Thursday, January 30, 2014

Έρογλου: «Άλλο εγγυήσεις, άλλο μείωση στρατευμάτων». -Όσο περισσότερο θερμαίνονται τα νερά, τόσο περισσότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην περιοχή

 Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι για την τουρκοκυπριακή πλευρά η συνέχιση των «ενεργών και αποτελεσματικών εγγυήσεων» της Τουρκίας σε περίπτωση λύσης, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου.
 Σύμφωνα με τη Σταρ Κίπρις, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιδιωτικού καναλιού στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι η Τουρκία δέχθηκε να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε 650 με το σχέδιο Ανάν για «χάρη της σύναψης μιας συμφωνίας» και πως άφησε το θέμα ανοικτό προς συζήτηση κάθε χρόνο. «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι βασικές για εμάς. Η συζήτηση για το εάν ο αριθμός των στρατευμάτων θα μειωθεί είναι ένα άλλο θέμα. Η συνέχιση των εγγυήσεων είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις μας».


Μια κοινή δήλωση, είπε, δεν είναι απαραίτητη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι και ο τέως Τ/κ ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το έχει πει αυτό επίσης. «Στο τέλος συναντηθήκαμε σε ένα κοινό σημείο», δήλωσε αναφερόμενος στον Ταλάτ και σχολιάζοντας τις δύο διαφορετικές τοποθετήσεις που έκανε ο τέως ηγέτης των Τ/κ επί του θέματος, το απέδωσε στο ότι «όταν μιλάς πολύ, μια μέρα θα ξεχάσεις κάτι που είχες πει τις προάλλες».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνει τους Τ/κ στη χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν και να εκλέγονται κατά τις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι συμμετέχοντας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπό Ε/κ, ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι «ένα τέχνασμα των Ε/κ» που θα πάνε στην ΕΕ και θα πουν ότι έδωσαν στους Τ/κ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά αυτοί δεν το έχουν αποδεχθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απαιτήσουν άλλα δικαιώματα. «Δεν πιστεύω ότι ο λαός μου θα εξαπατηθεί», είπε.

Σχολιάζοντας τις επαφές μεταξύ τ/κ και ε/κ κομμάτων, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι αυτό και βέβαια μπορεί να συμβεί, αλλά όταν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει επαφές με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήταν καλύτερα αυτές να γίνονταν από το γενικό γραμματέα ή «βουλευτές » του ΡΤΚ και όχι από τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό εξωτερικών», (πρόεδρο και γραμματέα διεθνών σχέσεων του ΡΤΚ αντίστοιχα).

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Έρογλου υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι θετικοί στην ιδέα αυτό να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ το Ισραήλ - υποστήριξε - είναι θετικό. 


  • Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις που υλοποιούνται από κοινού στην περιοχή της Δημοκρατίας με το Ισραήλ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ε/κ θα πρέπει να σταματήσουν «τα κόλπα επειδή όσο περισσότερο θερμαίνονται τα νερά, τόσο περισσότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην περιοχή». - 
 http://www.sigmalive.com/news/politics/96735#sthash.L3e9ZoLe.dpuf
30/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin