Wednesday, November 6, 2013

Θεοχάρους: Καταγγέλλει έκθεση British Council στα κατεχόμενα. -Η λίστα με 18 Πανεπιστήμια, τα οποία δήλωσαν συμμετοχή.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ κα Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καταγγέλλει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής έκθεσης η οποία διοργανώνεται στα κατεχόμενα, στις 12 Νοεμβρίου από το British Council, καθώς και την διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ευρωπαϊκή και μη.

Η κυρία Θεοχάρους επισημαίνει στην επιστολή της ότι δε διαφωνεί καθόλου με τη μόρφωση και την εκπαίδευση των Τουρκοκυπρίων, αντιθέτως την υποστηρίζει και την σέβεται, διότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Απόδειξη τούτου, όπως τονίζει στη επιστολή της, αποτελεί το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ταυτότητες και διαβατήρια προς τους Τουρκοκυπρίους, με τα οποία απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες περιλαμβανομένων και αυτών της εκπαίδευσης. Όμως, όπως τονίζει η κα Θεοχάρους, καμιά υπόσκαψη και αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.


Σύμφωνα με την κα Θεοχάρους, η ενέργεια του British Council να διοργανώσει εκπαιδευτική έκθεση στα κατεχόμενα συνιστά παραβίαση της διεθνούς εννόμου τάξεως και του κοινοτικού κεκτημένου καθότι, όπως επισημαίνουν τόσο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 και 550, καθώς και η αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε την 21η Σεπτεμβρίου του 2005, η μόνη νόμιμη Αρχή στην Κύπρο είναι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάλογη παραβίαση γίνεται από την UCAS (application service for UK universities), η οποία στην ιστοσελίδα της διχοτομεί την Κύπρο σε αυτήν που είναι Ευρωπαϊκή και σε εκείνην που δεν είναι.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοχάρους, με βάση το πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν τα δέοντα βήματα προκειμένου να διορθωθεί η ιστοσελίδα της UCAS, ώστε να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η κα Θεοχάρους καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Προέδρου Μπαρόζο, να πράξει ότι είναι δυνατό για την αποτροπή της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά και για να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή έννομη τάξη, καθότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί  έναν θεσμό που συνιστά θεματοφύλακα του δικαίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το ίδιο θέμα έχουν σταλεί επιστολές και προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας (διαβάστε τις επιστολές ΕΔΩ), τους οποίους η κα Θεοχάρους καλεί να παρέμβουν κατά τρόπο, ώστε η εκπαιδευτική έκθεση που διοργανώνεται στα κατεχόμενα από το British Council να ματαιωθεί ακόμη και την δωδεκάτη. Οι Τουρκοκύπριοι νέοι και κάθε Τουρκοκύπριος πολίτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής έκθεσης που πραγματοποιείται στις ελεύθερες περιοχές, υπό την αιγίδα των νόμιμων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα Πανεπιστήμια που θα συμμετάσχουν στην έκθεση.

Η κα Θεοχάρους έδωσε στη δημοσιότητα και λίστα με 18 Πανεπιστήμια, τα οποία δήλωσαν συμμετοχή στην έκθεση του British Council στα κατεχόμενα


    Aston
    Christ Church & Canterbury
    Manchester Metropolitan
    Oxford Brookes
    Sheffield Hallam
    Southampton Solent
    Bolton
    Hull
    Northampton
    Nottingham
    New South Wales
    University Campus Suffolk
    East Anglia
    Portsmouth
    Salford
    Surrey
    West of England
    Westminster

- See more at: sigmalive.com

6/11/13
--
-
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin