Sunday, December 8, 2013

Η Αμμόχωστος να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσαν Γαλανός και Καγιάλ

Η πόλη των Βαρωσίων πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στα σωστά πλαίσια, δήλωσαν σήμερα Αλέξης Γαλανός και Οκτάι Καγιάλ.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Εξορινού), που βρίσκεται εντός των τειχών της κατεχόμενη πόλης της Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε πως έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προχωρεί.


«Κάναμε δηλώσεις στην εκκλησία μαζί με τον Οκτάι Καγιάλ (το “δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης) και πιστεύω ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος και πλάτος. Υπάρχει επιθυμία και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων να ανοίξει η πόλη της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Γαλανός.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει αυτό μέσα στα σωστά πλαίσια, δηλαδή του ψηφίσματος 550». «Κατά συνέπεια, επιμένω ότι προχωρούμε, αλλά σημασία έχει όλο το Κυπριακό. Η Αμμόχωστός μπορεί να βοηθήσει σαν καταλύτης των μελλοντικών εξελίξεων», ανέφερε.

Είπε ακόμα ότι «υπάρχουν και αρνητικά, αφού υπάρχει και το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός», ωστόσο, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να δούμε πράγματα θετικά για να πάμε μπροστά».

  • Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραβίαση του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ο κ. Γαλανός είπε: «Γνωρίζετε πώς κινούνται οι στρατιωτικοί στην Τουρκία, κατά συνέπεια ο χρόνος σύντομα θα δείξει αν υπάρχει πραγματική βούληση από πλευράς Τουρκίας να προχωρήσουμε για επανένωση της Κύπρου και ένα κράτος, κάτω από τις συνθήκες που ξέρουμε».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «θέλουμε από δικής μας πλευράς να υπάρχει μια αισιοδοξία και σήμερα αυτό που έγινε στην εκκλησία είναι κάτι πολύ σοβαρό και από μόνο του είναι κάτι πολύ σοβαρό. Είναι όμως κάποια μηνύματα που ελπίζουμε να προχωρήσουν».

Ο “δήμαρχος” της κατεχόμενης Αμμοχώστου Οκτάι Καγιάλ είπε με τη σειρά του ότι «τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους», ωστόσο, δήλωσε πως «η επιστροφή των Βαρωσίων πρέπει να συνεισφέρει σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Για το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός, ανέφερε πως δεν έχει αρκετή πληροφόρηση, ωστόσο, σημείωσε ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τη λύση του προβλήματος».

mme.gr
8/12/13
--
-

------------

 

1 comment :

  1. Eπίσημη αίτηση στις Βρυξέλλες για επιστροφή Αμμοχώστου....

    Στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέδωσαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου την επίσημη αίτησή (petition) τους για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ. Βασίλης Μαύρου και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κώστας Γεωργίου μετέβησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όπου και παρέδωσαν την αίτηση στους κ. Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο και Σουλτς, συνοδευόμενη από επιστολές και έγγραφα που αποδεικνύουν τη συγκέντρωση πάνω από 50.000 υπογραφών.
    Η επίσημη αίτηση είχε παραδοθεί στις 9 Δεκεμβρίου στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, αντίγραφο της συνοδευτικής επιστολής έχει σταλεί σε όλα τα μέλη του βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα μέλη της Κομισιόν και στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Στις συνοδευτικές επιστολές επισημαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» πραγματοποίησε πρόσφατα μια δημοσκόπηση στην οποία το 73% των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου ψήφισε υπέρ της επιστροφής της πόλης στους νομίμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Αναφέρεται, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται την ίδια πεποίθηση ότι η επιστροφή τόσο της πόλης όσο και του λιμανιού της θα ανοίξει το δρόμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και θα λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήρια δύναμη για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Καλούνται δε οι κ. Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο και Σουλτς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ασκήσουν ενεργά την απαιτούμενη πίεση στην Τουρκία, ώστε να εφαρμόσει τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Σημειώνεται επίσης ότι Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα υιοθέτησε διακήρυξη για την Αμμόχωστο, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή της μέτρο μέτρησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρει κοντά τις δύο κοινότητες.
    Την επίσημη αίτηση υποστηρίζει η Τουρκοκυπριακή Ένωση για τη Δημοκρατία (Λονδίνο).http://www.sigmalive.com/news/politics/85848#sthash.BIq730A0.dpuf
    23/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin