των Συμβουλίων Σύνδεσης. Το συμφωνηθέν κείμενο Κοινής Θέσης υπήρξε προϊόν σοβαρών και συντονισμένων προσπαθειών ώστε σε αυτό να αντιμετωπισθούν και να γίνει εκτενής και αυστηρή αναφορά στην ανάγκη η Τουρκία να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του συνόλου των κυπρογενών της υποχρεώσεων που καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, όπως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, η τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών, το απρόσκοπτο εμπόριο. Επιπλέον, η Κοινή Θέση κάλυψε πιο επίκαιρα θέματα καλώντας την Τουρκία να εφαρμόσει και έναντι της Κύπρου τη Συμφωνία Επανεισδοχής και να διορθώσει το σύστημα ηλεκτρονικών θεωρήσεων εισόδου ώστε να μην υπάρχει διάκριση εις βάρος Κυπρίων πολιτών.

    Στην αντιφώνησή του, ο Τούρκος Υπουργός Ευρώπης κ. Cavusoglou ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την Τουρκική Δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές, για την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορές. Ειδικά ως προς την Κύπρο, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι το Κυπριακό είναι ξεχωριστό ζήτημα από την ενταξιακή διαδικασία. Στο τέλος της συνεδρίας του Συμβουλίου το πλήρες, μακροσκελέστατο, γραπτό κείμενο της Τουρκικής Δήλωσης υποβλήθηκε επίσημα στο Συμβούλιο. Συνεπώς ο Προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Βενιζέλος, στην άκρως ικανοποιητική για μας δευτερολογία του εντός της αιθούσης, απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του Τούρκου Υπουργού εφόσον δεν ήταν ακόμη σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της Τουρκικής Δήλωσης, επαναλαμβάνοντας το απόσπασμα για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις από την Κοινή Θέση και υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ η οποία αποτελείται από 28 κράτη μέλη, ένα εκ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, τόνισε, την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να αποφεύγει και να αγνοεί. Επιπρόσθετα, στη διάσκεψη τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ρητώς στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    Η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε επίσημα ως προς το περιεχόμενο της Κοινής Θέσης της ΕΕ (23/7/2014) μέσω του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου και ως προς το απαράδεκτο περιεχόμενο της Τουρκικής Δήλωσης, καταρρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προσβλητικές αναφορές σε σχέση με την Κύπρο, μέσω του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου (25/5/2014).

    Οι κυβερνήσεις Αθηνών – Λευκωσίας ευρίσκονται σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Μητσιάλη στη Λευκωσία έγινε πλήρης ανασκόπηση των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την περαιτέρω προώθηση της εθνικής κυπριακής υπόθεσης. Αυτά είναι που μετρούν και αντανακλούν την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στην αδελφική συνεργασία Αθηνών – Λευκωσίας την οποία και διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού.
    http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2006.nsf/All/7C9E79DA6294D261C2257D0B0037C8D2?OpenDocument

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin