Friday, June 14, 2013

Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων: «Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η απόφαση ΕΔΑΔ»

Σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια για εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μην κάνει αποδεκτές ατομικές προσφυγές από οικογένειες αγνοουμένων, των οποίων τα οστά ανευρέθηκαν πρόσφατα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.
Όπως αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ «δεν κλείνει μόνο κατά απόλυτο και καθοριστικό τρόπο κάθε δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο για το θέμα, αλλά και αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για εμπέδωση και σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».



Για άλλη μια φορά, προστίθεται, «γινόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, να χάνεται η ουσία ενός σοβαρού προβλήματος μέσα από νομικίστικες τυπικότητες και πιθανότατα από άλλες σκοπιμότητες».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι «το ίδιο Σώμα είχε επανειλημμένα στο παρελθόν, για τριάντα τόσα χρόνια, αποφανθεί πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα των Αγνοουμένων είναι συνεχιζόμενες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει χρονικός περιορισμός στην υποβολή προσφυγής». Εν τούτοις, προστίθεται, «πριν δυο περίπου χρόνια αποφάσισε πως δεν θα δεχθεί νέες προσφυγές, εκτός κι αν υπάρξουν νέα στοιχεία (new material)».

  • Έκτοτε, σημειώνεται, «οι προσφυγές από συγγενείς αγνοουμένων περιορίσθηκαν στις περιπτώσεις αγνοουμένων, που ανευρίσκονταν τα οστά τους».

Τίθεται το ερώτημα «τι πιο σημαντικό στοιχείο μπορούσε να υπάρξει πέραν απ’ αυτό, που αποδείκνυε πως εκτός των άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρχε τώρα και η παραβίαση της ‘στέρησης του δικαιώματος στη ζωή’»;

Η Οργάνωση δεν γνωρίζει «τι τρόποι υπάρχουν, αν βέβαια πλέον υπάρχουν, για ανατροπή της τάσης, που διαγράφεται στα πλαίσια του Δικαστηρίου». Τουλάχιστον όμως, αναφέρει τέλος, «θα ανέμενε κάποιος πως θα γίνονταν ενέργειες από το επίσημο κράτος για να φανεί η διαφωνία, όπως απαίτησε η Οργάνωσή μας έγκαιρα».

Πηγή: philenews
14/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin