Monday, December 9, 2013

Eurogroup: Προσπάθεια να αποδεσμευθεί άμεσα το 1 δισ. ευρώ. -Tην Τρίτη στην Αθήνα οι ελεγκτές

 Κωστής Πλάντζος
Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν στην κυβέρνηση τι έχουν τελικά σκοπό οι δανειστές. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάθαιναν από το protothema.gr και από δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι άλλαξε πάλι γνώμη η Τρόικα και πως θα επιστρέψει τελικώς αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα.
Το ραντεβού πράγματι κλείστηκε για την Τρίτη αφού όμως πρώτα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κινητοποίηση από το Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερωθεί για τον κίνδυνο ματαίωσης της συνάντησης ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ.Μπαρόζο, με τον οποίο είχε συναντηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ενόχλησή τους γιατί βράδυ Σαββάτου (λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος) και ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τον κρατιό προϋπολογισμό, το ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα ότι αναβάλλεται για το 2014 η επάνοδος των επικεφαλής των ελεγκτών.

Η άκομψη παρέμβαση των ελεγκτών ερμηνεύεται από ορισμένους και ως ένδειξη «αγανάκτισης» εκ μέρους τους, για την άνευ της δικής τους συμφωνίας και έγκρισης (όπως απαιτούν πλέον το Μνημόνιο και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για χώρες με χρέη) κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού.

Τελικά, όμως, ίσως μόνο για ένα πράγμα μπορούν να είναι σίγουροι στην κυβέρνηση: ότι στις 20 Δεκεμβρίου ο κύριος Τόμσεν και η παρέα του θα σταματήσουν να ασχολούνται με τη χώρα μας, γιατί οι υπηρεσίες σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη κλείνουν γιατί δε θέλουν να χάσουν τις διακοπές τους...

Όπως έχει αποκαλύψει όμως το protothema.gr, επιφυλάσσουν και εκείνοι σαν «μποναμά» στην κυβέρνηση τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, η οποία πιθανότατατα θα δοθεί στη χώρα μας από την ΕΕ λίγο πριν αλλάξει η χρονιά.

Ο κ. Στουρνάρας θα προσπαθήσει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες να καθησυχάσει του υπουργούς Οικονομικών ότι τα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. έχουν σχεδόν κλείσει (κινητικότητα, Κώδικας Δικηγόρων, χρέη φορέων στην ΕΥΔΑΠ, ενώ απομένει η τελική συμφωνία για την διάσωσης των ΕΑΣ με «θυσία» τις απολύσεις και του εξαγωγικού χαρακτήρα της επιχείρησης).

Θα επιχειρήσει να τους πείσει όμως και ότι «πριν να επιστρέψουν από τα σκι» θα έχουν κλείσει και οι εκκρεμότητες του ελέγχου του δ΄τριμήνου για τα 4,2 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ (κάλυψη δημοσιονομικού κενού για 2014 και ενδεχομένως 2015, πλειστηριασμοί, φόρος ακινήτων).

Οι αβεβαιότητες
Μέχρι τότε όμως, το ένα μετά το άλλο, όλα τα κρίσιμα ραντεβού των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα μοιάζουν αβέβαια ή σχεδόν «χαμένα», όπως το σημερινό του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup, στο οποίο μεταβαίνει χωρίς συμφωνία με την Τρόικα στις βαλίτσες του.

Πριν δύο εβδομάδες ο κ. Στουρνάρας αναλάμβανε τη δέσμευση έναντι των ευρωπαίων ομολόγων του ότι θα έχει κλείσει τη συμφωνία πριν το σημερινό Γιούρογκρουπ της 9ης Δεκεμβρίου, ώστε να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα και να μην ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ με εκκρεμότητες και εντάσεις με την Τρόικα. Υπό τη σκιά των τελευταίων γεγονότων, το μόνο «θετικό» που θα έχει να του παρουσιάσει είναι ότι ερχόμενος αύριο από Βρυξέλλες, θα φέρει μαζί του στην Αθήνα και τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Προ δύο εβδομάδες και ο κύριος Σαμαράς είχε μια συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, από την οποία η μόνη πρόβλεψη που είχε να κάνει η Καγκελάριος που να σχετίζεται με τα ελληνικά θέματα ήταν ότι «την άλλη εβδομάδα θα σχηματιστεί κυβέρνηση» στο Βερολίνο. Και το «ραντεβού» αυτό χάθηκε.

Ακόμα και η συνάντηση όμως του κ. Σαμαρά με τον Πρόεδρο Μπαρόζο και 28 επιτρόπους της ΕΕ, παρολίγον να συνδυαστεί λίγες μέρες αργότερο με «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις.

Αποδεικνύεται έτσι, όπως εκτιμούν παρατηρητές έπειτα από δύο μήνες άγονων διαπραγματεύσεων, πως όσο διαρκεί η κυβερνητική αβεβαιότητα στη Γερμανία, οι δανειστές δεν έχουν σκοπό να κλείσουν καμία συμφωνία που να τους δεσμεύει με τη χώρα μας.

 protothema.gr
9/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin