Friday, November 8, 2013

Κύπρος και Λίβανος Ξεκίνησαν Συνομιλίες για Συνεκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων.

Κύπρος και Λίβανος συμφώνησαν να αρχίσουν άμεσα συνομιλίες για συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τα θέματα των υδρογονανθράκων συζήτησαν το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Gebran Bassil, στη Λευκωσία. 
Όπως δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο, «έχουμε συμφωνήσει να αρχίσουν οι συζητήσεις και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Από την πλευρά του ο κ. Bassil έκανε λόγο για «νέα εποχή» στις ενεργειακές σχέσεις Λευκωσίας-Βηρυτού, είπε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να καταστεί μια πιθανή εναλλακτική αγορά για την εξαγωγή του κυπριακού αερίου, ενώ εξέφρασε το πιθανό ενδιαφέρον της χώρας του για το τερματικό στο Βασιλικό.
Και οι δύο πλευρές εξήραν το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση, κάτι που όπως ανέφεραν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. 
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη έγινε αλληλοενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα και συγκεκριμένα για το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από την πλευρά της Κύπρου και του Λιβάνου. Ανέφερε τέλος ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, καθώς όπως είπε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μάθει η μια χώρα από την άλλη. 
Στις δικές του δηλώσεις ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Λιβάνου είπε ότι η χώρα του δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φιλοξενία που πρόσφερε η Κύπρος σε υπηκόους της «σε καλές και άσχημες στιγμές». Ελπίζω, πρόσθεσε, «να μετατρέψουμε αυτές τις ιστορικές σχέσεις σε πραγματικές οικονομικές σχέσεις». 
Ο κ. Bassil είπε επίσης ότι η πλευρά του είναι ανοιχτή στο «να συζητηθούν τα πάντα» και εξέφρασε τη βούληση για διόρθωση του λάθους, όπως είπε, στην οριοθέτηση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι με τη μελλοντική συνεννόηση μπορούμε να το διορθώσουμε και να χτίσουμε μαζί το μέλλον» είπε. Ανέφερε επίσης ότι και ο Λίβανος έχει ανάγκη από φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή αγορά για το κυπριακό αέριο. Για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, ο κ. Bassil είπε ότι ο Λίβανος το βλέπει θετικά, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή λύση για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας του. 
Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ένα «θείο δώρο», τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ευημερία των σημερινών και μελλοντικών γενεών της Κύπρου και του Λιβάνου. «Με καλή θέληση και τη σκληρή δουλειά που θα ξεκινήσουμε από σήμερα, θα φανούν σύντομα τα καλά αποτελέσματα για τους λαούς μας» είπε.
8/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin