Tuesday, December 10, 2013

Γ. Μπουτάρης: «Να ρθουν πιο κοντά Θεσσαλονίκη και Σκόπια».

Οι οικονομικές, αναπτυξιακές, τουριστικές και πολιτιστικές δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν πλεονεκτήματα και την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στις πόλεις της περιοχής, παρουσιάστηκαν σήμερα σε εκδήλωση στα Σκόπια, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ.

Επικεφαλής της αποστολής της πόλης της Θεσσαλονίκης ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι περίπου 70 φορέων και επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη και ανάλογος αριθμός φορέων και επιχειρήσεων από τα Σκόπια.


Η εκδήλωση περιελάμβανε πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούσαν την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικό προορισμό (την παρουσίαση έκανε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και τουρισμού, Σπύρος Πέγκας), τις δυνατότητες και προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης ΔΕΘ-HELEXPO, την παρουσίαση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και της πόλης της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014.
Την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, χαιρέτισαν από πλευράς της ΠΓΔΜ ο δήμαρχος των Σκοπίων Κότσε Τραγιάνοφσκι και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας Μπράνκο Αζέσκι.

Πριν από την παρουσίαση αυτή της Θεσσαλονίκης υπήρξαν ξεχωριστές συναντήσεις φορέων και επιχειρηματιών από τη Θεσσαλονίκη με αντίστοιχους από την ΠΓΔΜ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκδήλωση, σημείωσε ότι σκοπός της παρουσίασης της πόλης της Θεσσαλονίκης στα Σκόπια ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων από τις δύο πόλεις, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον και την επιθυμία να υπάρξει ανάλογη παρουσίαση της πόλης των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη, ώστε και οι Θεσσαλονικείς να γνωρίσουν καλύτερα τα Σκόπια και οι δύο πόλεις να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις.

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι δεν είναι πολιτικός και δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, σημείωσε ωστόσο ότι οι έξυπνοι πολιτικοί πρέπει να ακούν τη φωνή των λαών.

Σε άλλη ερώτηση «γιατί η Ελλάδα εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία» της ΠΓΔΜ,ο κ.Μπουτάρης ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από την Ε.Ε.

«Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι οι γείτονες πρέπει να ζουν αρμονικά μεταξύ τους και αν υπάρχουν προβλήματα πρέπει όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να επιδιώκουν τη συνεννόηση», πρόσθεσε.

  • Ο κ.Μπουτάρης καταδίκασε τις περιπτώσεις με ζημιές που προκλήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα σε αυτοκίνητα πολιτών της ΠΓΔΜ, κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, λέγοντας ότι αυτά είναι έργα εξτρεμιστών που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή.
  • «Εξτρεμιστές υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Τα επεισόδια αυτά τα προκάλεσε η Χρυσή Αυγή η οποία είναι μία εγκληματική οργάνωση. Οι μισοί από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή. Θα πρέπει να αγνοήσουμε τέτοιου είδους φανατικές και εξτρεμιστικές καταστάσεις, διότι αυτά τα γεγονότα καταδικάστηκαν από όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ.Μπουτάρης.

Ο κ.Μπουτάρης έκανε και ένα μικρό περίπατο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως του «φαίνεται» η πλατεία αυτή με την τοποθέτηση πολύ μεγάλου αριθμού αγαλμάτων, μεταξύ αυτών του Μ. Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄,του Τσάρου Σαμουήλ κ.α., ανέφερε ότι πρόκειται για «υπερβολικό σχέδιο», εκφράζοντας την «αισθητική» διαφορά του με αυτό.

  • «Δε νομίζω ότι το σχέδιο αυτό με τα αγάλματα το ένα δίπλα στο άλλο συμβάλει στην αισθητική της πόλης και στην εκπαίδευση του κόσμου, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δική τους επιλογή», πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός πολιτών από τα Σκόπια που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη για αγορές, τουρισμό και ψυχαγωγία και πρόσθεσε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ αποτελούν για την Θεσσαλονίκη την τρίτη αγοραστική δύναμη, όταν πρόκειται για πολίτες ξένων χωρών, μετά τους Ρώσους και τους Ουκρανούς.

Ο κ.Μπουτάρης θα έχει αργότερα σήμερα και ξεχωριστές συναντήσεις με τον δήμαρχο των Σκοπίων Κότσε Τραγιάνοφσκι, την δήμαρχο του Τετόβου Τεούτα Αρίφι και τον δήμαρχο των περιφερειακού Δήμου των Σκοπίων «Τσένταρ», Αντρέι Ζερνόφσκι.

Η επίσκεψη του κ.Μπουτάρη στα Σκόπια και η παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης έχουν προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία προβάλουν ευρέως το γεγονός.

 agelioforos.gr
10/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ1:

ΣΧΕΤΙΚΑ2:

ΣΧΕΤΙΚΑ3:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin