Thursday, July 4, 2013

Γερμανικα ΜΜΕ: Ανεργία και οι ευθύνες της Γερμανίας

Με αφορμή τη χθεσινή διάσκεψη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στο Βερολίνο, μερίδα του γερμανικού τύπου πνέει μένεα εναντίον της Α. Μέρκελ και της κυβέρνησής της. 

Η Tageszeitung σημειώνει ότι χρειάζεται πολύ θράσος για να σκηνοθετεί κανείς -όπως η Άγκελα Μέρκελ χθες- τη συμπόνοιά του για τους πολλούς νέους ανέργους και να διακηρύσσει ότι η Ευρώπη μπορεί τώρα να επωφεληθεί από τις εμπειρίες της Γερμανίας στο πεδίο της καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας. Γιατί εντέλει η Α. Μέρκελ συγκαταλέγεται σε εκείνους που προωθούν αυτή την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και των δραστικών περικοπών, που είναι ο βασικός λόγος για την αυξανόμενη ανεργία στην Ευρώπη. (…) Το δίδαγμα του χθεσινού προεκλογικού «σόου», όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα είναι το εξής: «το Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταψηφιστεί η Άγκελα Μέρκελ και η πολιτική της. Αυτό θα ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη νεολαία της Ευρώπης».


Για ένα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού κάνει λόγο η Mittelbayerische Zeitung σημειώνοντας ότι «δεν είναι οι τράπεζες, αλλά κυρίως οι άνθρωποι που έχουν συστημική σημασία. Όταν όμως σχεδόν έξι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι πρέπει να βιώσουν την πικρή εμπειρία ότι μετά το σχολείο δεν είναι πλέον χρήσιμοι, αυτό είναι ένα καταστροφικό μήνυμα. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε έτσι».

«Εάν (η γερμανική κυβέρνηση) ήθελε να καταπολεμήσει με σοβαρότητα το σκάνδαλο της μαζικής ανεργίας στην Ευρώπη», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau, «θα έπρεπε να φέρει τα πάνω κάτω στην πολιτική της για το ευρώ. Θα έπρεπε να σταματήσει να ανοίγει τρύπες σε όλη την Ευρώπη, τις οποίες κλείνει στη συνέχεια με συνήθως συμβολικές δράσεις. Το ότι πολλοί νέοι είναι άνεργοι στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή στην Ισπανία, σχετίζεται και με τις λανθασμένες αποφάσεις στις εκάστοτε χώρες, το νεποτισμό και τη διαφθορά. Πάνω από όλα όμως είναι η άμεση συνέπεια μιας οικονομικής και πολιτικής πορείας την οποία επέβαλε η Γερμανία, εν μέσω κρίσης, στην υπόλοιπη Ευρώπη».


Δεν ευθύνεται η Μέρκελ, αλλά τα κράτη

Το σχόλιο της Die Welt: «Πρωταρχικός στόχος της Μέρκελ ήταν να στείλει ένα μήνυμα. Η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, της ευρωπαϊκής ηγεσίας, τραπεζιτών, συνδικαλιστών και εργοδοτών στο Βερολίνο, ήρθε να υπογραμμίσει ότι οι Γερμανοί δεν αδιαφορούν για την κοινωνική καταστροφή στις χώρες της κρίσης. Στον αντίποδα, η απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών να διαθέσουν οι Βρυξέλλες –και συνεπώς και ο γερμανός φορολογούμενος- περισσότερα στις χώρες της κρίσης, μαρτυρά μια αφελή πίστη σε κρατικά προγράμματα απασχόλησης».
Στην κριτική που άσκησε στη γερμανίδα καγκελάριο ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ –ο οποίος χαρακτήρισε την Α. Μέρκελ ένα «είδος κλέφτη» επειδή «κλέβει το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας»- αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η δήλωση αυτή, παρατηρεί η εφημερίδα, «διαστρεβλώνει όλα τα πραγματικά δεδομένα, καθώς αυτοί που διακύβευσαν το μέλλον της νεολαίας τους ήταν τα ίδια τους τα κράτη, και αυτό πριν χρόνια».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
http://dw.de/p/19212 
4/7/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin