Monday, July 1, 2013

Ερώτηση της Μ. Γιαννάκου προς την ΕΕ για τη μετατροπή της ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της  ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου, για τη μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας του Πόντου σε τζαμί.
Στην ερώτηση προτεραιότητας της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών, συνδέει τη συγκεκριμένη απόφαση με την προσπάθεια  των τουρκικών αρχών για την ενίσχυση του ισλαμικού χαρακτήρα της γείτονος χώρας και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να  αναλάβει άμεσα δράση για την  προστασία όλων των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων της Βυζαντινής περιόδου στη Τουρκία.

Η κ.. Γιαννάκου επισημαίνει τον κίνδυνο περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων με το σύνολο των χριστιανικών χωρών της περιοχής και καλεί την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιων αποφάσεων στο μέλλον, αλλά και για την αποκατάσταση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις το τελευταίο διάστημα.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στο πλαίσιο του εκπεφρασμένου εδώ και καιρό πολιτικού στόχου ενίσχυσης του ισλαμικού στοιχείου στην Τουρκία,  ήρθε να προστεθεί η μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί, καθώς την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα το πρώτο ναμάζι (συλλογική προσευχή) στον εν λόγω χριστιανικό ναό έπειτα από 52 ολόκληρα χρόνια.
Σημειώνεται ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία  της Χριστιανοσύνης στην περιοχής της Μαύρης Θάλασσας με ηλικία 800 ετών. Κατέχει εξέχουσα θέση τόσο ανάμεσα στα μνημεία του Πόντου, όσο και ανάμεσα στα βυζαντινά μνημεία ευρύτερα, παρουσιάζοντας μοναδικά στοιχεία αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, ψηφιδωτής και γλυπτής διακόσμησης.
Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας έως σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο. Ωστόσο, μετά από απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στα τέλη του 2012 ανετράπη το ιδιοκτησιακό καθεστώς του βυζαντινού ναού επηρεάζοντας και την χρήση του ως μουσείου.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επίσης η μετατροπή του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Βιθυνίας σε τζαμί, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για συστηματική προσπάθεια εκ μέρους των τουρκικών αρχών  για αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων της βυζαντινής περιόδου στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1) Είναι εν γνώση της συγκεκριμένης εξέλιξης και πως τι σχολιάζει;
2) Στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, προτίθεται να θέσει το θέμα  προς την Άγκυρα και  τι είδους μέτρα παρακολούθησης λαμβάνει η Επιτροπή για τη διασφάλιση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της βυζαντινής περιόδου στην Τουρκία;
3) Δεδομένου ότι ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο μέλλον  τριβές με το σύνολο των χριστιανικών χωρών της περιοχής σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποτροπή παρόμοιων αποφάσεων, αλλά και την αποκατάσταση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα μνημείων που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις το τελευταίο διάστημα;  
http://www.agelioforos.gr
1/7/13
--
-
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin