Tuesday, July 30, 2013

Υιοθετήθηκε το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αποχές Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν, φωνάζει η Τουρκία

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με 13 ψήφους υπέρ και την αποχή του Πακιστάν και του Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε σήμερα το ψήφισμα 2114 για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ψήφισμα είναι στη βάση του τεχνικό και πανομοιότυπο με του περασμένου Ιανουαρίου και ικανοποιεί την πλευρά μας, η οποία πέτυχε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο, να αφαιρεθούν από το προηγούμενο ψήφισμα οι αναφορές στις κοινές ανακοινώσεις Χριστόφια – Ταλάτ, κάτι που σύμφωνα με τον Πακιστανό πρέσβη ήταν από τους λόγους που έκαναν τη χώρα του να απόσχει.



Το δεύτερο σημείο αφορούσε τροποποίηση σχετικής παραγράφου του διατακτικού για τους αγνοουμένους, από το βρετανικό προσχέδιο, κατά τρόπο που πλέον συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στα μέρη που πρέπει να παράσχουν πλήρη πρόσβαση στην επιτροπή. Η προηγούμενη αναφορά μιλούσε μόνο για το βορά. Αυτή η
αλλαγή αποτέλεσε ένα εκ των λόγων που σύμφωνα με δήλωση του Μονίμου Αντιπροσώπου του απείχε το Αζερμπαϊτζάν.

Το ψήφισμα 2114 παράλληλα καλωσορίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής, όπως και το έργο που καταβάλουν τα μέρη, προετοιμάζοντας τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να προχωρήσουν παραγωγικά τον
Οκτώβριο.

Αιτιολογώντας τη αποχή από την ψηφοφορία, ο πρέσβης του Πακιστάν καλωσόρισε την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών στη διάρκεια του δείπνου το Μάιο και τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών αργότερα φέτος. «Το Πακιστάν υποστηρίζει τις κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι και τα δύο μέρη θα κατευθύνουν τις προσπαθειές τους στην κατεύθυνση μιας διαδικασίας που θα φέρει αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε μία διαρκεί διευθέτηση».

Για το ψήφισμα που υιοθετήθηκε είπε πως η χώρα του υπέβαλε σειρά εισηγήσεων ώστε το σχέδιο να είναι δικαιότερα ισορροπημένο, εκ των οποίων κάποιες έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο η αφαίρεση της αναφοράς στις κοινές ανακοινώσεις οδήγησε τη χώρα του να απόσχει. Διευκρίνισε τέλος πως η αποχή δεν σημαίνει πως δεν υποστηρίζουν την ανέωση της εντολής της θητείας της δύναμης και τη σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όμως για παρόμοιους λόγους
νοήματος και αναφορών στο κείμενο του σχεδίου, που εκφράστηκαν και στο παρελθόν, «υποχρεώνονται να μη υποστηρίξουν το ψήφισμα». Εξέφρασε την υποστήριξή του σε σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων και σε διευθέτηση του προβλήματος, διευκρίνισε ωστόσο ότι το ψήφισμα δεν είναι «επικαιροποιημένο» και δεν δίδει έμφαση στη μία «διαδικασία προσανατολισμένη στο να φέρει αποτελέσματα».

Είπε ακόμη πως ορισμένες πτυχές του ψηφίσματος δεν καταγράφουν με ακρίβεια κάποιες από τις εξελίξεις επί του εδάφους, παραθέτοντας ως παράδειγμα την παράγραφο 5 του διατακτικού για τους αγνοουμένους.

Read more: http://mignatiou.com/?p=10474#ixzz2aYzyWxC1

30/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin