Monday, January 27, 2014

ΥΠΕΞ: Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά το πέρας της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 27 Ιανουάριος 2014
 
Ακολουθεί κείμενο δήλωσης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά το πέρας της σημερινής Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής:

«Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα σχετικά καινούργιο όργανο που προβλέπεται από το Σύνταγμα ως θεσμός διαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής αλλά και της εθνικής συναίνεσης στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Στη χώρα υπάρχει ένταση πολιτική και κοινωνική. Υπάρχει μία οξύτατη πολιτική αντιδικία. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπήρξε ένα κλίμα συναντίληψης, σοβαρότητας, συναίνεσης γύρω από τις στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και τους επιμέρους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η εθνική ενότητα είναι αυτό που μπορεί να μας επιτρέψει να αλλάξουμε σελίδα ως χώρα.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω όλους τους παρισταμένους για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αλλά και για τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς – γιατί ό,τι κάνουμε στα επιμέρους θέματα εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό – για τα μεγάλα εθνικά θέματα, για το Κυπριακό, για το σκοπιανό, για τα Ελληνοτουρκικά, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, για τη νότια γειτονία μας, για την προοπτική της ανατολικής γειτονίας και για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, καθώς και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Όλα αυτά συνδέονται και με την οικονομική κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία και που πρέπει να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι ευτυχώς - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κεκτημένο για την εθνική μας κυριαρχία - τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης, παρ’ ότι κάνουμε σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση από δυσμενή θέση, δεν έχει ασκηθεί ασύμμετρη ή αθέμιτη πίεση εναντίον μας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας ή άμυνας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

 mfa.gr
27/1/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin