Friday, January 10, 2014

Θα χάνουν της προσφυγική ιδιότητα όσοι προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων»

Λευκωσία: Προτάσεις, που δεν θεωρούνται ολοκληρωμένες και που θα ξανασυζητηθούν σε επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσιάσθηκαν χθες στο Σώμα, ώστε να σταματήσει το κύμα προσφυγών Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων του Υπουργείου Εσωτερικών είναι και τα εξής:

  • Πρώτον, να καταργηθούν τα μεταβιβαστικά τέλη στις αγοραπωλησίες μεταξύ Ε/κ.
  • Δεύτερον, όσοι προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή να χάνουν τα προσφυγικά δικαιώματα.
  • Τρίτον, να υπάρξουν αλλαγές στον Φορέα Ίσης Κατανομής ως προς τη διανομή δανείων.
  • Τέταρτον, να δίνονται χαλαρώσεις σε συνοικισμούς για επεκτάσεις σπιτιών.
  • Πέμπτον, οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες στη βάση υφιστάμενων κονδυλίων.

Επί του θέματος υπήρξαν επιφυλάξεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξουν νέες φορολογίες για να εισπραχθούν χρήματα για τους σκοπούς που αναφέρονται. Κάποια ζητήματα θα εξετάσει και η Γενική Εισαγγελία, η οποία θεωρεί πως θα πρέπει να προωθηθεί η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στα θέματα του Κηδεμόνα και της πρότασης για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης από περιουσίες στα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Επί τούτου υπάρχει διαφωνία του υπουργού Εσωτερικών.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

9/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----------------

 

1 comment :

  1. ΥΠΕΣ: «Η Κυβέρνηση δεν θα έπραττε οτιδήποτε που να επιβάρυνε τους πρόσφυγες». -«Αντιθέτως αναδείξαμε πρώτοι το πρόβλημά τους»....

    Λευκωσία: Η Κυβέρνηση ούτε κωλυσιεργεί, ούτε πράττει σκοπίμως και υπόπτως οτιδήποτε, που θα μπορούσε να επιβαρύνει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

    Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, ο κ. Χάσικός είπε: «Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή που αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης ενός υπό χρεοκοπία κράτους και έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης θέσης των προσφύγων και ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, η οποία έχει επιβαρυνθεί με την οικονομική κρίση, αναδείξαμε πρώτοι, στην ολότητά του, το πρόβλημα των προσφυγών εκ μέρους Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων».

    «Σε αντίθεση με άλλες Κυβερνήσεις», είπε, «που τα προηγούμενα χρόνια σιωπούσαν, κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αναδείξαμε, επίσης, όχι μόνο το πρόβλημα που δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο ξεπουλιούνται οι δικές μας περιουσίες στα κατεχόμενα, αλλά και για τις πωλήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές».
    Πρόσθεσε πως «αυτό γιατί πιστεύουμε πως η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προέλθει μέσα από το άθροισμα ιδιωτικών συμφωνιών που αφορούν αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές».

    Είπε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι μια υπόθεση ιδιωτικής φύσεως, αλλά εθνική υπόθεση και μας αφορά όλους συλλογικά, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του, την οποία δεν αναιρεί ποσώς, όπως είπε, ότι «ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί, άπαξ και δια παντός, το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
    Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι και την οριστική λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στον προσφυγικό κόσμο, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ώστε να μην προσφεύγει στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις απόψεις και θέσεις των κομμάτων, για το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλες πολύ σοβαρά υπόψη από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

    Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/179578/ypes-i-kyvernisi-den-tha-epratte-otidipote-pou-na-epivaryne-tous-prosfyges#sthash.VQykqCMa.dpuf
    10/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin