Wednesday, November 20, 2013

Παραιτήθηκαν τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ...

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μέλη της Συγκλήτου του ιδρύματος, επικαλούμενα την αδυναμία του Ιδρύματος να λειτουργήσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας, στην οποία τέθηκε τμήμα των διοικητικών υπαλλήλων του.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, διαβίβασε την απόφαση της Συγκλήτου στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί του.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ:

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε τακτική συνεδρίασή της, σήμερα 20/11/2013, αποφάσισε ομόφωνα να καταστήσει γνωστά τα ακόλουθα:
Το ΑΠΘ, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, χάρη στο προσωπικό του και ιδιαιτέρως χάρη στην πρωτοφανή και αξιέπαινη διάθεση των διοικητικών υπαλλήλων του, παρότι γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς πρόκειται να απολυθεί μέσω της διαθεσιμότητας.
Ωστόσο, η λειτουργία αυτή είναι αναπόφευκτα τελείως οριακή, λόγω της ύπαρξης μεγάλων αναγκών ενίσχυσης του ΑΠΘ σε διοικητικό προσωπικό, όπως αδιάψευστα προκύπτει από σχετική μελέτη του πανεπιστημίου, και μάλιστα ακόμη και με τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας.
Αν, παρά ταύτα, ισχύσει η διαθεσιμότητα των 169 διοικητικών υπαλλήλων, που βρίσκεται πλέον στην τελευταία φάση της εξέλιξής της, είναι βέβαιο ότι καίριες δομές του ΑΠΘ θα περιέλθουν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας, αφού προηγουμένως θα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού που θα αποχωρήσει και αυτών που θα παραμείνουν.  
Ειδικότερα και εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται:
Με τη διαθεσιμότητα του συνόλου σχεδόν των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου θα παύσει να υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα συντήρησης και διατήρησης σε λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του ΑΠΘ, όπως των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης, των ανελκυστήρων των κτιρίων, των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, της αποχέτευσης κ.τ.λ.
Ακόμη, με τη διαθεσιμότητα άνω του ημίσεος των βιβλιοθηκονόμων, η διάρκεια της λειτουργίας των βιβλιοθηκών του ΑΠΘ θα πρέπει να περισταλεί αντίστοιχα, λ.χ. σε 6 από 12 ώρες ημερησίως.
Για τους ίδιους λόγους, με την αποχώρηση του μεγαλύτερου αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της Οικονομικής και Διοικητικής του Υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα «γονατίσει» το σύνολο της λειτουργίας του.
Και όλα αυτά, χωρίς να αναφερθούν οι ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάθε μίας Σχολής και Τμήματος του ΑΠΘ ξεχωριστά.
Οι παραπάνω δυσμενέστατες συνέπειες, μάλιστα, θα ενταθούν και από την –τρίτη συνεχόμενη- περικοπή κατά 15% του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ, που από 45 εκατομμύρια ευρώ το 2010 θα καταλήξει το 2014 με 17 εκατομμύρια μόνο, τη στιγμή που οι ανελαστικές -και παντελώς ανεπίδεκτες περαιτέρω περικοπής- δαπάνες του ανέρχονται σε 26 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση.
Για τους λόγους αυτούς η Σύγκλητος του ΑΠΘ απευθύνεται στην κοινωνία, στους πολίτες που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο ΑΠΘ καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης, ζητώντας τη στήριξή τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Τα μέλη της Συγκλήτου, ομόφωνα, καθώς και οι Αναπληρωτές Πρύτανη, αποφασίζουν να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του κ.Πρύτανη, προκειμένου έτσι να ενισχύσουν και την προσπάθεια της Πρυτανείας να επιτύχει, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, την εκ μέρους της Πολιτείας επανεξέταση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, που κινδυνεύει πλέον να καταστεί οριστικά μοιραία για την ίδια την υπόσταση του δημόσιου πανεπιστημίου».
auth.gr,  agelioforos.gr
20/11/13
-------------------
--------------------
  • "Μύθοι και αλήθειες για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια". Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Πρύτανη ΑΠΘ. -Προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Μύθος 1ος: Τα πανεπιστήμια έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Τα πανεπιστήμια στη χώρα μας είναι γνωστό ότι ποτέ δεν αναπτύχθηκαν ορθολογικά. Ποτέ δηλαδή δεν υπολογίστηκαν με βάση τα πραγματικά δεδομένα οι ανάγκες τους σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Όπως ποτέ η πολιτεία δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις των πανεπιστημίων για τον αριθμό των φοιτητών που το καθένα μπορούσε να εκπαιδεύσει, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους σε υποδομές και προσωπικό. Με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες να αυξάνονται διαρκώς, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να ακολουθείται από αντίστοιχη ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την πλήρη παύση νέων διορισμών και την αντίστοιχη αιμοραγία σε προσωπικό που κάθε χρόνο συνταξιοδοτείται, αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση, δια της διολισθήσεως, των εισαγόμενων φοιτητών ακόμη και σε εποχή οικονομικής κρίσης, φτάσαμε τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Οι δείκτες είναι σαφείς και αδιάψευστοι: Στα ελληνικά πανεπιστήμια, σε κάθε 100 ενεργούς φοιτητές, αντιστοιχούν 3,5 κατά μέσον όρο διοικητικοί υπάλληλοι, (1,5 για το ΑΠΘ, ένα από τα πιο στερημένα σε προσωπικό ιδρύματα), τη στιγμή που οι αντίστοιχες αναλογίες για τη Βρετανία είναι 10,5 και για τη Γερμανία 11,5 υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ελλείψεις και τα κενά σε υποδομές και προσωπικό και παρά τη μακρόχρονη υποχρηματοδότηση, τα ελληνικά πανεπιστήμια καταφέρνουν και διακρίνονται, καταλαμβάνοντας θέσεις στο 1-2% του συνόλου των ιδρυμάτων, στις διεθνείς κατατάξεις.
Κι ενώ λοιπόν αυτά συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, ξαφνικά αρχίζει μια επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου η κοινή γνώμη να πεισθεί ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Προφανώς πλησίαζε η ώρα που και τα πανεπιστήμια θα καλούνταν να πληρώσουν τον βαρύ τους φόρο στις εντολές της τρόικας. Ευτυχώς όμως υπάρχουν οι διεθνείς δείκτες που είναι εκεί για να υπενθυμίζουν το ψέμα στο οποίο στηρίχθηκε αυτή η άδικη και καταστροφική για την Παιδεία πολιτική.

Μύθος 2ος: Το μέτρο της διαθεσιμότητας στηρίχθηκε σε μελέτες αξιολόγησης
Όχι μόνο δεν υπήρξε μελέτη από πλευράς κυβέρνησης, αλλά αντίθετα, σταμάτησαν και το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο με την επωνυμία "Πρόσκληση 56", που ήταν ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να αξιολογηθούν οι διοικητικές δομές στα ελληνικά πανμια και να σχεδιαστεί ο νέος οδικός χάρτης για τη διοίκησή τους. Κι αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγγέλει την εφαρμογή πολιτικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική χρειάζεται μελέτες αξιολόγησης για να υποστηριχθεί. Και μάλιστα η μεταφορά των αντίστοιχων κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνέβη παρά το γεγονός ότι τα πανμια είχαν υποβάλει, μετά από μακρύ χρόνο προετοιμασίας, τις προτάσεις τους και ανέμεναν την έγκριση της χρηματοδότησής τους στο πλαίσιο του έργου αυτού...
Η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το υπουργείο προαποφασίζει τον αριθμό των δήθεν πλεοναζόντων υπαλλήλων εντελώς αυθαίρετα και καλεί τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν έναν αλγόριθμο αξιολόγησης, ο οποίος δημιουργήθηκε από το υπουργείο ακριβώς για να αποδειχθεί ο ισχυρισμός του περί πλεονάζοντος προσωπικού. Τα πανεπιστήμια υπερβαίνουν τις προσδοκίες του υπουργείου και συμπληρώνουν πράγματι τον αλγόριθμο, ο οποίος αν και υπερβολικά συντηρητικός, δεν μπορεί παρά να αναδείξει τη μεγάλη αλήθεια. Ότι δηλαδή στα πανμια υπάρχουν περί τις 2,500 κενές θέσεις, που πρέπει άμεσα να καλυφθούν από το μέτρο της διαθέσιμότητας. Το υπουργείο πετά στον κάλαθο των αχρήστων τα μη βολικά για το ίδιο σχέδια αξιολόγησης που τα πανμια εκπόνησαν βασισμένα στον δικό του αλγόριθμο, προχωρώντας αυθαίρετα σε κατανομή του προαποφασισμένου αριθμού πλεονάζοντος προσωπικού σε 8 πανεπιστήμια, χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση. Τα πανεπιστήμια, μπροστά στον κίνδυνο υπολειτουργίας και ακαδημαικής υποβάθμισής τους, προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγχρόνως ζητούν από το υπουργείο να ανακοινωθεί ο αλγόριθμος στον οποίο στηρίχθηκε η απόφαση για τη διαθεσιμότητα. Το υπουργείο αρνείται επιμόνως και μόνο μετά από ένα σχεδόν μήνα, διαρρέει στον τύπο έναν αλγόριθμο, τα κριτήρια του οποίου είναι κατάπτυστα ως παγκοσμίως πρωτότυπα. Σύμφωνα με αυτά, στα Έλληνικά πανμια πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος ανά 100 φοιτητές (!) και ένας ανά 100 διδάσκοντες (!), τη στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαική πρακτική θέλει 10 και 70 φορές αντίστοιχα μεγαλύτερες αναλογίες! Η Ψωροκώσταινα επανέρχεται σε όλο της το μεγαλείο...

Και μια αλήθεια: Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να αποκατασταθεί ό,τι σήμερα διαλύεται
Το μέτρο της διαθεσιμότητας θα είναι μοιραίο για την πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων. Τα οποία αν άντεξαν μέχρι σήμερα τη δραματική συρρίκνωση των προϋπολογισμών τους - σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και έπεται συνέχεια φέτος με άλλο 15% - ήταν γιατί στηρίχθηκαν στον πατριωτισμό του προσωπικού τους. Που με ελάχιστα μέσα, πόρους και υποστήριξη συνέχισαν το υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό τους έργο. Η απώλεια του προσωπικού όμως θα είναι ολέθρια, γιατί χάνοντας τα πανμια τους ανθρώπους τους, κινδυνεύουν να χάσουν τη ψυχή τους. Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη βλάβη που προκαλεί στην Παιδεία η πολιτική της και συνεχίζει να δακρύζει για την ενδεχόμενη απώλεια του εξαμήνου στα δύο ιδρύματα της Αθήνας, που λόγω μεγαλύτερων απωλειών, είχαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από το υπό απόλυση προσωπικό. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ό,τι χαθεί σήμερα, θα χρειαστούν όχι εξάμηνα, αλλά πολλές δεκαετίες για να επανορθωθεί και να επανέλθει...


***  Το παρόν άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Πρύτανη του ΑΠΘ και Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων,  δημοσιεύτηκε στις 20/11/2013 στην Εφημερίδα των Συντακτών. http://www.auth.gr/news/anouncements/16496 20/11/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin