Wednesday, May 14, 2014

Ομιλία Αντ. Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο

ΥΠΕΞ,  Τετάρτη, 14 Μάιος 2014
-
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Edward Davey, Υπουργέ Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητοί Γιάννη Μανιάτη, Μάκη Παπαγεωργίου, Κωστή Χατζηδάκη, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού των Εξωτερικών, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω μαζί με όλους εσάς και ιδίως μαζί με το Γιάννη Μανιάτη και όλη την ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μια πολύ μεγάλη στιγμή: Την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης γι’ αυτά τα τρία συγκεκριμένα πεδία.

Θέλω όμως να συγχαρώ και τις εταιρείες, τους παραχωρησιούχους και αντισυμβαλλόμενους του Ελληνικού Δημοσίου γιατί κάνουν μια πάρα πολύ καλή και διορατική επιλογή. Γιατί η έρευνα και η αξιοποίηση των πηγών των υδρογονανθράκων τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, είναι μια μορφή δυναμικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικός, υπολογίζουμε σ’ αυτόν, ως παράγοντα ανάπτυξης της χώρας, δημιουργίας κοιτασμάτων απασχόλησης μέσα από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, χαιρόμαστε γιατί ήδη έχουμε διαμορφώσει το νομοθετικό σχήμα που συνδέει τους πόρους του Ελληνικού Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με το ασφαλιστικό μας σύστημα και τη βιωσιμότητά του, δηλαδή στην πραγματικότητα με μια μορφή αλληλεγγύης και δικαιοσύνης των γενεών.

Και χαίρομαι γιατί το Δημόσιο μετέχει στη διαδικασία αυτή ως ένας έντιμος και συνεπής εταίρος αλλά πρωτίστως επειδή ασκεί την εθνική του κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά του, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Υπό την έννοια αυτή έχουμε σήμερα μια τριπλή πράξη. Μια πράξη οικονομικής ανάπτυξης, μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης που συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και μια πράξη που στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου είναι πράξη δήλωσης και άσκησης εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

  • Εμείς κινούμαστε πάντοτε με γνώμονα τη διεθνή και φυσικά την εθνική νομιμότητα. Προτεραιότητά μας είναι η οριοθέτηση και ως εκ τούτου η αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες.
  • Με καλή πίστη, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι συνομιλίες μας χρόνια τώρα με τη γειτονική μας Τουρκία, η σύμβαση που έχουμε με την Ιταλία, η προωθημένη συζήτησή μας με την Αίγυπτο, η υπογεγραμμένη σύμβασή μας με την Αλβανία, οι παλαιότερες συζητήσεις μας με τη Λιβύη για την πορεία της οποίας ευχόμαστε το καλύτερο, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει ν’ αξιοποιήσουμε τη λεκάνη της Μεσογείου αλλά φυσικά και το χερσαίο χώρο μας και το έδαφός μας και την επικράτειά μας που περιλαμβάνει φυσικά και τα χωρικά μας ύδατα.
Επειδή ο κ. Μανιάτης ξεκίνησε μ’ ένα βίωμα, θέλω να σας πω ότι πριν από πολλά χρόνια, πριν από 15 χρόνια, στη μακρά και πολύπλοκη πολιτική μου διαδρομή, έχω διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας τότε και είχα την ευκαιρία να κρατήσω ενεργό και ανοιχτό το μόνο χώρο στον οποίο υπάρχει πραγματική εκμετάλλευση ελληνικών υδρογονανθράκων, τον Πρίνο.

Μ’ ένα σχήμα πρωτότυπο και αρκετά ριψοκίνδυνο για την εποχή, καθώς ουσιαστικά εμπιστευθήκαμε τους εργαζομένους, τους ίδιους τους εργαζομένους και χάρις σ’ εκείνη την κίνηση ο Πρίνος είναι ζωντανός, έχουμε τώρα ανοιχτή τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσουμε τα παλιά και αξιοποιημένα κοιτάσματα ως αποθηκευτικό χώρο.

Και χαίρομαι γιατί είδα πριν από λίγες εβδομάδες μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς να συμβάλλεται με τον Πρίνο γι’ αυτά που αντλούνται από τον Πρίνο.

Όπως είπε ο Βρετανός συνάδελφος πριν από λίγο, η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι κρίσεις της Δύσης γενικά με τη Ρωσία που ελπίζουμε να ξεπεραστεί και κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, έφερε ξανά μ’ επιτακτικό τρόπο στο επίκεντρο το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής που είναι μια παράμετρος της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού.

Χαίρομαι γιατί υπάρχουν και θετικά παράπλευρα της κρίσης, έχει γίνει αντιληπτό νομίζω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια ενιαία διαπραγμάτευση για πολλά θέματα εκ μέρους των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκ μέρους της Ένωσης ως τέτοιας δια μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί πολύ συχνά είμαστε θύματα ενός εμφανούς ή αφανούς ενεργειακού dumping στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποβαίνει σε βάρος των χωρών του νότου, των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Η διαφοροποίηση στις τιμές ενέργειας και η διαφοροποίηση στα επιτόκια χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, είναι οι δυο μεγάλες ανισότητες που υφίσταται η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε σχέση με άλλους εταίρους μας. Και αυτό είναι κάτι που δεν το ξεχνάμε. Η Ελλάδα βεβαίως, γίνεται αυτό που είπε ο Βρετανός συνάδελφος, γίνεται ένας κόμβος, γιατί έχει πολύ σημαντικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα.

Ο νέος αγωγός, ο ΤΑΡ, οι διασυνδέσεις του, η δυνατότητα με πολύ εύκολο και φθηνό τρόπο να φτάσουμε στο λεγόμενο κεντρικό διάδρομο, στο διάδρομο Αιγαίου - Βαλτικής, η Ρεβυθούσα, που εμφανίζεται να είναι ένα πλεονέκτημα όχι εθνικό, αλλά περιφερειακό για όλη τη Νοτιανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, διαμορφώνουν έναν χάρτη μαζί με την προοπτική άμεσης κατασκευής νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου ή συγκεντροποιημένου φυσικού αερίου και στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα.

Βεβαίως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, οι συζητήσεις αυτές είναι κεντρικές συζητήσεις και στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Στην τριμερή συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη με το Ρουμάνο και τον Βούλγαρο συνάδελφό μου, αναδείξαμε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής αγοράς ενέργειας, στη δε υπουργική συνάντηση των 28 Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η διασυνδεσιμότητα, η connectivity, στους τομείς της ενέργειας πρωτίστως, βεβαίως και των μεταφορών, ήταν το κεντρικό θέμα γιατί αυτό δίνει προοπτική στην ενοποίηση της ηπείρου.

Τα δυτικά Βαλκάνια είναι ένας κενός χώρος που πρέπει να καλυφθεί, να γεφυρωθεί. Έχει λοιπόν πάρα πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση στον τομέα αυτό και να πείσουμε τον κόσμο, να πείσουμε και τη διεθνή αγορά ότι αυτά που τα λέμε τα εννοούμε και ότι είναι πράγματι μια προτεραιότητά μας οι επενδύσεις και άρα η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στο πεδίο αυτό. Και αυτή είναι η πολιτική μας.

Με τις σκέψεις αυτές λοιπόν, θέλω να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τις εταιρείες και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα προς αμοιβαίο όφελος και πρωτίστως θα μου επιτρέψετε να πω, γιατί μιλάω σαν εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, προς όφελος του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ.

 [mfa.gr]
14/5/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin