Saturday, September 14, 2013

Τα 80 του χρόνια γιόρτασε το Ποντιακό χωριό των Ιωαννίνων. -Εκδηλώσεις μνήμης στην Ανατολή.

Την 80η επέτειο από την ίδρυση του προσφυγικού χωριού, που πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής των κατοίκων του, γιορτάζουν από χθες Πόντιοι από την Ντούτζια, στην νέα τους πατρίδα, που βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι Πόντιοι της κοινότητας Ανατολής καθιέρωσαν συμβολικά να γιορτάζουν την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς η πορεία τους προς την Ελλάδα, ήταν μαρτυρική. Ξεσπιτώθηκαν από τα χωριά τους, έφτασαν στην Καισάρεια, τα Άδανα και τη Μερσίνα, βιώνοντας έναν Γολγοθά, που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1920 έως τον Δεκέμβριο του 1922.


Πόντιοι από την Ντούτζια, που βρίσκεται κοντά στην Νικομήδεια, με μπροστάρη τον παπα-Γιώργη Εμμανουηλίδη, αφού κατάφεραν να φτάσουν στην Πρέβεζα, κατευθύνθηκαν προς τα Γιάννενα, καθώς ο ιερέας είχε πληροφορηθεί ότι εκεί υπάρχει τόπος για να φιλοξενηθούν και να δραστηριοποιηθούν. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων αρχικά δεν ενθουσιάστηκαν με την εμφάνιση των ρακένδυτων προσφύγων και διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Σπυρίδωνας εντυπωσιάστηκε από την καλλιέργεια του πρόσφυγα ιερέα, θαύμασε την ψυχική δύναμη και την αντοχή του και αποφάσισε να τον βοηθήσει.


Οι Πόντιοι πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν αρχικά σε ιδρύματα της πόλης και σε κελιά της Μονής του Άι Γιάννη Μπονίλα, έξω από τα Γιάννενα. Ώσπου με παρέμβαση του Μητροπολίτη, βρέθηκε η -ελώδης τότε -περιοχή στην περιφέρεια της Μονής, στα γεωγραφικά όρια των κοινοτήτων Κατσικάς-Πεδινής. Εκεί, το 1925 θεμελιώθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός με μεγάλη επισημότητα και με την παρουσία του στρατηγού Τσιρογιάννη, των Αρχών της πόλης και πλήθους ανθρώπων.


Ακολούθησε γραφειοκρατική διαδικασία για τη διανομή κλήρων και ισόγειων πλινθόκτιστων σπιτιών στις οικογένειες των Ποντίων προσφύγων, η οποία ολοκληρώθηκε το 1933. Ένα προσφυγικό χωριό είχε δημιουργηθεί και πήρε το όνομα «Ανατολή» για να θυμίζει την προέλευση των κατοίκων του από την περιοχή της Ανατολής. Ο δραστήριος παπά-Γιώργης Εμμανουηλίδης διορίστηκε ιερέας της κοινότητας Ανατολής, στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη Μπονίλα. 


Τις 3ημερες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, η δημοτική κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
Σήμερα το πρωί τελέστηκε αγιασμός μπροστά στο «Πρώτο Σχολείο» Ανατολής, το παλιό Δημαρχείο, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλία από τον καθηγητή Δημήτριο Ντούτση, αφιερωμένη στον δάσκαλο Γεώργιο Ζάγκλη. 


Στις 8.30 το βράδυ η Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα συγκροτήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
Αύριο, στις 10, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Ανατολή και θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων».

agelioforos.gr
14/9/13
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin