Wednesday, February 19, 2014

H Doris Pack για τη "Βοσνιακή Άνοιξη": "Η κατάσταση δεν θα διορθωθεί από το εξωτερικό"

Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, Σέρβοι, Κροάτες, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους στη Βοσνία διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης της κυβέρνησης και της φθίνουσας πορείας της χώρας τους. Με άλλη μία πηγή αναταραχής να αναφύεται στα σύνορα της ΕΕ μετά την Ουκρανία, μιλήσαμε με την εισηγήτρια του ΕΚ για τη Βοσνία, Νότις Πάκ (ΕΛΚ, Γερμανία) για το τι μπορεί να κρύβει το μέλλον.

Η αναταραχή δείχνει ότι ένας βαθιά διχασμένος πληθυσμός μπορεί να ενωθεί αν υπάρχει κοινή βούληση. Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα ή προάγγελος ακόμα μεγαλύτερης αστάθειας;


Δεν υπάρχει καμία σταθερότητα και προσωπικά περιμένω από καιρό πότε θα ξεσπάσουν τέτοιες διαδηλώσεις. η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού και παραμένει ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ελπίζω ότι εκείνοι που δεν έχουν ήδη παραιτηθεί και που ευθύνονται για την κατάσταση θα αποφασίζουν να ακούσουν το λαό.

Η κατάσταση πώς επηρεάζει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ;
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης αν οι ηγεσίες προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματα. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε, όπως κάνουμε πάντα και να δείξουμε ότι το μέλλον αυτής της χώρας μας ενδιαφέρει άμεσα. Μόνο μια ισχυρή επιτόπια εκπροσώπηση της ΕΕ θα πείσει τη χώρα να μείνει στο δρόμο της Ευρώπης.

Η ίδια η Βοσνία πώς μπορεί να βοηθηθεί;
Δεν διαδραματίζουμε άμεσο ρόλο εδώ. Προσπαθούμε να τους δείξουμε πια βήματα να κάνουν αλλά πιστεύω ότι στην πραγματικότητα και οι ίδιοι τα γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι κρίμα που τα προσωπικά συμφέροντα των πολιτικών διαφέρουν τόσο από εκείνα των πολιτών, οι οποίοι θέλουν τη χώρα τους στην ΕΕ για να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Οι διαδηλωτές πολεμούν την υπερτροφική και διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση ενώ ριζική αλλαγή χρειάζεται η ίδια η δομή της χώρας που βασίζεται σε ένα σύνταγμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει και βαθαίνει τις εθνοτικές διαφορές αντί να φέρνει τους πολίτες πιο κοντά.

Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τίποτα εμείς απ' έξω. Μπορούμε να καθίσουμε μαζί τους και να ετοιμάσουμε μια νέα δομή που, αν μη τι άλλο, να λειτουργεί, αλλά απαιτείται βούληση από το εσωτερικό της χώρας. Αν δεν υπάρξει τέτοια βούληση πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα μείνει για πάρα πολύ καιρό πολύ δύσκολη.
 europarl.europa.eu
19/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin