Thursday, September 5, 2013

Οι Τούρκοι στέλνουν το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή. -Η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες

Κώστας Βενιζέλος (philenews.com)
-
Λευκωσία: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» («Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά») έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης από προχθές και κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αύριο το απόγευμα το ερευνητικό πλοίο θα φθάσει στο λιμάνι της Μερσίνας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις του σκάφους (ούτε και εκδόθηκε NAVTEX), όμως υπολογίζεται πως τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στην Κύπρο, όπως είχε προαναγγείλει η τουρκική κυβέρνηση προ καιρού.

Είναι σαφές πως η επιλογή του χρόνου για την έναρξη ερευνών, προκαλεί εύλογες απορίες, καθώς ως γνωστόν, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας.Την ίδια ώρα, η θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη από πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών. Η αποστολή του πλοίου στην περιοχή μας γίνεται νωρίτερα καθώς οι πληροφορίες μέχρι και προ λίγων ημερών έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των ερευνών στη Μαύρη Θάλασσα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Μπαρμπαρός είχε αρχίσει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Εάν τελικά το σκάφος προχωρήσει σε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες της τουρκικής κυβέρνησης και θα εντάσσεται η ενέργεια αυτή στην τακτική των εντάσεων που υιοθετεί η Άγκυρα.

Η τουρκική είχε με την έναρξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτοξεύσει απειλές και προαναγγείλει τις έρευνες αυτές στην περιοχή, επιχειρώντας να στείλει μηνύματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Έσπευσε δε να υπενθυμίσει πως η Τουρκία όπως είχε ανακοινώσει και παλαιότερα δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα μέσα σε αυτούς τους τομείς. Εκτόξευσε την απειλή πως επειδή ένα μεγάλο μέρος, στη νότια πλευρά του νησιού, των θαλάσσιων περιοχών που αναφέρονται στον εν λόγω διαγωνισμό, συμπίπτουν με τις εκτάσεις για τις οποίες η «ΤΔΒΚ» έδωσε άδεια στην «ΤΡΑΟ», οι οποίες ενέργειες θα προκαλέσουν «ανεπιθύμητες εντάσεις».

Έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων

Το πλοίο, που  αγόρασε η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), έναντι 130 εκατ. δολαρίων, είναι εξοπλισμένο με συστήματα της τελευταίας τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της TPAO, Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρεία και προηγουμένως είχε την ονομασία «Polarcus Samur».

Άλλαξε πρόσφατα εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο.

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/160423/oi-tourkoi-stelnoun-to-mparmparos-stin-periochi#sthash.IAd5YhHe.dpuf

5/9/13
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

 1. Διαψεύδονται οι πληροφορίες για τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ....

  Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση ότι τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο, προσεγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

  Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια το πρόγραμμά της για το φυσικό αέριο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

  ΑΜΠΕ
  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=64903&category_id=541
  6/9/13

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin