Saturday, June 22, 2013

Κύπρος: Χρήση της αεροπορικής βάσης στην Πάφο, ζητά η Ρωσία

Μόσχα και Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης» το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, που είχαν στην Αγία Πετρούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.


Οι διευκολύνσεις σε σχέση με τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού θα συνεχισθούν, ενώ η συνεργασία αναβαθμίζεται με τη χρήση από ρωσικής πλευράς και της αεροπορικής βάσης. 



 Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία κατανόησης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί και από τους Προέδρους Πούτιν και Αναστασιάδη. Τούτο θα γίνει κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κύπριου Πρόεδρου στη Μόσχα, η ημερομηνία της οποίας θα καθορισθεί διά της διπλωματικής οδού. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε πρόσκληση του Ιωάννη Κασουλίδη και θα επισκεφθεί την Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας.


Για το αίτημα της Μόσχας να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες. Δηλαδή, είπε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.


Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε στο ΡΙΚ ότι με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, δεν θα δίδονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις από αυτές που προσφέρονται σε άλλες χώρες.

 e-typos.com
22/6/13
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin