Tuesday, March 4, 2014

Η Προεδρία και η Ε.Ε. συνομιλώντας με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, νομιμοποιεί ως συνομιλητές της τους ναζιστές της χώρας αυτής

Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου (Αθήνα, 04.03.2014):

 Ελληνικό ΥΠΕΞ, 4/3/14
..............Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω πώς πρέπει να αντιμετωπίσει και η Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αποτρέψει συνομιλώντας με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, να νομιμοποιήσει ως συνομιλητές της τους ναζιστές της χώρας αυτής.

Και το δεύτερο, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό που ακούσαμε ότι εξετάζεται σαν κύρωση, η διακοπή των συνομιλιών για το θέμα των θεωρήσεων με τη Ρωσία. Το οποίο αφορά άμεσα την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Η ουκρανική κυβέρνηση, η μεταβατική δηλαδή, ο προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η προσωρινή κυβέρνηση αυτή καθ’ εαυτή με τον Πρωθυπουργό έχουν επιλεγεί από το προϋφιστάμενο Κοινοβούλιο της χώρας.

Επίσης, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλες οι χώρες, τουλάχιστον οι χώρες με τις οποίες εφάπτεται η Ελλάδα, οι χώρες της διεθνούς κοινότητας έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινή κυβέρνηση και ως προσωρινές αρχές της Ουκρανίας, αυτές τις οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Κίεβο και με τις οποίες συνομιλεί η διεθνής κοινότητα. Το νέο Πρωθυπουργό, τον κ. Yatsenyuk τον κάλεσε ήδη ο κ. Van Rompuy να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει το επιχείρημα το οποίο προκύπτει από την απλή παρατήρηση των πραγμάτων, ότι εάν παρέμενε ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας στη θέση του και εφαρμοζόταν με ένα αργότερο ρυθμό η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήταν ίδια η σύνθεση της κυβέρνησης λόγω της σύνθεσης της Βουλής. Άρα θα είχαμε τον κ. Yatsenyuk ως Πρωθυπουργό και πάλι.

Τώρα, ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, αποτελούν στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εφαρμόσει μια πολιτική αρχών. Εάν διαπιστωθεί η οποιαδήποτε απόκλιση χώρας με την οποία εφάπτεται ή με την οποία συνδέεται η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου, του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της καταδίκης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του ναζισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιδράσει.

Αλλά ότι ο κ. Yatsenyuk αναγνωρίζεται ως Πρωθυπουργός προσωρινός και ο κ. Turchynov ως προσωρινός αρχηγός του κράτους, αυτό είναι ένα δεδομένο της διεθνούς κοινότητας, το οποίο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και δεν μπορεί η Ελλάδα να αυτενεργήσει.

Έχω ακούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία σε μια περίεργη συγχορδία στην οποία μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, διαμαρτυρόντουσαν πριν λίγες μέρες γιατί δήθεν έχουμε αφήσει ακάλυπτους και απροστάτευτους τους Έλληνες της Μαριούπολης. Και επικαλούντο δήθεν δηλώσεις της Προέδρου της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.

Μόλις η συγχορδία αυτή εξέπεμψε το μήνυμά της, βγήκε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων και τους διέψευσε επί των γεγονότων. Και όταν πήγα στη Μαριούπολη, στην πραγματικότητα ως εκφραστής μιας αντίληψης που λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο για την κατάσταση του ελληνισμού της Ουκρανίας σε μια ξένη χώρα και ξεκίνησα την επίσκεψή μου από τη Μαριούπολη και όχι από το Κίεβο, χωρίς αυτό να είναι το διπλωματικώς ορθόδοξο και μετέφερα εκεί την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων όλου του ελληνισμού, άκουσα την κριτική ότι "δεν έπρεπε να πάμε στην Ουκρανία".

Πριν από λίγες μέρες έλεγαν πού είναι η Ελληνική Προεδρία, γιατί πηγαίνουν άλλοι Υπουργοί Εξωτερικών ως εκπρόσωποι των κρατών τους στην Ουκρανία "γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες η Ελληνική Προεδρία". Κι όταν η Ελληνική Προεδρία πήγε τη στιγμή που έχουμε ανοιχτή κρίση στην Κριμαία και πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων άκουσα την κριτική "μα αναγνωρίζετε τους ναζιστές".

  • Ποιους ναζιστές αναγνωρίζει η Ελλάδα; Αναγνωρίζουμε ως συνομιλητές την προσωρινή Κυβέρνηση που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ κι όλες οι χώρες του κόσμου κι αν αυτή τη στιγμή η Ουκρανία βρεθεί χωρίς Κυβέρνηση που την εκπροσωπεί ποιός θα συνομιλήσει με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ποιός θα συνομιλήσει διεθνώς για να εκτονωθεί η κρίση;

Οι ανευθυνότητες, οι συνωμοσιολογίες, οι επιπολαιότητες, οι δημαγωγίες του εσωτερικού πολιτικού λόγου, όταν μεταφέρονται στη διεθνή σκηνή, όταν μεταφέρονται σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν βλαπτικά, προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα.

Εάν η Ελλάδα δεν κάνει μία πολιτική αρχών, σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα, σε σχέση με τα υφιστάμενα σύνορα, σε σχέση με την κυριαρχία, που θα βασιστεί η επιχειρηματολογία μας σε σχέση με το Κυπριακό; Η απομόνωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή προσβάλλει καίρια τα εθνικά συμφέροντα και προσβάλλει καίρια και τα συμφέροντα κάθε Έλληνα που αγωνίζεται για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κ. Van Rompuy καλεί τον προσωρινό Πρωθυπουργό της Ουκρανίας να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής. Τι θα έπρεπε να κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Nα αρνηθεί να πάει στη Σύνοδο Κορυφής; Ή να προβάλλει βέτο για τη συμμετοχή του Ουκρανού Πρωθυπουργού στη συνάντηση; Πού οδηγούν τη χώρα αυτές οι αντιλήψεις;

Παρακαλώ και καλώ κάθε σκεπτόμενο και καλόπιστο Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να παρακολουθήσει τη ροή των γεγονότων και να αξιολογήσει αν αυτά έχουν ειρμό ή ίχνος υπευθυνότητας ή αν είναι μία άσκηση στην οποία μπορεί να δει κανείς καθαρά τι μπορεί να συμβεί στη χώρα αν η διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο και για τα οικονομικά θέματα της χώρας γίνει με την αντίληψη αυτή, μια αντίληψη δήθεν παλικαρισμού, η οποία δεν εκτιμά κανέναν συσχετισμό δυνάμεων και κανένα εθνικό συμφέρον.

Και, επίσης, υπονομεύεται η προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει άριστες σχέσεις και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες αποτυπώνονται στις επαφές που έχω με τον κ. Lavrov, ώστε να είμαστε ένας παράγοντας διαμεσολάβησης και σταθεροποίησης, έχοντας την ικανότητα να συνομιλούμε αξιόπιστα με όλους τους εμπλεκόμενους στην κρίση.

Εδώ στην υπόθεση αυτή της Ουκρανίας νομίζω ότι έχουμε την επιτομή του πολιτικού προβλήματος της χώρας στο πιο ευαίσθητο πεδίο, που είναι το πεδίο της ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής...............................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/sunenteuxe-tupou-antiproedrou-tes-kuberneses-kai-upourgou-exoterikon-eu-benizelou-athena-04032014.html

4/3/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments :

  1. Crimea llama a las zonas prorrusas a no acatar la autoridad de Kiev....

    El nuevo líder de la península anima a convocar referendos de autonomía.
    Crimea “da la bienvenida” a las otras regiones de Ucrania que quieran sumarse a su causa, según ha dicho el nuevo hombre fuerte de esta república autónoma, Serguéi Axiónov, que no acata la autoridad de los nuevos dirigentes en Kiev. Los procesos en marcha en Crimea “ya se han iniciado también en toda Ucrania” e involucran a “los rusos, ciudadanos de Ucrania, que eran mirados como ciudadanos de segunda clase” por los líderes que se presentan ahora como legítimos, dijo Axiónov. “Esta es la respuesta a las manifestaciones de histeria antirrusa de Ucrania occidental”, sentenció el líder crimeo.

    Las ciudades de Sebastopol y las regiones meridionales de Jersón y Nikoláiev “se incorporan” al camino iniciado por Crimea, dijo Axiónov. “Los procesos están adquiriendo profundidad en todas las provincias”, señaló, refiriéndose a territorios donde se han activado las fuerzas prorrusas. En Donetsk, en Járkov y en Odessa estos sectores centrífugos pugnan por celebrar referendos locales y se enfrentan a los sectores leales a Kiev.....................http://internacional.elpais.com/internacional/2014/03/04/actualidad/1393966873_020784.html
    4/3/14

    ReplyDelete
  2. Russia, West should change standoff logic to cooperation logic in Ukraine - Spain's FM....

    Russia and the West should change the logic of confrontation to the logic of cooperation in Ukraine, Spanish Foreign Minister Jose Manuel Garcia-Margallo said after talks with visiting Russian counterpart Sergei Lavrov in the Spanish capital on Wednesday.

    “International law and Ukraine’s legislative foundations should be respected,” the Spanish foreign minister said. “The logic of dialogue on the Ukrainian issue cannot be replaced with the logic of confrontation,” he noted.
    http://en.itar-tass.com/world/722166
    5/3/14

    ReplyDelete
  3. Russia asks Venice Commission to assess Ukrainian parliament legitimacy...

    Russia has asked the Venice Commission, the Council of Europe's advisory body on constitutional matters, to assess whether decisions made by Ukraine’s unicameral parliament, the Verkhovna Rada, are legitimate, the speaker of the Russian lower house of parliament said Wednesday.

    “I have to report that we have filed, through the legal committee of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe, a request to the Venice Commission regarding the legitimacy of decisions made (by the Verkhovna Rada),” State Duma Speaker Sergei Naryshkin said.

    Naryshkin was speaking at the first meeting of a working group under the State Duma chairman charged with analyzing legislative procedures and legal acts adopted in Ukraine.

    Ukraine’s legitimate President Viktor Yanukovych was ousted in a violent uprising in February. He fled Ukraine. The Ukrainian parliament appointed an interim head of state, set early presidential elections and approved a new government, which Russia does not recognize....................http://en.itar-tass.com/world/722272
    5/3/14

    ReplyDelete
  4. Ο πρόεδρος του EK Μάρτιν Σούλτς συζητά με τον "πρωθυπουργό" της Ουκρανίας...

    Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς και ο Ουκρανός "πρωθυπουργός" Arseniy Yatsenyuk, θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά την συνάντηση με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, την Πέμπτη, 6 Μαρτίου. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνέντευξη τύπου, ζωντανά από την ιστοσελίδα μας, από τις 10:15.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.
    http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140305STO37661/
    5/3/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin