Wednesday, August 14, 2013

Αίγυπτος: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



-
Δήμητρα Μακρή (agelioforos.gr)
Η αιγυπτιακή μεταβατική προεδρία του Αντλι Μανσούρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από τα επεισόδια που προκλήθηκαν σήμερα 14 Αυγούστου στη χώρα ως αποτέλεσμα των συντονισμένων πρωινών επιθέσεων των δυνάμεων ασφαλείας που σκοπό είχαν τη διάλυση των αυτοσχέδιων καταυλισμών των οπαδών του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Από στις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας στα δυο στρατόπεδα και τη γενίκευση των συγκρούσεων που ακολούθησε και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 95 άτομα κι άλλα 874 τραυματίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά της Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε εκατοντάδες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διαρκέσει ένα μήνα.


Λίγο πριν τις 7:00π.μ οι δυνάμεις ασφαλείας με συνοδεία από μπουλντόζες εισέβαλαν πρώτα στο κύριο στρατόπεδο, το Ραμπάα αλ Ανταγουίγια στα ανατολικά της πόλης του Καΐρου και λίγο αργότερα στη Νασρ Σίτι στην άλλη πλευρά της πόλης. Από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας προκλήθηκε πανικός σε αμφότερα τα στρατόπεδα με τους ένστολους να συγκρούονται με τον κόσμο, να συλλαμβάνουν οπαδούς του Μόρσι, να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για δεκάδες τραυματίες οι οποίοι δέχονταν τις πρώτες βοήθειες σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που είχαν στηθεί δίπλα ακριβώς στα στρατόπεδα.

Εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η ισλαμική ομάδα στην οποία ανήκει ο Μόρσι, ανέφερε στο τουίτερ πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 600 άτομα και πως άλλα 5.000 έχουν τραυματιστεί. Ανταποκριτές όμως έλεγαν πως όσα βλέπουν δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλο αριθμό απωλειών.

Ο απεσταλμένος του SkyNews μέσα από το τζαμί Ραμπάα ανέφερε πως σκηνές αλλοφροσύνης και πανικού διαδραματίστηκαν και πως υπήρχε μεγάλος αριθμός νεκρών προσθέτοντας πως τα νοσοκομεία που έχουν στηθεί είναι γεμάτα από πτώματα και τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ ο Αιγυπτοαμερικανός Μοχάμεντ Σολτάν είπε πως υπήρχαν πολλοί δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν τα γεγονότα στο Κάιρο και οι οποίοι δέχθηκαν πυρά ενώ το SkyNews κάνει λόγο για νεκρό συνάδελφό του.

Από τις ανταποκρίσεις των ανθρώπων του Τύπου μπορούσε κανείς να ακούσει τις γυναίκες να φωνάζουν καθώς σύννεφα καπνών έβγαιναν από τα δυο στρατόπεδα κι ενώ οι μπουλντόζες απομάκρυναν τις σκηνές και τα σακιά με άμμο που είχαν τοποθετήσει οι υποστηρικτές του Μόρσι για να προστατευθούν. Σημειώνεται πως στρατιώτες δεν έλαβαν μέρος στις δυο επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε τα μέλη της να κατεβούν στους δρόμους κατά χιλιάδες για να καταδικάσουν τη σφαγή. “Δεν είναι μια προσπάθεια να σκορπίσουν τον κόσμο είναι μια αιματηρή προσπάθεια να σωπάσουν όλες οι φωνές της αντιπολίτευσης στο στρατιωτικό πραξικόπημα” είπε ο εκπρόσωπος Γκεχάντ αλ Χαντάτ στο τουίτερ. Συνέχισε δε γράφοντας” το στρατόπεδο της Ραμπάα αλ Ανταγουίγια, όπου πολλοί ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παραμένουν καλεί όλους τους Αιγύπτιους να κατεβούν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή”. Οι δυνάμεις ασφαλείας πάντως αναφέρουν πως έχουν "καθαρίσει" το έτερο στρατόπεδο, της Νασρ Σίτι, από τους οπαδούς του Μόρσι.

Γενίκευση

Πέραν του Καΐρου όμως υπήρχαν αναφορές για επεισόδια και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν στην επαρχία Σουέζ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Μάρτυρες αναφέρουν πως οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν να επιτεθούν σε κυβερνητικά κτίρια εκεί. Επεισόδια επίσης έγιναν στις βόρειες επαρχίες της Αλεξάνδρειας και της Μπεχέιρα και στις κεντρικές επαρχίες της Ασιούτ και Μένια. Εκατοντάδες φέρονται να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της Ασουάν στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οπαδοί του Μόρσι επίσης λέγεται πως έχουν αποκλείσει δρόμους στην Αλεξάνδρεια.

Αντιδράσεις

Νωρίτερα η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου να "ακούσουν τη φωνή της λογικής" και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάλυση των δυο καταυλισμών των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο. Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό "με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλεισθεί από τη συμμετοχή".Στη δήλωση κυβέρνηση καλεί επίσης τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία. "Η κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ηγέτες πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε αιματοχυσία και για τις ταραχές και τη βία που συνεχίζονται", προστίθεται στη δήλωση.

Από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε με τα ισχυρότερα λόγια τη βία που χρησιμοποιείται από τις αιγυπτιακές δυνάμεις εναντίον των οπαδών του Μόρσι. Η καταδίκη ήταν μια σπάνια αντίδραση του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών εναντίον ενός κράτους μέλους του. Επίσης, και τους Αιγύπτιους να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προαγωγή μιας πραγματικής συμφιλίωσης που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε σήμερα "εντελώς απαράδεκτη" την ένοπλη επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των οπαδών του Μόρσι που διαδήλωναν στο Κάιρο. "Ένοπλη επέμβαση εναντίον αμάχων, εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν... Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο", δήλωσε ο Γκιούλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σφοδρότερους διεθνείς επικριτές του "απαράδεκτου πραξικοπήματος", όπως έχει αποκαλέσει την ανατροπή του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Η ΕΕ χαρακτήρισε "εξαιρετικά ανησυχητικές" τις πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Κάιρο και κάλεσε όλα τα μέρη "να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση". Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς "καταδίκασε αυστηρά" την επέμβαση της Αστυνομίας. "Δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί οι πολυάριθμοι νεκροί που καταμετρήθηκαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο", τόνισε. "Η βία δεν θα οδηγήσει σε καμιά λύση και καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κι όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.

"Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και των νεκρών είναι εξαιρετικά ανησυχητικές", δήλωσε ο Πέτερ Στάνο μιλώντας ως εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ο Σουλτς κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να "εξασφαλίσει σε όλους τους Αιγύπτιους (...) την ελευθερία να διαδηλώνουν ειρηνικά". "Είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης να βρει μια δίκαιη και ειρηνική διέξοδο στη σημερινή κρίση", τόνισε.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε "όλες τις πολιτικές δυνάμεις" στην Αίγυπτο "να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας". "Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας", δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. "Πρέπει να εμποδιστεί οποιαδήποτε νέα αιματοχυσία στην Αίγυπτο. Καλούμε όλα τα μέρη να επιστρέψουν αμέσως σε μια πολιτική διαδικασία που να περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις", τόνισε ο Βεστερβέλε.

"Περιμένουμε από τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις", συνέχισε. "Και με τον ίδιο τρόπο περιμένουμε από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποστασιοποιηθούν ξεκάθαρα από τη βία και να μην δρουν με βίαιο τρόπο", πρόσθεσε.

Αποτυχία

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συντονισμένη επιχείρηση έγινε αφού οι προσπάθειες διαμεσολάβησης και επίλυσης της κρίσης απέτυχαν να λύσουν τη διένεξη που κρατά εδώ και έξι εβδομάδες. Ο στρατός ανέλαβε στις 3 Ιουλίου και προσπαθούσε σε συνεργασία με τη μεταβατική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα 11μηνο. Η έκκληση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς τα μέλη της να παραμείνουν στο δρόμο διεκδικώντας την επανατοποθέτηση του Μόρσι και η βία κινδυνεύει να αποπροσανατολίσει και να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την πολυπληθέστερη αραβική χώρα και να καταστρέψει τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για ένα δημοκρατικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται πως από τις 3 Ιουλίου τουλάχιστον 300 άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια πολιτικής βίας που ξέσπασαν όλες αυτές τις ημέρες ανάμεσα σε οπαδούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και εκείνους που υποστήριζαν πως ο Μόρσι ήταν αυτός που έκλεψε την εξέγερσή τους από τον Ιούνιο του 2012, όταν και εξελέγη, καθώς προσπαθούσε να υπηρετήσει τα συμφέροντά της και πως εφάρμοζε την πολιτική του με αυταρχισμό αντί να προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα όλων όπως τη βαθιά οικονομική κρίση, την ανεργία, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τη βελτίωση γενικά της καθημερινότητάς τους.

Δήμητρα Μακρή
http://www.agelioforos.gr
14/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:



-----



Army's Ultimatum 3-7-13: Massive Protests Rock Egypt’s Tahrir Square live. (Live Stream 3 SOURCES)

---

Map of situation: liberation.fr

4 comments :

  1. Καταδικάζουν οι ΗΠΑ το λουτρό αίματος στην Αίγυπτο....

    Η κυβέρνηση του Ομπάμα καταδικάζει τη νέα τραγωδία που διαδραματίζεται από χθες το βράδυ στην Αίγυπτο και την αιματοχυσία με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές.

    Σε δηλώσεις του πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη χρήση βίας σε βάρος των διαδηλωτών στην Αίγυπτο, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τέτοιου είδους πράξεις βίας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια για την επίτευξη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή.

    Η αντίδραση από την Ουάσινγκτον έρχεται αμέσως μετά τη δήλωση της προεδρίας της Αιγύπτου ότι η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα και ισχύει από τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης.
    http://www.protothema.gr/world/article/302513/katadikazoun-oi-ipa-to-loutro-aimatos-stin-aigupto-/
    14/8/13

    ReplyDelete
  2. 149 Tote in Ägypten: Vizepräsident El- Baradei tritt zurück...

    Nach blutigen Zusammenstößen in Kairo und anderen Regionen des Landes, bei denen nach Behördenangaben 149 Menschen getötet wurden, hat der ägyptische Vizepräsident Mohamed el-Baradei am Mittwoch seinen Rücktritt eingereicht.

    „Es ist für mich schwer, die Verantwortung für die Entscheidungen zu übernehmen, mit denen ich nicht einverstanden sind“, so der Friedensnobelpreisträger in seinem Gesuch nach Angaben der Agentur Reuters.

    Die Polizei und Armee hatten am Mittwochmorgen in Kairo die beiden Protestcamps der Anhänger des gestürzten islamistischen Präsidenten Mohammed Mursi geräumt. Auch in anderen Regionen des Landes kam es zu Zusammenstößen. Die Islamisten und die Sicherheitskräfte beschuldigen sich gegenseitig, Schusswaffen eingesetzt zu haben. Mursis Anhänger sprechen von 2000 Toten und Verletzten. Nach Angaben des Gesundheitsministeriums kamen 149 Menschen um, weitere 1400 erlitten Verletzungen.....http://de.rian.ru/politics/20130814/266668405.html
    14/8/13

    ReplyDelete
  3. Εκκενώθηκαν οι δύο πλατείες στο Κάιρο - Στους 159 ο απολογισμός των νεκρών...

    Οι αρχές κάνουν λόγο για 149 νεκρούς στο Κάιρο και δέκα στην Αλεξάνδρεια. Υπό τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων και ηδεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σήμερα, δήλωσε ένα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, στις συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την αστυνομία.

    Επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες συνοικίες στην πόλη αυτή, η οποία βρέχεται από τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αιγύπτου. Ο Μοχάμεντ Αμπού Σουλεϊμάν, ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, είπε ακόμη ότι 148 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα επεισόδια βίας στην πόλη.

    Νωρίτερα, οι αρχές είχαν κάνει επίσημα λόγο για 149 νεκρούς στα σημερινά επεισόδια κατά την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας για να διαλυθούν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο.

    Πριν από λίγο, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «ελέγχουν πλήρως» και την δεύτερη πλατεία στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας όπου υπήρχε καταυλισμός ισλαμιστών διαδηλωτών, τη Νάχντα. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος απολογισμός θυμάτων σε αυτή. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν πτώματα, ορισμένα με εκτεταμένα εγκαύματα.

    Ο απολογισμός των νεκρών στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο υψηλός από ό,τι ανακοινώνουν οι αρχές: ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε τουλάχιστον 124 πτώματα μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, πολλά με τραύματα από σφαίρες.

    Ενώπιον αυτού του λουτρού αίματος, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι υπέβαλε την παραίτησή του από το θώκο του μεταβατικού αντιπροέδρου, αρνούμενος «να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί».

    Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.....http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/08/2013_514136
    14/8/13

    ReplyDelete
  4. Να βρεθεί «πολιτική λύση» στην Αίγυπτο ζητά ο Τζον Κέρι...

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδικάζει σθεναρά τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο, ζητεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να αρθεί το συντομότερο δυνατόν και καλεί όλες τις πλευρές να επιδιώξουν μια πολιτική λύση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    "Τα σημερινά γεγονότα είναι λυπηρά και αντιβαίνουν τις προσδοκίες των Αιγυπτίων για ειρήνη, συμμετοχή, αληθινή δημοκρατία", είπε ο Κέρι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Οι Αιγύπτιοι εντός κι εκτός κυβέρνησης πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, πρέπει να συμβάλλουν η κατάσταση να ηρεμήσει και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία", πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν μια "πολιτική διευθέτηση" μέσω "διαλόγου".

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
    http://www.protothema.gr/world/article/302545/na-vrethei-politiki-lusi-stin-aigupto-zita-o-tzon-keri-/
    14/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin