Friday, March 14, 2014

"Στον ΟΗΕ η κλειστή πόλη Αμμοχώστου πριν τα δημοψηφίσματα"

O Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει περισσότερη σοφία», σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας, ενώ υπενθύμισε την προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί αναστολής των συνομιλιών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι η Κύπρος, από μόνη της, δεν θα ανοίξει «δωρεών» κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον παράγοντα ‘χρόνος’, σημειώνοντας ότι η παράδοση της περίκλειστης πόλης του Ευαγόρα θα πρέπει να γίνει πριν το δημοψήφισμα, εάν θέλει η Τουρκία να πείσει ότι θα τιμήσει τα όσα αναφέρει η συμφωνία.


Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου (LGR), ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Βρετανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στην Τουρκία, για το κάτω από ποιούς οιωνούς δημιουργείται το περιβάλλον για τη λύση του Κυπριακού ενώ συζήτησαν για το θέμα της Ουκρανίας.

  • "Εάν επιβληθούν κυρώσεις ή οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες από τη διαμάχη σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής και ΕΕ από την άλλη, η Κύπρος θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα. Επιπρόσθετα τούτου", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, "η Κύπρος έχει και κάποιες θέσεις αρχών οι οποίες δεν θέλει να επαναλαμβάνονται σε άλλα μέρη του κόσμου, κάτι για το οποίο για την ίδια απεύχεται - παράνομα δημοψηφίσματα χωρίς να απαντώνται οι πρόνοιες του Συντάγματος, αποσχίσεις, προσάρτηση εδαφών άλλης χώρας από άλλη. Άρα, από όποια πλευρά και αν δείτε την υπόθεση της Ουκρανίας, δεν επωφελείται αλλά μάλλον ζημιώνει η Κύπρος".

Κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τα κεφάλαια θα ανοίξουν όταν η κυπριακή Κυβέρνηση κρίνει ότι έχει αρθεί ο λόγος για τον οποίον έχουν κλείσει. Η Τουρκία, υπέδειξε, αν θέλει να τα δει να ανοίγουν, θα πρέπει να κάνει αντίστοιχες κινήσεις που θα μας δίνουν την ευχέρεια και το δικαίωμα να τα ανοίξουμε, μόνοι μας να τα ανοίξουμε έτσι δωρεάν δεν πρόκειται να γίνει».

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι πρώτες συναντήσεις που έχουν γίνει και μερικές άλλες που θα ακολουθήσουν ερευνούν το εύρος των διαφορών σε κάθε θέμα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή πόσο μακριά είμαστε στα διάφορα θέματα, γιατί εκεί θα αξιολογηθεί αν σε κάποια θέματα είμαστε αρκετά μακριά, σε άλλα αν είμαστε κοντά, σε άλλα αν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας.

"Το επόμενο στάδιο πιστεύω από αυτή την άσκηση θα είναι να γίνει προσπάθεια προσέγγισης αυτών των διαφορών ή σμίκρυνσης αυτών των διαφορών που αναμένω ότι θα γίνει κατά το μήνα Απρίλιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι διαπραγματευτές αυτήν τη στιγμή γνωρίζουν ποιά είναι η βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες, γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο αυτής της βάσης δεν μπορούν να επανέλθουν, καμία πλευρά", πρόσθεσε.

Και η δική μας πλευρά, συνέχισε, γνωρίζει εκείνο το οποίο επεδίωκε, ότι η λύση του Κυπριακού θα βασίζεται πάνω στη μια χώρα, με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια ενώ η τουρκική πλευρά, η οποία δεν τα έδινε όλα αυτά μέχρι σήμερα γνωρίζει ότι έχουμε την καλή θέληση να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι παραβιάζεται η αρχή της μιας χώρας με τα 3 singles αλλά ταυτόχρονα όλες οι υπόλοιπες εξουσίες που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες των Τ/Κ που ευρίσκονται μέσα στο κοινό ανακοινωθέν, δηλαδή για το κατάλοιπο, για το εσωτερικό καθεστώς ταυτότητας κλπ. όλα αυτά θα προέρχονται από το Σύνταγμα της νέας Κύπρου που θα εγκρίνει ο κυπριακός λαός. Άρα δεν πρόκειται να είναι εξουσίες που έχουν σήμερα κράτος και ψευδοκράτος, αλλά εξουσίες που θα έχουν οι συνιστώσες πολιτείες που θα προκύψουν από αυτό το Σύνταγμα.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι "ο κ. Έρογλου για να δικαιολογήσει στη δική του εκλογική πελατεία το γιατί αποδέχτηκε αυτό το ανακοινωθέν ενώ προηγουμένως οι θέσεις του ήταν διαφορετικές, προσπάθησε να δώσει ακραίες ερμηνείες, ότι τάχα του επιτρέπεται να κινηθεί και εκτός αυτών των οποίων έχουν συμφωνηθεί".

"Αυτοί που μεσολάβησαν ή επηρέασαν για να ληφθεί επιτέλους η απόφαση όπως έχει ληφθεί, είναι αυτοί που, αν επιχειρηθεί απόσχιση, είτε πριν κλείσουμε είτε μετά που θα κλείσουμε, είναι αυτοί που θα πουν εξακολουθείτε εσείς που παραβιάζετε τα συμφωνηθέντα να είστε εκτός διεθνούς νομιμότητας, όπως ήσασταν μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η ουσία, ότι δεν υπάρχουν μέσα σε αυτό το ανακοινωθέν πρόνοιες οι οποίες να δικαιολογούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο το νόμιμο διαζύγιο, αυτό που φοβούνται και πολλοί δικοί μας, ερμηνεύοντας το παρατραβηγμένα και ακραία, τη στιγμή μάλιστα που λέει ξεκάθαρα μέσα ότι απαγορεύεται και η απόσχιση και η διχοτόμηση και η ένωση με άλλον κράτος", σημείωσε.

Ερωτηθείς ποιοι είναι «αυτοί», αν εννοεί τους Αμερικάνους, σημείωσε, "από το διεθνή παράγοντα ναι, τους Αμερικάνους, τους Άγγλους, όλους τους άλλους. Όλοι όσοι χαιρέτισαν τη συμφωνία".

Πάντως, εξήγησε, για να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, επετεύχθη αυτό χάρη στη μεσολάβηση των Αμερικανών, μέσα στο κοινό ανακοινωθέν, όταν όλα ναυάγησαν πριν από τα Χριστούγεννα. Υπήρχαν φράσεις όπως ‘ουδεμία πλευρά μπορεί να ασκήσει κυριαρχία επί τις άλλης’, που σήμαινε ότι και οι δύο έχουν κυριαρχία, είχε φράσεις όπως ‘οι ισορροπίες του 60’, δεν υπήρχε αναφορά ότι «απαγορεύεται η απόσχιση και η διχοτόμηση’ και τα μεν πρώτα δύο αφαιρέθηκαν, ενώ το τρίτο προστέθηκε με την παρέμβαση των Αμερικανών.

Αναφερόμενος σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ιδιαίτερα στο θέμα της Αμμοχώστου, εξέφρασε την άποψη ότι όλοι δεν υπολογίζουν σωστά το χρόνο, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί καιρός για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και τα έργα υποδομής, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να κατοικηθεί η πόλη, όπως ηλεκτροδότηση, αποχετευτικό, παροχή νερού καθαρού και πόσιμου.

Όλοι διαπράττουν ένα λάθος, συνέχισε, κι εκείνο που είναι κρίσιμο σε αυτή όλη τη χρονική συγκυρία είναι πότε παραδίδεται η περίκλειστη περιοχή, γιατί στη λύση του Κυπριακού είναι όλη η Αμμόχωστος.

"Αλλά πότε παραδίδεται η περίκλειστη περιοχή στην ΟΥΝΦΙΚΙΠ, στον ΟΗΕ; Εκεί είναι το κλειδί και πρέπει να παραδοθεί, αν θέλουμε τον κυπριακό λαό να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι όλα αυτά τα οποία θα λέγει η συμφωνία θα τα τιμήσει η Τουρκία. Αυτή η παράδοση πρέπει να γίνει σαφώς πριν το δημοψήφισμα", πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί δήλωσε ότι διαβλέπει λύση μέσα στους επόμενους μήνες, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως "ο κ. Ναμί μπορεί να νιώθει ότι είναι θαυματουργός, εγώ δεν είμαι".

Σε άλλη ερώτηση για το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως "αυτές είναι οι σχιζοειδείς συμπεριφορές της Τουρκίας. Εμείς, αξιολογούμε την ισορροπία μεταξύ των εξαγγελιών καλής πρόθεσης και των προκλήσεων και αν φτάσουμε σε σημείο που οι προκλήσεις δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να πούμε ως εδώ και μη παρέκει, ο Πρόεδρος έχει διακηρύξει δημόσια ότι αυτό είναι που θα κάμει αναστέλλοντας τη συμμετοχή στις συνομιλίες. Γι’ αυτό και η Τουρκία πρέπει να δείξει επί του θέματος αυτού περισσότερη σοφία".

 http://www.sigmalive.com/news/politics/109280#sthash.Z8e4VQrt.dpuf
14/3/14
--
-

----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin