Monday, January 20, 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Τέλος του 2014 φθάνει νερό στα κατεχόμενα από Τουρκία

Το «πρώτο νερό» από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναμένεται να φτάσει μέχρι το τέλος του 2014, αντί για τις αρχές του Μαρτίου, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διευθυντής του έργου στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων της Τουρκίας ( DSI ), Μπιρόλ Τσινάρ δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι τώρα δύο χιλιόμετρα αγωγών έχουν ήδη βυθιστεί κάτω από τη θάλασσα. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, πρόσθεσε, σχεδιάζουν να βυθίσουν ακόμη ένα χιλιόμετρο αγωγού στη θάλασσα μέσα σε μία εβδομάδα .


Ο αγωγός, πρόσθεσε, θα μεταφέρει 75 εκ κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια, αγωγοί συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων θα διανείμουν το ήμισυ του δικτύου παροχής ποσίμου νερού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, στα παράλια της κατεχόμενης Κερύνειας και στην κατεχόμενη περιοχή μεταξύ Αμμοχώστου, Τρικώμου και Ριζοκαρπάσου.

Το υπόλοιπο μισό νερό θα μπορεί να χρησιμοποιείται για άρδευση και θα μεταφερθεί μέσω μιας σήραγγας έξι χιλιομέτρων στην κατεχόμενη Μόρφου και από εκεί θα διοχετεύεται προς δύο περιοχές, την κατεχόμενη Μόρφου και την Μεσαορία.

Ο κ. Τσινάρ σημείωσε ότι το φράγμα Αλάκιοπρου στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και μόνο η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι το 80 % των αγωγών 23 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το νερό από το φράγμα στο αντλιοστάσιο Αναμούρ έχει ολοκληρωθεί. Όλα τα χερσαία έργα από την πλευρά της Τουρκίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο του 2014.
http://www.sigmalive.com

20/1/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin