Saturday, January 11, 2014

Καταλύτης ο υπόγειος πλούτος;

Ο υπόγειος ή και υποθαλάσσιος πλούτος μπορεί πράγματι να αποτελέσει καταλύτη της αδικίας, αν οι κυβερνώντες κάνουν τους σωστούς διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς...

Η Δικαιοσύνη είναι υπέρτατη αρετή και με κανέναν τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, δεν πρέπει να είναι εξαρτημένη από τον οποιονδήποτε πλούτο ή οποιαδήποτε φτώχια κράτους ή ατόμου. Πρέπει να απονέμεται αδέκαστα και να εφαρμόζεται αδιακρίτως, όπως ορίζουν οι Νόμοι και το Διεθνές Δίκαιο! Ιδιαίτερη ευαισθησία και υποχρέωση έχουν οι ανώτατοι άρχοντες και οι επικεφαλής Διεθνών Οργανισμών, όπως είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.


Ο Γ. Γραμματέας, αντί να αρθεί υπεράνω συμφερόντων, όπως τον μ. Ου Θαντ, και να αγωνισθεί να εφαρμόσει το ψήφισμα 186/64, που αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου που έχει δικαιοδοσία εφ’ όλης της επικράτειάς της και περαιτέρω καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να σέβονται την εδαφική της ακεραιότητα, όπως και τα ψηφίσματα 541/83 του Σ.Α., Άρθρο 2, Παράγραφος 4, του Καταστατικού Χάρτη που προβλέπουν και προτρέπουν τα Μέλη να σέβονται την κυριαρχία της Κύπρου και να ανθίστανται στην κατάλυσή της, καταδικάζοντας παράλληλα τη δήλωση της αποσχιστικής ενέργειας της ούτω καλούμενης «δημοκρατίας της βορείου Κύπρου» ως νομικά ανυπόστατη και ανίσχυρη, επικυρώνοντας και τα ψηφίσματα 365/74, 367/75, καθώς επίσης και το 550/1984, που επικυρώνει το 541 και καταδικάζει την ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας, ουδέν έπραξε!
Αντίθετα επέτρεψε στον Ντάουνερ να τολμά να μεταβαίνει στα κατεχόμενα στην «πρεσβεία» της Τουρκίας και να δέχεται έναν παράνομο Υπουργό της Τουρκίας, τον Νταβούτογλου, που εισήλθε από μη εγκεκριμένο αερολιμένα! Δεν είναι υπό την κάλυψη του άβουλου Γ.Γ. που γίνεται η καταπάτηση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη; Ποιες κυρώσεις επέβαλε στον Ντάουνερ για την καταπάτηση των προαναφερθέντων ψηφισμάτων; Δυστυχώς, ο ΟΗΕ φαίνεται ότι καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα να έχει στο τέλος την τύχη της Κοινωνίας των Εθνών. Οι μεγάλες δυνάμεις τροχοδρομούν τις εξελίξεις, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, επιτρέποντας στο Σ.Α. να καθίσταται ανδρείκελο των επιτηδείων! Είναι επείγον όλοι οι λαοί, μικροί και μεγάλοι, να ξεσηκωθούν και να συντονισθούν, να ορίσουν μια ημέρα για να διαδηλώσουν με την ατσάλινη θέλησή τους ότι απαιτούν από τον ΟΗΕ να σέβεται τον εαυτό του, να τιμά τις αποφάσεις του απαρεγκλίτως και να τηρεί αδιακρίτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ασχέτως χρώματος ή φυλής.
Ο Νοτιοκορεάτης Γ.Γ. του ΟΗΕ, που τέθηκε ως θεματοφύλακάς του, αποδείχθηκε ανάξιος της αποστολής του, αδρανεί στο να ενεργήσει δεόντως και, το χειρότερο, εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κατά παράβαση των Αρχών Δικαίου και προχωρεί εσπευσμένα εισερχόμενος αναρμοδιοτήτως σε χώρους αλλότριους της αποστολής του. Επεμβαίνει στα εσωτερικά του κυπριακού κράτους και ρυμουλκεί τις εξελίξεις αντίθετα από το πνεύμα του ΟΗΕ και των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι ο υποθαλάσσιος ή και ορυκτός πλούτος της Κύπρου είναι το δέλεαρ και κίνητρο για να το διαμοιρασθούν οι δύο Κοινότητες, διαχωρίζοντας έτσι το ενιαίο της οικονομίας του κυπριακού κράτους, που προβλέπει το Σύνταγμα του ‘60 και ανοίγοντας δρόμους για τη δημιουργία και αναγνώριση δύο κρατών, πράγμα που αντίκειται στα προαναφερθέντα ψηφίσματα.

Ο υπόγειος ή και υποθαλάσσιος πλούτος μπορεί πράγματι να αποτελέσει καταλύτη της αδικίας, αν οι κυβερνώντες κάνουν τους σωστούς διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς, ώστε να διαφυλάσσεται και να εξασφαλίζεται το ενιαίο κράτος με τα 13 σημεία τροποποιήσεως του Συντάγματος ως τα πρότεινε ο αείμνηστος, όντως, Εθνάρχης Μακάριος και που οι Τουρκοκύπριοι δέχθηκαν τα 12 και στο τέλος ανατράπηκαν κι αυτά με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Προτείναμε σε παλαιότερη αρθρογραφία μας να αντικατασταθούν οι αγγλικές Βάσεις με στρατεύματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και ευρωπαϊκά, για να είναι θεματοφύλακες της ειρήνης όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της εύφλεκτης περιοχής στον μεσανατολικό χώρο και να δοθεί μέρος του πλούτου στην Ε.Ε. ή στον ΟΗΕ, φτάνει η λύση να είναι δίκαιη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ποτέ ρατσιστική. Η φωνή μας είναι μεν ηχηρή, αλλά τα ώτα των εκάστοτε κυβερνώντων είναι κατάκλειστα από το κερί της αδιαφορίας, της ασύδοτης αρχομανίας και ξενοδουλείας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Δικηγόρος,
Φιλόλογος ΜΑ

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/90364
11/1/13

2 comments :

  1. Έντονο διάβημα η απάντηση της Λευκωσίας στις δηλώσεις Μπαν....

    Σε έντονο διάβημα προς το Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή χθεσινές αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, στο Μόναχο, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για την Ασφάλεια.

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, το διάβημα γίνεται αφενός για τον αβάσιμο ισχυρισμό του ΓΓ ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών πράγμα - όπως τόνισε - που δεν ισχύει καθότι οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ως αντίδραση για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου για την αναφορά του ΓΓ σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    «Έχω από χτες το βράδυ συνεννοηθεί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ να προβεί σε έντονο διάβημα στο Γραφείο του ΓΓ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Τόνισε πως «είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται (ο ΓΓ) ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των προεδρικών εκλογών» καθώς - όπως υπογράμμισε - «οι συνομιλίες διακόπηκαν από τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου 8 μήνες πριν από τις εκλογές και με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο».

    Ο ΥΠΕΞ παρέπεμψε και στις, κατά τον εν λόγω χρόνο, δηλώσεις του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι ήταν πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

    «Δεύτερο», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, «θα γίνει διάβημα για την αναφορά του (ΓΓ) σε εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

    «Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.......-http://www.sigmalive.com/news/kypriako/97425#sthash.ATVV1lBL.dpuf
    2/2/14

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΚΥΠΡΟΣ: Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 02/02/2014....

      Οι συνομιλίες διεκόπησαν από τον κ. Έρογλου οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

      Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, ο Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και το θέμα της διακοπής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε: «Έχω από χθες βράδυ συνεννοηθεί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στον ΟΗΕ να προβεί σε έντονο διάβημα στο Γραφείου του Γενικού Γραμματέα για τους εξής λόγους:

      Πρώτον, διότι είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται (ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ) ότι οι συνομιλίες διεκόπησαν λόγω των εκλογών (στην Κύπρο). Οι συνομιλίες διεκόπησαν από τον κ. Έρογλου οκτώ μήνες πριν τις εκλογές με δικαιολογία και διαμαρτυρία του ιδίου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Οι δηλώσεις του κ. Χριστόφια, ως Προέδρου της Δημοκρατίας τότε και δημοσίως ήταν ότι ο ίδιος ήταν πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

      Δεύτερον, θα γίνει διάβημα για την αναφορά του Γενικού Γραμματέα σε εκλογές στην «ελληνοκυπριακή κοινότητα». Διερωτώμαι πόσα χρόνια θητείας χρειάζεται ένας Γενικός Γραμματέας για να γνωρίζει ποια είναι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ».

      Κληθείς να πει πού αποδίδει αυτή τη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα θέματα πιθανόν να μην είναι ξεκαθαρισμένα στον ίδιο όσο ξεκαθαρισμένα είναι σε όσους ασχολούνται άμεσα με τα της Κύπρου. Οφείλουμε να δεχθούμε ότι ο Γενικός Γραμματέας ασχολείται με πολύ σοβαρά θέματα αυτή τη στιγμή, επομένως, αν έδινε λίγη παραπάνω προσοχή θα απέφευγε τα λάθη. Δεν πιστεύω ότι έγινε επί τούτου».
      http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2006.nsf/All/E9861BF870A22066C2257C7400317A71?OpenDocument
      2/1/14

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin