Thursday, September 19, 2013

Χρυσούλα Παλιαδέλη: Η ιστορική γνώση κλειδί για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ιδέας και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση  πρωτοβουλίας στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την "ιστορική μνήμη στον πολιτισμό και την εκπαίδευση στην ΕΕ", η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που άπτεται άμεσα της ευρωπαϊκής ιδέας και που, μέσα από το κείμενο του εισηγητή, και της συζήτησης που προκάλεσε, αντανακλά τις ανομοιογένειες στη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία ιστορικών γεγονότων και ιδεολογιών που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία μας. 


Είναι μοναδική ευκαιρία για το παρόν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραμονές της ανανέωσής του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, να δεσμεύσει το επόμενο με αποφάσεις που διακηρύσσουν την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες, αποδέχονται την αντικειμενική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων που τραυμάτισαν τον 20ό αιώνα και καταδικάζουν, πέρα από κομματικές επιλογές την επικίνδυνα αυξανόμενη ρατσιστική και ξενοφοβική βία στην Ευρώπη. Είναι μέγιστη υποχρέωση για τα εθνικά κράτη και τους μελλοντικούς εκπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε μια περίοδο άγριας λιτότητας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, που πλήττουν την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, να ενημερώσουν τους νέους για τις συνθήκες που οδήγησαν στα ολοκαυτώματα, εισάγοντας στην εκπαίδευσή τους δράσεις που θα αποδυναμώσουν την απειλητική επανεμφάνιση νεοφασιστικών φαντασμάτων, που τρέφονται από την κρίση και απειλούνται από την άγνοια ή τη λήθη.  Όσο αδυνατούμε να πλησιάσουμε έμπρακτα τους ευρωπαίους πολίτες και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματά τους, τόσο αυτοί που θα δραπετεύουν προς τον εχθρό θα αυξάνονται. Η σύγκριση αυτών των τάσεων και κινημάτων με τον ναζισμό είναι κενή ρητορική μόνο για τους ανιστόρητους".
EurActiv.gr 
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin