Monday, May 5, 2014

Χαιρετισμός ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου στο Συνέδριο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης, με θέμα: «Η Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη»

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 05 Μάιος 2014
Παρατίθεται χαιρετισμός που απηύθυνε, σήμερα Δευτέρα 5 Μάιου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στο Συνέδριο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης που διεξάγεται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα: «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».


«Σεβασμιώτατοι, Αξιότιμοι Σύνεδροι, Κυρίες και Κύριοι,

Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι τιμή μου να καλωσορίσω εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη στην Κοινή Συνάντηση που διοργανώνεται από το Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα: «Η Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη».

Οι Έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Ρομά και την παράλληλη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και του τρόπου ζωής των Ρομά έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Από το 2002, ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΟΣΔ) έχει τεθεί σε εφαρμογή, με ιδιαίτερη έμφαση στη στεγαστική αποκατάσταση και την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Παράλληλα, κατά την ίδια περίοδο, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για τους Έλληνες Ρομά, το οποίο τους πρόσφερε ένα ισχυρό κίνητρο να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί από το κράτος για να διευκολυνθεί η καταγραφή των Ρομά από τις τοπικές αρχές, καθώς και η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη.

Επιπλέον, ένα Νέο Εθνικό Σχέδιο Ένταξης των Ρομά έχει εκπονηθεί και έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2012-2020.

Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για τις κοινωνίες, τα κράτη μας, και, κυρίως, τις Εκκλησίες, οι οποίες με την πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν και την ευαισθησία τους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία αυτή και περιμένω με ενδιαφέρον την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και τα αποτελέσματα της συνάντησης».

mfa.gr
5/5/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin