Friday, July 12, 2013

Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει γιατί έχει απορριφθεί, ανέφερε στον Μπαγίς ο Αναστασιάδης

Εγκεμέν Μπαγίς
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι ξεκαθάρισε στον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή και Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει γιατί έχει απορριφθεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης η Κυβέρνηση δεν μελετά έξοδο από την ευρωζώνη γιατί θα ήταν καταστροφική.
Ανέφερε ακόμα ότι ευχήθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επανεκλεγεί επειδή τη θεωρεί ικανή ηγέτιδα, και σημείωσε ότι η τελευταία επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα δικής της παρέμβασης.

Ερωτηθείς για τις αναφορές του Εγκεμέν Μπαγίς σε συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της τελετής ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ και σε σχέδιο «Μπαν κι –Μουν», ο Πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Τούρκο αρχιδιαπραγματευή ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει γιατί έχει απορριφθεί .
Είπε επίσης ότι ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την, ενώπιον του κ. Παπούλια, συνάντηση με τον Τούρκο αρχιδιαπραγματευτή και πρόσθεσε ότι μέσα από τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων και τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και 17 Ιουλίου, αρχίζει η προετοιμασία για ένα νέο κύκλο συνομιλιών.
Είπε ακόμα ότι η διαχείριση του εθνικού θέματος θα είναι συλλογική, ενώ ερωτηθείς για το διορισμό διαπραγματευτή στο Κυπριακό και το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να μην γίνει αποδεχτό από την Τ/κ πλευρά ο Πρόεδρος είπε πως «θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι υπηρετεί το εθνικό καλό και το συμφέρον των Ε/κ όχι μόνο των Τ/κ».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετέβη στο Γιούρογκρουπ της 15ης Μαρτίου με μια δέσμη δώδεκα συγκεκριμένων μέτρων που ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την  Τρόικα, παραβιάζοντας αρχικά θέσεις που θεωρούνταν αδιαπραγμάτευτες, όπως η αύξηση του εταιρικού φόρου, η αύξηση της επιβάρυνσης του φόρου επί των καταθέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.α.
Όπως εξήγησε, αποτέλεσε έκπληξη «το καλά σχεδιασμένο και η προειλημμένη απόφαση για επιβολή ενός μοντέλου που πλέον θα αποτελεί τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ».
«Δεν ήταν η έλλειψη προετοιμασίας, αλλά η συλλογική και συνολική απόφαση της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για επιβολή ενός μοντέλου που από εκείνη την ημέρα και μετά αποτελεί σημείο αναφοράς για επίλυση των τραπεζικών κρίσεων» ανέφερε.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε εκμυστηρεύτηκε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ότι η κυπριακή πλευρά μετέβη απροετοίμαστη στο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος απέρριψε επίσης δήλωση του Ρώσου Πρέσβη ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετέβη στη Μόσχα απροετοίμαστος με προτάσεις που δεν ήταν καλά μελετημένες.
«Ο κ. Σαρρής είχε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και ο Υπουργός Ενέργειας» είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι  στη συνομιλία του με τον Ρώσο Πρόεδρο ανέφερε τα σημεία που ενδιέφεραν τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει μια θετική απάντηση από την πλευρά της Ρωσίας.
«Με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψω, μέσα από απαντήσεις στον Πρέσβη της Ρωσίας, να δοθεί η εικόνα ότι ευρισκόμαστε ή ήμασταν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία» ανέφερε ο Πρόεδρος.
Ερωτηθείς για τα περιοριστικά μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το πρώτο μέτρο που θα βοηθήσει στη σταθεροποίησης και σταδιακά στην άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.
«Βρισκόμαστε σε διαβούλευση και νομίζω ότι πλέον τα πράγματα έχουν τροχιοδρομηθεί» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπήρξε όντως καθυστέρηση στο διορισμό ΔΣ και εκτελεστικού διευθυντή, «όμως  προχωρούμε και ευελπιστώ ότι και με το διάλογο που θα συνεχίσει με την ΕΚΤ θα επιτύχουμε τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Είπε ακόμα ότι όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών περί άρσης των περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι πρόθεση της Κυβέρνησης.
«Δεν θα ήθελα να δώσω την εικόνα ότι μπορεί να μείνουμε στο γύψο γιατί αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη» σημείωσε.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σενάρια  σε περίπτωση που επί της ουσίας η Κύπρος βρεθεί εκτός ευρωζώνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί όλα τα σενάρια και ήδη έχει εκπονηθεί μια μελέτη από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας.
«Δεν μελετάται το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη ή από το ευρώ γιατί θα ήταν η καταστροφικότερη των αποφάσεων και θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός. Προτίμησα να φανώ αναξιόπιστος, αντί αξιόπιστος και ηρωικός, να επιστρέψω στην πατρίδα μου και στο τέλος να κλαίμε όλοι επί ερειπίων. Ανέλαβα τις ευθύνες μου και ελήφθη η πρώτη απόφαση γιατί έβλεπα το αδιέξοδο» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ήταν συμφωνημένες στο πρώτο μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγουμένης κυβέρνησης και της Τρόικα και πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε σε τέτοια μοντέλα που δεν θα αποξενώνουν το κράτος από τη πλειοψηφία των μετοχών, αλλά την ίδια ώρα να καθίστανται βιώσιμοι (οι ημικρατικοί οργανισμοί) μέσα από σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε πως όταν δήλωνε πως πήγε στο Γιούρογκρουπ αξιόπιστος και επέστρεψε αναξιόπιστος, «έδιδε το συμβολισμό και την πικρία για τις ενέργειες των εταίρων μας και δεν δίστασα να πως την πραγματικότητα όπως την ένιωθα».
Ερωτηθείς γιατί ευχήθηκε στην Γερμανίδα Καγκελάριο να επανεκλεγεί τη στιγμή που το μοντέλο της στην οικονομία έχει γονατίσει την Κύπρο και άλλες χώρες, ο Πρόεδρος απάντησε «γιατί πιστεύω ότι μετά τις εκλογές θα είναι μια άλλη κυρία Μέρκελ. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρή υπήρξε εκείνη την περίοδο απέναντί μας είναι μια ικανή ηγέτιδα, τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης. Η τελευταία επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλετο σε μεγάλο βαθμό και στην παρέμβαση της κ. Μέρκελ».
 onlycy.com
12/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin