Saturday, October 19, 2013

Βουλευτικές εκλογές αύριο στο Λουξεμβούργο. -Η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.

Το Λουξεμβούργο, όπου διεξάγονται αύριο βουλευτικές εκλογές, μπορεί να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ωστόσο η κρίση το έχει προφτάσει, με την ανάπτυξη να βρίσκεται σε πτώση και την ανεργία και τη φτώχεια να αυξάνονται.

Το Μεγάλο Δουκάτο έχει μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ και ο κατώτατος μισθός των 1.921 ευρώ το μήνα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ. Το όριο της φτώχειας έχει καθοριστεί στα 1.639 ευρώ.



Ωστόσο το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο πέρυσι και η ανεργία έφθασε αυτό το καλοκαίρι σχεδόν στο 7% του ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό μεταξύ των νέων ανέρχεται σε 19%.
Μια έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας υπογραμμίζει πως από την αρχή της οικονομικής κρίσης "επιδεινώθηκαν οι ανισότητες στο βιοτικό επίπεδο", καθώς συμπιέσθηκαν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη, που είναι κατά 5% κατώτερη απ' ό,τι ήταν το 2009.


Παρά τα αρκετά γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα, ο πληθυσμός που "κινδυνεύει από τη φτώχεια" αυξάνεται. Πέρυσι είχε υπερβεί το 15%, με πολύ έντονες τις ανισότητες μεταξύ των ντόπιων (7%) και των ξένων, από τους οποίους περισσότεροι από το ένα τρίτο είναι Πορτογάλοι που απασχολούνται παραδοσιακά στον οικοδομικό τομέα.


Παράλληλα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν καταφέρνει να εκπαιδεύσει επαρκώς πολύ εξειδικευμένους εργαζόμενους, γεγονός που υποχρεώνει τους εργοδότες να αναζητούν ένα μέρος του εργατικού δυναμικού τους στο εξωτερικό. Περίπου 150.000 άνθρωποι περνούν κάθε μέρα τα σύνορα για να εργασθούν στο Λουξεμβούργο, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς είναι Γάλλοι και περίπου 40.000 είναι Βέλγοι.

agelioforos.gr
19/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

3 comments :

  1. Juncker's party loses seats in Luxembourg elections: exit poll...

    (Reuters) - The party of Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker suffered losses in the country's elections on Sunday, with its worst showing since 1999, but it will remain the largest in parliament, exit polls showed.

    The Christian Social People's Party (CSV) will have 23 seats in the 60-seat parliament, down three from the last elections in 2009.

    The Socialist Workers Party (LSAP), Juncker's coalition partner since 2004, was tying with the Democratic Party (DP) for second place, both winning 13 seats, according to the exit poll.

    The elections were called seven months ahead of schedule after the junior coalition partner withdrew support, accusing Juncker of failing to curb abuses of power by the secret service.

    (Reporting by Michele Sinner; Writing by Robert-Jan Bartunek in Brussels; Editing by Anthony Barker)
    20/10/13

    ReplyDelete
  2. Εκλογικές απώλειες για τον Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο...

    Το CSV αναμένεται να κερδίσει περίπου το 35% των ψήφων σε σύγκριση με το 38% που είχε συγκεντρώσει το 2009. Αντίθετα, το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δείχνει να ανεβάζει το ποσοστό του .

    Απώλειες για το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) του πρωθυπουργού Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα (Κυριακή) στο Λουξεμβούργο.

    Το CSV αναμένεται να κερδίσει περίπου το 35% των ψήφων, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που υπάρχουν μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε περίπου το 20% των εκλογικών τμημάτων σε σύγκριση με το 38% που είχε συγκεντρώσει το 2009.

    Το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) δείχνει να ανεβάζει το ποσοστό του κατά δύο μονάδες στο 17%, σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (LSAP) φαίνεται να πέφτει στο 18,7% από το 21,5% που είχε λάβει πριν από τέσσερα χρόνια. Οι Πράσινοι φαίνεται ότι παραμένουν σταθεροί στο 11%.

    Ακόμη ωστόσο δεν υπάρχουν αποτελέσματα από την πρωτεύουσα, την πόλη του Λουξεμβούργου, τα οποία θεωρείται ότι αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

    efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.efsyn.gr/?p=135879
    20/10/13

    ReplyDelete
  3. Junckers Partei bleibt stärkste Kraft....

    Bei der Parlamentswahl in Luxemburg hat die Christlich-Soziale Volkspartei (CSV) von Regierungschef Jean-Claude Juncker deutliche Verluste hinnehmen müssen. Nach Auszählung von mehr als der Hälfte der Wahlkreise bleibt sie zwar mit knapp 33 Prozent der Stimmen stärkste Partei - nach 38 Prozent 2009. Ob Juncker nach gut 18 Jahren als Premierminister weiter regieren wird, ist aber unklar.

    Sozialdemokraten, Liberale und Grüne könnten möglicherweise eine Regierungskoalition bilden. Ein solches Dreier-Bündnis wird von den Sozialdemokraten, die im Sommer die Koalition mit Juncker im Streit verließen, angestrebt. Doch auch bei ihnen zeichneten sich Verluste ab: Sie kamen bis zum frühen Abend auf etwa 20 Prozent der Stimmen nach 21,5 Prozent 2009.......http://www.tagesschau.de/ausland/luxemburg124.html
    20/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin