Friday, December 13, 2013

Κούρεμα καταθέσεων και Κυπριακό «πηγές» ευρωσκεπτικισμού στη Λευκωσία

Το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και η διφορούμενη στάση της ΕΕ στο ζήτημα της Τουρκίας «τροφοδοτούν» την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με Ελληνοκύπριους ευρωβουλευτές που μίλησαν στην EurActiv.gr. Παράλληλα, εγείρονται ζητήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της Εγγύησης για τους Νέους στην καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει το νησί.
Λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, η Κύπρος δίνει μάχη να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, με τον Ewald Nowotny από την ΕΚΤ μάλιστα να λέει πρόσφατα ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης «πλην της Κύπρου».
Το κούρεμα «σόκαρε» την κυπριακή κοινωνία

Η Κύπρια ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αντιγόνη Παπαδοπούλου, είπε στην EurActiv.gr ότι οι Κύπριοι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το «σοκ» του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.
«Ο Κυπριακός λαός δεν έχει ξεπεράσει το σοκ του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων. Θεωρεί πως οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου 2013 ήταν άδικες», είπε.
Πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες έγινε κούρεμα χρεών,  ενώ στην περίπτωση της Κύπρου εφαρμόστηκε «ένα πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων το οποίο ισοδυναμεί με κλοπή των λεφτών που συσσώρευσαν με πολλή κόπο άνθρωποι βιοπαλαιστές και όχι κατ' ανάγκη Ρώσοι ολιγάρχες, όπως διέδιδε μια κακεντρεχής προπαγάνδα στον Ευρωπαϊκό χώρο».
«Το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το   τραπεζικό σύστημα  εξασθενίζει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο», υπογράμμισε.
«Επιπρόσθετα, μετά λύπης μου διαπιστώνω την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα μας, αν κρίνω από τα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωβαρομέτρου», τόνισε, σύμφωνα με τα οποία 69% των Κυπρίων θεωρεί πως η χώρα τους δεν επωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι πως ο Κυπριακός λαός θα χρειαστεί αρκετή ευαισθητοποίηση στις επικείμενες Ευρωεκλογές για να προσέλθει στις κάλπες καθώς τα ποσοστά αποστασιοποίησης προβλέπονται  ψηλά αφού υπάρχει μια γενική απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών.
Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους από το ΔΗΣΥ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), έχει παρόμοια άποψη.
«Η απομείωση των καταθέσεων αύξησε δραματικά το ποσοστό των πολιτών που στρέφονται εναντίον της ΕΕ.  Η απομείωση  είναι αποτέλεσμα της χείριστης διακυβέρνησης Χριστόφια,  της αδηφαγίας και της απληστίας των τραπεζιτικών, της συμπεριφοράς άτιμων και διεφθαρμένων παραγόντων που διασπάθισαν δημόσιο πλούτο, καθώς και στην αδυναμία  του κράτους να ασκήσει τους απαιτούμενους ελέγχους για να προστατεύσει τους θεσμούς, τους πολιτευτές και τον πολίτη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι και αποτέλεσμα των αδυναμιών και των ελλειμμάτων της ευρωζώνης, «που μπήκε μεν στη λογική και τις πρακτικές της κοινής αγοράς και του κοινού νομίσματος χωρίς όμως να υπάρχουν, ή χωρίς να έχουν  θεσμοθετηθεί οι ανάλογοι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των κρατών της ευρωζώνης».
«Είναι φυσιολογικό  ο πολίτης που δεν ενέχεται στην καταστροφή, ή που ενέχεται μόνο λόγω της συνενοχής του στην κομματοκρατία, όταν  καλείται να  πληρώσει τον λογαριασμό,  να απογοητεύεται, να οργίζεται και να περιορίζει την εμπιστοσύνη του σε μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς όραμα», συμπλήρωσε.

Η Λευκωσία ενοχλημένη με την ΕΕ για την Τουρκία
Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου πρόσθεσε ότι η απογοήτευση των Κυπρίων είναι έκδηλη και στο ζήτημα του ψευδοκράτους και της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στο ζήτημα των κατεχόμενων εδαφών.
Στις 5 Νοεμβρίου, Τουρκία και ΕΕ ξεκίνησαν ένα νέο γύρο ενταξιακών συνομιλιών, μετά από μια τριετή διακοπή των συνομιλιών όπου δεν ανοίχτηκε κανένα κεφάλαιο.
>> Νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία αποφάσισε η ΕΕ
«Η κατοχική Τουρκία δυστυχώς παρά την αδιάλλακτη στάση της και τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει ανενόχλητη την ενταξιακή της πορεία», τόνισε, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan που είπε πως «δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος».
Ερωτηθείσα για τις προσδοκίες της Κύπρου από την ερχόμενη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, η Ελένη Θεοχάρους απάντησε ότι η ΕΕ πρέπει να πειστεί πως η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει βήμα παραπέρα εάν πρώτα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, «να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τη Κυπριακή Δημοκρατία».

Εγγύηση για τους Νέους: «Φιλανθρωπία για τη νεολαία»
Η ανεργία των νέων στην Κύπρο είναι η πιο ταχέως αυξανόμενη στην ΕΕ και έχει φθάσει στο 43%. Το ενεργό εργατικό δυναμικό των νέων Κυπρίων είναι σχεδόν 40.000 άτομα εκ των οποίων 18.000 είναι άνεργοι.
Η Εγγύηση για τους Νέους, που έχει στόχο να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων στην ΕΕ, θα καλύψει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό νέων, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χρήστου, Γενικό Διευθυντή του τμήματος εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και υπεύθυνο για την Εγγύηση για τους Νέους.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Κύπρου, ο κ. Χρήστου είπε πως το κυπριακό υπουργείο εργασίας πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με διάφορους κοινωνικούς εταίρους για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως με ΜΚΟ και οργανώσεις νέων.
Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν εθνικό σχέδιο δράσης στις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
>> Στα «βράχια» το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα;
Ωστόσο παρά το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, υπάρχουν αμφιβολίες αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
 «Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που ήγειρε αμφιβολίες για την Εγγύηση για τους Νέους. Ανησυχούμε για το ότι η Εγγύηση για τους Νέους δεν συνδέεται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Φοβόμαστε ότι θα καταλήξει να είναι πρόγραμμα φιλανθρωπίας για τους νέους», είπε χαρακτηριστικά.
«Μπορείς να εκπαιδεύσεις ένα νέο να κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά, μπορείς να χρηματοδοτήσεις την απασχόλησή του. Εν τέλει όμως εάν η οικονομία δεν μπορεί να παράγει νέες θέσεις εργασίας, αυτό που ουσιαστικά θα κάνουμε είναι να ανακυκλώνουμε την ανεργία», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι μια από τις προτεραιότητες της Εγγύησης για τους Νέους είναι η επιχειρηματικότητα ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας.
 «Αλλά υπάρχει μια πλάνη εδώ», υπογράμμισε.
 «Εάν πεις σε έναν 25χρονο να ξεκινήσει μια επιχείρηση δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα θέλει να το κάνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αρχικά, δεν έχει την εμπειρία και ακόμη και εάν την είχε, του ζητάμε να ξεκινήσει μια επιχείρηση σε ένα οικονομικό κλίμα που είναι δύσκολο ακόμη και για τους πιο έμπειρους», συμπέρανε.
Σαράντης Μιχαλόπουλος από τη Λευκωσία 

Oρόσημα

  • 1η Ιανουαρίου 2014:: Ξεκινά η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ
  • Μάιος 2014: Ευρωεκλογές

Απόψεις

«Στην Κύπρο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ευρωσκεπτικισμό όπως γνωρίζουμε στις άλλες χώρες, πχ στη Βρετανία. Στην Κύπρο η κοινή γνώμη εμφορείται από ένα συναίσθημα απογοήτευσης και έλλειψης αλληλεγγύης εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων για τον τρόπο που βοηθήθηκε, εάν βοηθήθηκε καθόλου, για την αντιμετώπιση του οικονομικού της προβλήματος. Ένα θέμα είναι το Κυπριακό που ανακινείται και φαίνεται να επισκιάζει τις επόμενες Ευρωεκλογές», είπε στην EurActiv.gr ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Χαρίλαος Βουζούρας.  
«Ωστόσο ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου δεν δείχνει σημεία σοβαρής αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι ούτε θέτει καν ζήτημα εξόδου από την ΕΕ. Αντιθέτως, αναζητά λύσεις εντός της ΕΕ», συνέχισε.
 EurActiv.gr 
 





  1. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13..... 

  2. Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων....

  3. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13....Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin