Monday, February 10, 2014

«Δεν είμαστε πιο πλούσιοι από ότι εσείς».

Ο Α. Σαμαράς αντικρούει προηγούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild πως οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. Δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει τρίτο πακέτο. 

Από αρνητής σε μεταρρυθμιστής. Αυτόν τον χαρακτηρισμό επιλέγουν οι δύο αρθρογράφοι για τη λεζάντα της φωτογραφίας του Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του στου Μαξίμου. Απόφοιτος του ελιτίστικου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ήταν για καιρό τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνουν. Και θυμίζουν ότι είχε απορρίψει το πρώτο πακέτο στήριξης και ότι μετά το δεύτερο πακέτο υποσχέθηκε στην εφημερίδα Bild ότι «θα πληρώσουμε τα χρέη μας».


«Υλοποιήσαμε το 76% του στόχου»
Στη συνέντευξη ο έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η άσκηση της προεδρίας στην ΕΕ δίνει μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα να καταφέρει ένα ‘comeback’ στο τέλος μιας ανείπωτης μέχρι τώρα κρίσης. Περιγράφει ως στόχους αυτής της προεδρίας την ενίσχυση της ανάπτυξης, την περαιτέρω σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. 


  • Στο ερώτημα των δημοσιογράφων εάν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί από την άσκηση των καθηκόντων της ευρωπαϊκής προεδρίας λόγω της κρίσης ο Α. Σαμαράς απαντά αρνητικά.

 «Από την εκλογή μου πριν από 19 μήνες έχω ακούσει πολλά αρνητικά προγνωστικά για την Ελλάδα. Αποδείξαμε ότι είναι λανθασμένα. Τώρα θα δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από όσο ορισμένοι παρουσιάζουν. Ήδη με τις προόδους μας έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία». Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι πέρυσι η Ελλάδα υλοποίησε το 76% του στόχου. «Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις». Επαναλαμβάνει ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα επιτύχει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ότι κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν κάνει λόγο για Grexit αλλά για Grecovery.
«Δεν έχω πληροφορία για τρίτο πακέτο»
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα χρειάζεται το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο που ετοιμάζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο Αντώνης Σαμαρά απαντά αρνητικά. « Όχι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Κατά τα άλλα δεν έχω καμιά πληροφορία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει στην πραγματικότητα ένα τρίτο πρόγραμμα». Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου, που έχουμε κάνει. Στο τρέχον πρόγραμμα αγγίζουμε τους στόχους μας κι αυτό επενεργεί».

Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στην δέσμευση των δανειστών ότι σε περίπτωση επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με χαμηλότερους τόκους. 

  • Για την πρόταση επιβολής εφάπαξ φορολογίας στους πολυεκατομμυριούχους Έλληνες ο Αντώνης Σαμαράς διευκρινίζει ότι χωρίς τα φορολογικά έσοδα από την υπερφορολόγηση των πλουσίων η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αγγίξει τους στόχους της, ενώ για τα στοιχεία της ίδιας τράπεζας που δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς σημειώνει ότι βασίζονται στο 2009. 

«Οι Έλληνες δεν είναι πλουσιότεροι κατά μέσον όρο από τους Γερμανούς γιατί δεν ισχύουν πλέον τα στατιστικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία…στα 6 χρόνια ύφεσης έχει πέσει το βιοτικό επίπεδο κατά 40%, η ανεργία κυμαίνεται στο 27%, κάτι το απίστευτο για οποιαδήποτε άλλη χώρα που ξέρω».
Bild / Ειρήνη Αναστασοπούλου Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
10/2/14
 ---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin