Friday, January 10, 2014

Σοκαρισμένη η αντιπροσωπεία του ΕΚ με το Eurogroup

Χρίστος Χριστοφή
Η τρόικα γνωρίζει μόνο τις λέξεις, λιτότητα, δημοσιονομική εξυγίανση, αποκοπή μισθών και ωφελημάτων, τόνισε στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής. Αγνοεί, πρόσθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου, τις λέξεις ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και οδηγεί τους λαούς στην ανεργία και την δυστυχία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την θέση ότι η τρόικα είναι ένα εξωευρωπαικό θεσμικό σώμα το οποίο δεν λογοδοτεί πουθενά και κυρίως δεν λογοδοτεί στο κατεξοχήν δημοκρατικό όργανο, που αρύεται τις εξουσίες τους απευθείας τους από τους Ευρωπαίους πολίτες όπως είναι το ΕΚ. Ανέφερε επίσης ότι με την δράση της, υπονομεύει τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.


Δεν μπορεί η Βουλή και δεν μπορούν γενικά τα Κοινοβούλια σε αυτές τις χώρες να τίθενται με το πιστόλι στον κρόταφο για να πάρουν αποφάσεις, διότι δεν υπάρχει καμιά διαβούλευση της Τρόικας με τη Βουλή. Έχουμε τεθεί ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων και για την απόφαση της 15ης Μαρτίου αλλά και για πολλά άλλα νομοσχέδια, για τα οποία η Τρόικα επέμενε ότι εκ των ων ουκ άνευ θα πρέπει να ψηφιστούν σε νόμους του κράτους.

Ο Γιαννάκης Ομήρου υπενθύμισε ότι υπήρξε η κυνική ομολογία ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο με την εφαρμογή του κουρέματος των καταθέσεων.Εξέφρασε την ευχή να στεφθεί με επιτυχία η πρωτοβουλία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συζήτηση για την νομιμοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup και της Τρόικας έγινε και σε κοινή συνάντηση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε το παράπονο για την μεταχείριση που είχε η Κύπρος, η οποία, ήταν διαφορετική σε σχέση με άλλες χώρες, στις οποίες επιδείχθηκε αλληλεγγύη.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε 2 πολιτικές αποφάσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που επηρέασαν δυσμενώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα δούμε κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών. Η πρώτη πολιτική απόφαση έχει να κάνει με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που κόστισε στις κυπριακές τράπεζες 4,8 δις. Και η 2η στην καταναγκαστική πώληση των υποκαταστημάτων των τραπεζών μας στην Ελλάδα, με υποδείξεις της Τρόικας, απόφαση που είχε κόστος στους Κύπριους καταθέτες 3,5 δις.

Την ίδια ώρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκαμε ιδιαίτερη αναφορά και στις περίπου 5 χιλιάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα κυπριακά δικαστήρια και στη μία προσφυγή στα ευρωπαικά δικαστήρια, εναντίον των αποφάσεων του Eurogroup και της Τρόικας.

Εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των 2 επιτροπών, αποκάλυψε ότι έμειναν έκπληκτοι και σοκαρισμένοι από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, κάτι που μετέφεραν και σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Γιερούμ Ντάισενμπλούμ. Παραδέχθηκε, δε, ότι υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας για την μακροοικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας τόνισε ότι δεν ήρθαν για να κατακρίνουν τους Κυπρίους, αλλά για να ακούσουν, να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ και να βοηθήσουν το κάθε κράτος ξεχωριστά να ξεπεράσει την κρίση.

Να αναφέρουμε ότι το πρωί η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε συναντήσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ενώ το απόγευμα θα γίνουν συναντήσεις με τον Υφυπουργό παρα τω Προέδρω, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με πρώην Υπουργούς Οικονομικών, καθώς επίσης και με τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων. Όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση που θα ετοιμάσει το Ευρωκοινοβούλιο για τον τρόπο λειτουργίας της Τρόικας αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
www.sigmalive.com

10/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin