Monday, February 24, 2014

Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Guardian: «Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων καθιστά τη λύση επιτακτική»

«Η χρεοκοπία θα ήταν δεδομένη, αν δεν γινόταν αποδεκτή η συμφωνία διάσωσης» στην οποία κατέληξαν οι δραματικές διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών πριν από ένα χρόνο, δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει στις 2μμ την Παρασκευή και διήρκησαν για ώρες… στις 5πμ του Σαββάτου είπαν “είτε την αποδέχεστε [τη συμφωνία διάσωσης] είτε την Τρίτη οι τράπεζες στην Κύπρο θα κλείσουν”», αφηγείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.


Στη συνέχεια αναφέρει στην απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας ότι «δεν ήταν εύκολο να παραβεί τα όσα είχε υποσχεθεί». Παραδέχεται ότι ένιωσε πως είχε ένα πιστόλι στον κρόταφο καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με το δίλημμα της αποδοχής δρακόντειων μέτρων ή την προοπτική χρεοκοπίας και κατάρρευσης του κράτους. «Εντός των μηχανισμών του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών μηχανισμών είχε ωριμάσει η ιδέα ότι οι τραπεζικές κρίσεις έπρεπε να λύνονται με τα δικά τους μέσα και η πρώτη που κρίθηκε ότι αποτελούσε κατάλληλο πειραματόζωο – επειδή είμαστε μικρή οικονομία και μικρή χώρα χωρίς να συνιστούμε συστημικό ρίσκο για την υπόλοιπη Ευρώπη – ήταν η Κύπρος», λέει ο κ. Αναστασιάδης.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας στη Λευκωσία αναφέρει ότι η Λεωφόρος Μακαρίου, άλλοτε αρχετυπικό σύμβολο της ανάκαμψης της Κύπρου μετά την εισβολή του 1974 τώρα συνιστά «θλιβερό θέαμα». Όπως γράφει, ένα χρόνο μετά την παραλίγο οικονομικό κατάρρευση, η λεωφόρος με τα κλειστά καταστήματα και τις ενδείξεις Ενοικιάζεται «ενσαρκώνει την καταστροφή που σκόρπισε ο οικονομικός τυφώνας».

Παρόλα αυτά η συντάκτρια σημειώνει ότι στο κλείσιμο ενός έτους προεδρίας του ο Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει πως η Κύπρος έχει καλύτερη οικονομική απόδοση από όσο πολλοί ανέμεναν, με την ανερχόμενη δυναμική της να έχει ήδη επικροτηθεί. Γίνεται ενδεικτικά αναφορά στα θετικά σχόλια των Όλι Ρεν, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και των ελεγκτών της τρόικα.

Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει, ο κ. Αναστασιάδης αναγνωρίζει ότι ο αισιόδοξος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τη ζωή οι Κύπριοι, έχει βοηθήσει. «Οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα και τις δυσκολίες με πολύ διαφορετικό τρόπο από άλλες μεσογειακές χώρες», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι ως κληρονομιά της περιόδου που ήταν βρετανική αποικία η Κύπρος «είναι περισσότερο σαν την Ιρλανδία», παρά σαν την Ισπανία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία. «Έχουμε διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα – μια σταθερότητα και ηρεμία εντός του εργατικού δυναμικού. Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις ή απεργίες. Θα μπορούσα να πω ότι είναι η βρετανική επιρροή», σχολιάζει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά σε «μεμονωμένες» διαμαρτυρίες λόγω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή των εργαζομένων της ΑΗΚ τη Δευτέρα. Αλλά η γενικότερη απουσία έντονων διαμαρτυριών όπως αυτές της Ελλάδας έχει, κατά την εφημερίδα, εκπλήξει και τους μανδαρίνους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι «σαν καλός πελάτης μιας τράπεζας» οι Κύπριοι θέλουν να αφήσουν γρήγορα πίσω τους τα χειρότερα, σημειώνοντας πως έχουν ήδη την εμπειρία του ’74. «Πληρώνουμε για την έλλειψη διορατικότητας, την έλλειψη αποφασιστικότητας και τους κακούς υπολογισμούς σχετικά με το πόσο θα μας επηρέαζε η κρίση», σημειώνει, παραπέμποντας στον υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα, την έκθεση στην υπερχρεωμένη Ελλάδα και το «φουσκωμένο» δημόσιο τομέα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζει επίσης ότι αν ο προκάτοχός του είχε ενεργήσει την ώρα που η ευρω-κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, όταν η ΕΕ πίεζε πολύ, η Κύπρος ίσως να είχε αποφύγει τις εξελίξεις. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να κατηγορούμε περισσότερο τη σκληρότητα των μέτρων που υιοθετήθηκαν από τους εταίρους από τη δική μας αμέλεια, τη μη-λήψη των σωστών μέτρων τη σωστή στιγμή».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «μετριοπαθή προοδευτικό», αναφερόμενη στην πρόθεσή του για επίλυση του Κυπριακού, η οποία πέρα από τα πολιτικά οφέλη θα έδινε και οικονομική ώθηση. Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι περισσότερο από ποτέ η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ καθιστά την επίλυση επιτακτική. Σημειώνεται επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δώσει ενδείξεις ότι θέλουν μια λύση το συντομότερο δυνατό για να κάνουν μεγάλες επενδύσεις.

«Η ισχύς μια ενωμένης χώρας είναι διαφορετική», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την εφημερίδα να σχολιάζει ότι πηγαίνοντας αντίθετα στην κοινή γνώμη ο ίδιος με τόλμη έχει ασπαστεί την επανένωση την τελευταία δεκαετία. «Η μεγαλύτερη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους θα συνεισφέρει στην ταχύτερη ανάπτυξη… μια λύση θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση καλύτερα», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.
http://www.onlycy.com/446152

24/2/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin