Wednesday, September 4, 2013

Υπόλογη η Τουρκία για την μη εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Βαρνάβα. Έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας, σχετικά με την τύχη εννέα ελληνοκυπρίων που εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.


Για μία ακόμη φορά η Τουρκία θα βρεθεί υπόλογη στην επικείμενη ( 24-26 Σεπτεμβρίου 2013) συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το γεγονός ότι δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την καταδικαστική απόφαση (18/09/2009) που εξέδωσε εναντίον της το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση “Βαρνάβας κατά Τουρκίας”.

Με την απόφαση αυτή η Τουρκία είχε καταδικασθεί για έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας, σχετικά με την τύχη εννέα ελληνοκυπρίων που εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Στην ίδια συνεδρίαση η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει και για το γεγονός ότι, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την απόφαση (05/03/2007) στην υπόθεση Ογια Αταμάν και άλλοι κατά Τουρκίας, με την οποία είχε καταδικασθεί για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι καθώς και για κακομεταχείρηση διαδηλωτών από την αστυνομία.

Η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, αρμόδια για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τα κράτη μέλη, θα εξετάσει λεπτομερώς ωστόσο και τη μη εφαρμογή αποφάσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Αζερμπαϊτζάν , Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία , Ελλάδα , Ουγγαρία, Ιταλία , Πολωνία, Ρουμανία , Ρωσική Ομοσπονδία , Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
tv100.gr
4/9/13


1 comment :

  1. Η Τουρκία καλείται να πληρώσει τα επιδικασθέντα στην υπόθεση Βαρνάβα...

    Στρασβούργο: Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το αρμόδιο όργανο επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υιοθέτησε σήμερα Ενδιάμεσο Ψήφισμα, με το οποίο καλείται η Τουρκία να πληρώσει πάραυτα και μαζί με τους τόκους, τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Δικαστήριο σε Ελληνοκύπριους δικαιούχους περιουσιών στα κατεχόμενα, με τη γνωστή καταδικαστική του απόφαση στην υπόθεση Βαρνάβα κατά Τουρκίας.

    Στο ενδιάμεσο Ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι, με την απόφαση του ΕΔΑΔ στις 18 Δεκεμβρίου 2009, η Τουρκία είχε υποχρεωθεί να καταβάλει από 8.000 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους περιουσιών στα κατεχόμενα, που περιλαμβάνονταν στην ομαδική προσφυγή "Βαρνάβα κατά Τουρκίας" και να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

    Η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με αυτή την υποχρέωση και την προτρέπει να πληρώσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τα ποσά που επιδικάσθηκαν στους δικαιούχους Ελληνοκύπριους από την εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου, μαζί με τους τόκους υπερημέριας που οφείλονται.

    Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/163875/i-tourkia-kaleitai-na-plirosei-ta-epidikasthenta-stin-ypothesi-varnava#sthash.VIHHJeyg.dpuf
    26/9/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin