Thursday, November 28, 2013

Συνέντευξη: Βελτίωση της κατάστασης είναι η πτώση της ανεργίας. -Werner Hoyer

Οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, οι υποδομές, η κρίση και η λιτότητα…. Λέξεις-κλειδιά στην καθημερινότητα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, ο οποίος δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας επ' ευκαιρία της κατάθεσής του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού στις 25 Νοεμβρίου.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020 θα είναι μικρότερος από τον σημερινό ενώ πιέσεις υφίστανται και οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών. Ο ρόλος των δανείων που παρέχει στα κράτη μέλη η Τράπεζα
Επενδύσεων γίνεται σημαντικότερος;
Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης, η τράπεζα έκανε φέτος στροφή 180 μοιρών στην επενδυτική της στρατηγική, ενισχύοντας τις επενδύσεις παρά την αρνητική εικόνα της οικονομίας. Είναι κάτι που μπορέσαμε να κάνουμε μετά από την απόφαση των κρατών μελών να ενισχύσουν σημαντικά το κεφάλαιο της ΕΤΕπ με κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Έτσι αυξάνουμε κατά 40% και πλέον σε 70 δισ. ευρώ τα δάνειά μας για φέτος και για τα δύο ερχόμενα χρόνια με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη.

Υπάρχει σχέδιο στήριξης των χωρών με τα μεγαλύτερα προβλήματα από την ΕΤΕπ;
Είναι πολύ σημαντικός για μας ο δανεισμός στις περιφερειακές χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση, ιδίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Ο στόχος μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το 2013 είναι αυξημένος κατά 50% και πλέον σε σχέση με το 2012 και θα φέρει το σύνολο το δανεισμού της ΕΤΕπ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε περισσότερα από 20 δισ.

Ωστόσο για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις πρέπει να τονίσω ότι η ΕΤΕπ είναι τράπεζα της ΕΕ των 28 και το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται σε ένα καλά ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο δανείων που καλύπτει και τα 28 κράτη μέλη. Αυτό είναι κάτι με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τους επενδυτές μας.

Η ΕΤΕπ είναι παρούσα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πιστεύετε ότι η κρίση πέρασε; Για την Ευρώπη τι έπεται; Η ανάκαμψη ή η στασιμότητα;
Η Ευρώπη απάντησε στην κρίση με συνεκτική και αξιόπιστη στρατηγική που φέρνει ήδη αποτελέσματα. Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν μειωθεί και η ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου έχει βελτιωθεί ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία βγαίνουν σύντομα από τα προγράμματα στήριξης. Βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του εφησυχασμού ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία. Η κρίση θα έχει τελειώσει μόνον όταν βελτιωθεί η πραγματική οικονομία και κυρίως η αγορά εργασίας.
 europarl.europa.eu
28/11/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin